Mokslininkai skelbia pavojaus signalą: prastėja milijardų žmonių pagrindinio maisto kokybė

Ryžiai yra pagrindinis maisto produktas milijardams žmonių visame pasaulyje, o jų paklausa per pastaruosius 50 metų padvigubėjo.

Klimato atšilimas daro didelį poveikį ryžių kokybei visoje Rytų Azijoje.

Azijoje, kuri yra pagrindinis ryžių auginimo regionas ir didžiausia ryžių eksportuotoja, vyksta dideli šio produkto kokybės pokyčiai.

Apie tai pranešė PHYS.org.

Tyrimo duomenimis, klimato kaita, ypač kylanti naktinė temperatūra, daro didelę įtaką ryžių kokybei Rytų Azijoje.

Kinijos ir Japonijos mokslininkai ištyrė pastarųjų 35 metų duomenis ir nustatė, kad svarbiausias veiksnys yra nakties temperatūra, kuri pradeda daryti įtaką ryžių kokybei, kai Japonijoje ir Kinijoje atitinkamai 12 °C ir 18 °C.

Dėl to pablogėja fotosintezė ir sumažėja krakmolo kaupimasis grūduose.

Antras pagal svarbą veiksnys - paros saulės spinduliuotė, trečias pagal svarbą veiksnys - paros kritulių kiekis ir paros garų slėgio deficitas. 

Vidutinė ryžių kokybė Kinijoje visose vietovėse ir visais metais buvo apie 62 % HRR, tačiau per dešimtmetį ji sumažėjo 1,45 %. 

Japonijoje vidutinis HRR buvo šiek tiek didesnis - apie 66 %, tačiau per dešimtmetį jis sumažėjo 7,6 %.

Šaltinis: tsn.ua

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder