Turkijos virtuvė: pusryčių, alyvuogių ir žvaigždžių svarba

Stambulas - istorijos turtingas miestas ir gurmanų rojus. Nuo turgaviečių iki "Michelin" žvaigždutėmis įvertintų restoranų - visur yra gyvybinga, skanu ir svetinga. Šiame reportaže išsiaiškiname, kodėl Turkijoje taip svarbu sočiai pavalgyti "prieš kavą".

 

Stambulas, didžiausias Turkijos miestas, pasaulyje gerai žinomas dėl savo istorijos ir kultūros. Tačiau jis taip pat yra maisto mėgėjų rojus.

Tradicijos ir klasika turkų virtuvėje žengia koja kojon su naujovėmis ir kūrybiškumu.

Nėra geresnės vietos kulinarinei kelionei pradėti nei garsusis Kadıköy turgus, esantis Azijos pusėje Stambule.

Spalvos ir kvapai čia nuostabūs.

Čia rasite šeimyninių maisto prekių parduotuvėlių, istorinių marinuotų agurkų krautuvėlių, prieskonių ir žuvies prekystalių.

Būtinai paragaukite garsiųjų miesto saldumynų, tokių kaip baklava ir lukum.

Kadıköy turgus puikiai atspindi Stambulo siekį tapti gastronomijos Meka.

Su vienu ypatumu, - patikslina TÜRSAB gastronomijos skyriaus vadovo pavaduotojas Sevtap Baş Şengil.

"Šis miestas yra vienas seniausių pasaulyje.

Mums labai pasisekė, kad čia, Stambule, yra Bizantijos, Graikijos, Anatolijos ir Turkijos paveldas. Turime čia gyvenančių mažumų. Visi šie elementai kartu sukuria mūsų unikalią Osmanų virtuvę", - sako moteris.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Kadıköy turgaus spalvos.

Nelengva išsirinkti, ko čia paragauti.  "Žmonės ateina į turgų pirkti žuvies ir daržovių, taip pat prieskonių", - patikslina Sevtap.

Ir priduria: "Taip pat parodysiu jums keletą pusryčių patiekalų. Matote, alyvuogės čia atvežamos iš visos šalies. Ryte turime alyvuogių tradiciją.

Pagrindinis valgis

Pusryčiai, arba kahvaltı, kas pažodžiui turkų kalba reiškia "prieš kavą", yra svarbiausias vietinių gyventojų valgis.

Jo meniu sudaro saldūs, sūrūs ir sūrūs patiekalai.

Šią unikalią serviravimo koncepciją sudaro nedideli patiekalai, išbarstyti ant stalo.

MAA Lounge savininkas Cemilas Topalas (Cemil Topal) aiškina, kad šiandien pusryčiai šalyje tapo ritualu:

"Šiandien tai ne tik valgis!

Pažiūrėkite, kokie spalvingi ir harmoningi jie yra.  

Galima sakyti, kad tai ritualas, suburiantis draugus ir šeimą, trunkantis kelias valandas ir vykstantis pakilioje nuotaikoje."

Alyvuogės - būtina pusryčių dalis.

Pusryčių patiekalai įvairiuose regionuose skiriasi, tačiau kai kurie produktai yra būtini - alyvuogės, sūris, sezoninės daržovės, kiaušiniai, juodoji arbata ir kepiniai. Kai sočiai pavalgysite, pereikite prie stipriausios kavos!

O kai baigsite valgyti, pagaliau galėsite išgerti stiprios turkiškos kavos - gero virškinimo garanto.

Miestas po žvaigždėmis (Michelin)

Stambulo kulinarinė scena dėl savo įvairovės ir tradicijų bei vietinių restoranų atvirumo suteikia nepakartojamą patirtį tarptautiniams gurmanams.

Penkios įstaigos turi bent vieną "Michelin" žvaigždutę - prestižinį kulinarijos pasaulio apdovanojimą.

Tarp jų - Nicole.

Virtuvės šefas Serkanas Aksoy perdirba tradicinius receptus ir ieško tarptautinių naujovių.

Kūrybiškos technikos įgyvendinamos su aiškiu tikslu. "Kai kurie produktai, žolelės ir gėlės, kuriuos naudojame patiekalams suteikti galutinį akcentą, yra paimti iš mūsų sodo.

Grybauti einu su savo komanda, su komandos draugais.

Rinkau žoleles, kurias reikia patiekti. Kadangi gimiau ir užaugau kaime, pažįstu ir tokius produktus", - sako šefė Nicole.

Per pastaruosius kelis dešimtmečius turkų virtuvė sparčiai vystėsi.  

Tačiau kur link ji juda? "Turime daug jaunų virėjų, kurie yra labai talentingi ir nori tobulėti naujovių ir kokybės požiūriu.

Restoranų, turinčių "Michelin" žvaigždutes, tikrai daugės, ypač kai "Michelin" gidas atkeliaus į naujus regionus. Žinoma, lenktynės tik dar labiau paaštrės", - pastebi Aksoy.

Organizatorių nuotr.

Šaltinis: euronews

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder