2023 metais mūsų Saulė pradėjo siųsti galingesnius žybsnius

Saulės žybsniai - tai Saulės elektromagnetinės spinduliuotės išsiveržimai, kai magnetiniai laukai tam tikruose regionuose tampa labai intensyvūs. Saulė išgyvena 11 metų ciklą, kurio metu jos poliai apsiverčia, o magnetiniai laukai persikelia, kad susilygintų su pasikeitusiais poliais.

Saulės ciklas išgyvena minimumo ir maksimumo laikotarpius, o pastarasis dabartinio ciklo periodas turėtų įvykti 2024-25 metais.

Intensyvūs magnetiniai laukai gali netgi sulėtinti konvekciją regionuose, todėl sumažėja paviršiaus temperatūra ir jis tampa tamsesnis.

Mokslininkai tai vadina saulės dėmėmis.

Dramatiškos Saulės dėmės

Saulės dėmes galima stebėti iš Žemės, o mokslininkai jau daugelį metų jomis naudojasi prognozuodami Saulės paviršiaus aktyvumą.

Pastebėta, kad artėjant Saulės maksimumui Saulės dėmių skaičius padidėja.

Kartais Saulės dėmės išskiria itin galingus Saulės žybsnius, vadinamus X klasės žybsniais.

Mažesnio intensyvumo raketos priskiriamos M (vidutinio intensyvumo) arba A, B ar C (mažo intensyvumo) klasei.

Saulės dėmė AR3182, kuri jau kurį laiką yra aktyvi, nuo sausio 1 d. tris kartus iššovė nemažai X klasės žybsnių, taip pat dalyvavo vainiko masės išmetime (CME), t. y. magnetiniu krūviu įkrautos plazmos išsiveržime iš Saulės paviršiaus.

Kita Saulės dėmė AR3190 yra maždaug keturių Žemių pločio ir pasižymi nestabiliu magnetiniu lauku, todėl netolimoje ateityje gali kilti daugiau X klasės Saulės žybsnių, pranešė Spaceweather.com.

Organizatorių nuotr.
 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder