„Mirtiniausias pasaulyje maistas“ per metus nužudo daugiau nei 200 žmonių, o jį vis dar valgo 500 milijonų

(1)

Vieną mirtiniausių maisto produktų pasaulyje valgo pusė milijardo žmonių, o jo populiarumas gali būti priežastis, kodėl netinkamai paruoštas jis turi mirtininko reputaciją. Apie tai rašo „LADbible". 

Sakydami, kad tai „mirtiniausias pasaulyje maistas“, iš tiesų turime omenyje maistą, nes yra daugybė kitų mirtinų dalykų, kuriuos galėtumėte valgyti ir kurie nebūtų įtraukti į jūsų mitybos racioną.

Pasaulyje yra daugybė dalykų, kuriuos galima valgyti ir kurie jus labai greitai nužudytų, tačiau jie paprastai nėra nuolatiniai pietų stalo patiekalai.

Tačiau manijokai yra pagrindinis maisto produktas, kurį valgo 500 milijonų žmonių ir kurio kasmet maistui pagaminama šimtai milijonų tonų.

Tai atogrąžų klimato zonose augantis augalas, kurio tėvynė yra Pietų Amerika, tačiau šiuo metu didžiausia pasaulyje jo augintoja yra Nigerija.

Manijokai yra populiarus maisto produktas ir pusės milijardo žmonių pagrindinio maisto raciono dalis, tačiau augalo šaknis, žievelę ir lapus pavojinga valgyti žalius, nes juose yra nuodingų medžiagų, iš kurių gali susidaryti cianido vandenilis.

Saldesnėse manijokų rūšyse gali būti vos 20 mg cianido viename kilograme, tačiau rūgščiausiose atmainose šis kiekis gali išaugti iki 1 000 mg cianido.

Pasaulio sveikatos organizacija apskaičiavo, kad nuo apsinuodijimo manijoku per metus miršta apie 200 žmonių, taigi, nors manijokas gali būti vienas iš „mirtiniausių pasaulyje“ maisto produktų, žmonių, kurie jį valgo reguliariai ir yra sveiki, yra tikrai daug.

Taip yra todėl, kad žmonės yra gana sumanūs, jei čia galima save šiek tiek paglostyti, ir išmoko, kaip paruošti tam tikrus maisto produktus, kurie kitu atveju keltų pavojų sveikatai.

Yra virėjų, kurie mokosi paruošti neįtikėtinai nuodingą žuvį, kuri būtų mirtinai pavojingas delikatesas, jei jos neparuoštų patyrusios rankos, ir mes išmokome, kaip sumažinti riziką būti nužudytam nuo manijokų.

Valgant žalią manijoko dalį arba jos tinkamai neapdorojus, galima mirti, be to, jis siejamas ir su neurologiniu sutrikimu - ataksija, taigi šis maistas turi ne tik mirties, bet ir poveikio sveikatai.

Tinkamas maisto ruošimas, kurio metu augalas gali būti mirkomas iki 24 valandų, yra svarbiausia dalis siekiant, kad manijokai būtų kuo saugesni.

Atrodo, kad manijokų keliamas pavojus padidėja tais laikais, kai trūksta maisto, nes bado ir maisto trūkumo metu žmonės gali valgyti daugiau karčiųjų manijokų, kuriuose gali būti didesnis kiekis cianido vandenilio.

2017 m. Venesueloje trūkstant maisto, „El Pais“ pranešė, kad žmonės miršta, nes valgo karčius maisto produktus, kad išvengtų bado.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder