Redakcijoje - genialusis profesorius iš Italijos

Redakcijoje - genialusis profesorius iš Italijos

Šiandien "Vakarų ekspreso" redakcijoje svečiavosi neeilinė asmenybė - milijonierius bei ekonomikos mokslų profesorius iš Italijos Valteris Zočis (Walter Zocchi). Charizmatiškasis italas gimtinėje vadovauja nuosavam konsultaciniam verslui, o jo klientų sąraše yra tokios garsios kompanijos, kaip "Prada", "Emporio Armani", "Valentino", "Versace", "Missoni", "Salvatore Ferragamo", "Dolce & Gabbana" bei daugelis kitų. Verslininkas iš Italijos tai pat užsiima moksliniais šeimos verslo tyrimais ir skaito paskaitas žymiausiuose pasaulio universitetuose. Be to, V. Zočis laisvalaikiu skambina pianinu ir yra geras Lietuvos muzikos žvaigždės Egidijaus Dragūno draugas.

Į Lietuvą verslininkas bei profesorius atvyko pasidalinti patirtimi su Vilniaus universiteto studentais bei tuo pačiu užsuko į pajūrį ir apsilankė "Vakarų ekspreso" redakcijoje. Genialusis italas sutiko atsakyti į keletą klausimų apie šeimos verslo studijas, Lietuvos pajūrį bei skandalingąjį "SEL" grupės lyderį Egidijų Dragūną.

Jūs paskyrėte nemažai laiko šeimos verslo tyrimams. Ar žinote kokių žymių šeimos verslo dinastijų Lietuvoje?

Konkrečių pavyzdžių ar pavardžių įvardinti negalėčiau. Tačiau esu susipažinęs su šeimos verslo vystymo problemomis šiame regione. Kol kas Lietuvoje ir visame Baltijos bei Rytų Europos regione šeimos verslas neturi stiprių pozicijų. To priežastimi gali būti patirties stoka ir neišvystytos šio verslo modelio tradicijos. Tikiuosi, kad savo patirtimi galėsiu bent kiek prisidėti prie to, kad Lietuvoje šeimos verslas taptų populiaresnis bei profesionalesnis.

Lietuvos pajūryje Jūs lankėtės prieš beveik 15 metų. Kokį įspūdį jums jis paliko tada ir dabar?

Tuomet lankiausi Palangoje. Galiu pasakyti, kad Palanga man atrodo daug nepasikeitusi. Tačiau šį kartą man teko pabūvoti ir Nidoje. Ši vietovė man paliko labai didelį įspūdį. Nuostabi gamta ir ramybė. Čia nėra jokio kurortams būdingo triukšmo, gali pabūti vienas su savo mintimis ir visiškai atsipalaiduoti. Nuoširdžiai norėčiau Jums palinkėti išlaikyti šį kampelį tokį, koks jis yra dabar, nes tai jį daro išskirtiniu.

Jūs pažįstate Lietuvos muzikos žvaigždę Egidijų Dragūną. Kaip Jūs susipažinote ir kokį įspūdį šis asmuo jums paliko?

Mes susipažinome atostogų metu. Egidijus man paliko gerą įspūdį. Žinoma, norėdamas atrasti ryšį su tokiu kūrybingu žmogumi turi išmanyti ne vien tik verslą. Manau jis turi dvi asmenybės puses. Viena yra eilinio žmogaus, o kita - genijaus. Šios dvi pusės jį ir daro unikaliu atlikėju.

Jūs buvote "SEL GRAND SHOW 2013" koncerte Klaipėdos vasaros estradoje. Kaip vertinate šį pasirodymą?

Pasirodymas buvo labai profesionalus. Aš manau, kad muzika, kurią Egidijus kuria bei atlieka su savo grupe yra pasaulinio lygio. Vienintelis barjeras, kuris šiuo metu neleidžia jai sklisti po pasaulį yra kalba. Tačiau manau, jog su laiku jo dainų tekstai bus išversit į daugiau kalbų ir jo kūrybai atsidarys visos sienos.

Jūs dirbate su daugybe žymių pasaulyje verslo asmenybių. Ar galėtumėte bent keletą iš jų charakterizuoti?

Aš juos visus skirstau į dvi kategorijas. Pirmajai galėčiau priskirti "Dolce & Gabana" įkūrėjus. Abi šios asmenybės yra nuostabūs žmonės, kurie 100 procentų pasitiki visai su kuriais dirba. Tačiau, kaip žinome, toks pasitikėjimas jiems turėjo skaudžių pasekmių. Kita kategorija - tai žmonės, kurie stengiasi viską kontroliuoti. Tačiau, jei kalbėsime apie šeimos verslo kompanijas, šie žmonės kontrolei pasitelkia tuos savo artimuosius, kurie dažnu atveju nėra reikalingos srities specialistai ir neretai tai verslui atsiliepia neigiamai.

Ką galėtumėte patarti žmonėms, kurie vysto šeimos verslą ir nori, kad jis būtų sėkmingas?

Visų pirma nusistatykite taisykles ir jas užrašykite. Nes neužrašyta taisyklė reiškia, jog jos paprasčiausiai nėra. Kai turėsite taisykles, jums bus paprasčiau viską suvokti ir jūs žinosite, kokia kryptimi ir kokiomis priemonėm siekti tikslo. Atsiradusios taisyklės su laiku formuoja ir tam tikras tradicijas versle, ugdo gebėjimus bei perduoda patirtį kitoms kartoms. Juk jei aš noriu pagaminti skanų rizotą (it. Risotto – šiaurės Italijos ryžių patiekalas), o prieš tai esu tik viręs arbatą, visų pirma aš skaitau receptą. Jei nežinodamas nuo ko pradėti iškart pulčiau ruošti šį patiekalą, tai baigtųsi kulinarine katastrofa.

Sidebar placeholder