Mirė garsus rašytojas Gabrielis Garsija Markesas

Mirė garsus rašytojas Gabrielis Garsija Markesas

Eidamas 87-tuosius metus mirė žymus Kolumbijos rašytojas, "100 metų vienatvės" romano autorius ir Nobelio literatūros premijos laureatas Gabrielis Garsija Markesas (Gabriel Garcia Marquez), rašo BBC.

G. G. Markesas buvo laikomas vienu žymiausių ispaniškai rašiusių autorių, o jo knyga "100 metų vienatvės" 1967 metais parduota daugiau kaip 30 mln. egzempliorių tiražu ir autoriui pelnė Nobelio literatūros premiją.

Pastaruosius 30 metų rašytojas gyveno Meksikos sostinėje Meksike, vėliau sunkiai sirgo, todėl retai rodydavosi viešumoje. G. G. Markeso mirties priežastis kol kas neskelbiama, tačiau neseniai buvo paguldytas į Meksiko ligoninę dėl plaučių ir šlapimo trakto infekcijų. Savo užuojautą velionio artimiesiems pareiškė JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama), buvęs prezidentas Bilas Klintonas (Bill Clinton), Kolumbijos prezidentas Chuanas Manuelis Santosas (Juan Manuel Santos), Meksikos prezidentas Enrikė Pena Njetas (Enrique Pena Nieto) bei Kolumbijos pop dainininkė Šakira (Shakira).

G. G. Markesas buvo literatūrinio magiškojo realizmo pionierius, kūriniuose sugebėdavęs derinti stebuklus ir kasdienį gyvenimą. Be "100 vienatvės metų", autorius sukūrė ir kitus gerai žinomus romanus: "Patriarchų ruduo", "Kukurūzų žmonės", "Generolas ir jo labirintas" bei "Meilė choleros metu". Kai kurie Vakarų politikai ir rašytojai piktinosi velionio draugyste su Kubos diktatoriumi Fideliu Kastro (Fidel Castro), tačiau pats G. G. Marksesas tvirtino, kad jų draugystė buvo paremta "meile knygoms".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder