Ramadano saldumynai

Laikas saldumynams: Ramadano pabaigos šventės tradicijos Turkijoje

Musulmonų pasaulyje baigėsi Ramadanas – 30 dienų trukęs pasninkas, o gyvenantiems Turkijoje prasideda neribota saldumynų puota, nepriklausomai nuo žmonių religinių įsitikinimų.

Ramadano pabaigą žymi Eid al-Fitr šventė, dar kitaip vadinama ,,saldžioji puota“. 

Pats šventės pavadinimas išduoda, jog 3 dienas truksiančios puotos pagrindiniai akcentai bus viskas, kas saldu: saldainiai, šokoladas, Turkiški skanėstai ar galbūt net namų gamybos baklava.

Dieną prieš Eid al-Fitr šventę, daugelis parduotuvių keliomis valandomis prailgina savo darbo laiką, jog visi norintys įsigyti saldumynų, šventinių rūbų ar kitų atributų, spėtų apsipirkti.

Virtuvės šefai ištisą dieną gamina baklavas ir įvairias jos variacijas, taip pat ruošia kiekvienos šventės simboliu tapusius įdarytus vynuogių lapų suktinukus.

Kiekviena Eid al-Fitr diena prasideda nuo šventinių maldų mečetėse. Nors pagal Islamo įstatymus dalyvavimas privalomas tik vyrams, kartais pamaldose apsilanko ir moterys.

Po pamaldų, namo grįžę šeimos nariai vieni kitus sveikina ypatingu gestu – rankos bučiniu. Jaunesnieji šeimos nariai pabučiuoja dešiniąją vyresniųjų ranką, o po to ją priglaudžia prie savo kaktos.

Pasveikinę vyresnius šeimos narius, vaikai gauna dovanų: saldainių, šokolado arba šiek tiek kišenpinigių. Labai retais atvejais, laikantis senųjų tradicijų, dovanojamos nosinaitės. 

Prie pusryčių stalo dažniausiai sėda ne tik šeima, bet ir aplankyti atvykę  tolimesni giminaičiai. Tačiau pusryčiai netrunka ilgai, kadangi saldumynai bus valgomis visos dienos metu.

Po to jaunesnieji šeimos nariai lanko bei sveikina kaimynystėje ar šiek tiek tolėliau gyvenančius giminaičius, o šeimos senjorai lieka namie.

Vakare po susitikimų ir sveikinimų grįžę vaikai namuose ieško paslėptų dovanėlių, pavyzdžiui saldumynų ar pinigų.

Žmonės atvykę pasveikinti kitų šeimos narių, pirmiausia pasitinkami apipurškiant juos kvepalais, toks paprotys yra įprastas Turkijoje, kuomet sveikinamas į namus atvykęs svečias.

Pandemijos laikotarpiu ši tradicija išgyveno tikra renesansą, mat stiprios alkoholio koncentracijos kvepalai veikė kaip dezinfekuojantis skystis.

Tuomet susirinkę artimieji ragauja suruoštas vaišes. Kadangi šventės tikslas yra susitikti ir pamatyti kuo daugiau savo artimųjų, susitikimai būna itin trumpi, šventinis stalas būna nukrautas ne didžiuliais ir sočiais, o lengvesniais, užkandžių tipo patiekalais.

Pagrindinis patiekalas dažniausiai būna baklava arba į jį panašus kitas saldus desertas, šalia taip pat ruošiami įdaryti vynuogių lapų suktinukai, sausainiai ir kiti konditeriniai skanėstai.  

Tradiciškai šios dienotvarkės laikomasi 3 dienas, tačiau pastaruoju metu vis daugiau žmonių vietoj susitikimų su artimaisiais renkasi atostogas ir išvykas į kitus miestus ar užsienį.

Dieną prieš arba pirmąją Eid al-Fitr šventės diena taip pat lankomi mirusių artimųjų kapai bei meldžiamasi už juos.

Organizatorių nuotr.

ŠALTINIS: euronews.culture

Turkiškas Ramadano receptas

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder