Marių kvapas, žuvies skonis ir virtuvės meistrai krante – „Žiobrinės“ kviečia į Neringą

Balandžio 25–27 dienomis Neringoje vyks vienas spalvingiausių pavasario renginių – „Žiobrinės“, kviečiančios ragauti ir linksmintis kartu. Tradicinė šventė grįžta su atsinaujinusia programa: nuo žiobrių kepimo ant laužo iki pirmą kartą Lietuvoje organizuojamo Žuvies filė čempionato.

Skonių ir patirčių savaitgalis prasidės penktadienį, balandžio 25 d., simboliniu laivų leidimu į marias Nidos uoste, žyminčiu perėjimą iš žiemos į vasaros laiką bei naujo sezono pradžią. 

Šeštadienį, balandžio 26 d., Nida taps tikru šventės centru. Nuo ryto vyks ekskursijos, kuojų meškeriojimo varžybos, taip pat veiks tautodailės, kulinarinio ir tautinio paveldo mugė. 

Didžiausias dienos akcentas – „Žiobrinių“ šventė pievoje prie Nidos uosto (12.00–15.00 val.), kur netrūks meninių bei kulinarinių pasirodymų – nuo muzikos ir šokio iki gyvo maisto ruošimo.

Lankytojai galės dalyvauti edukacijose ir stebėti senųjų amatų demonstravimą: žuvies rūkymą, šimtalapio kepimą, senovinį gintaro apdirbimą, liaudies medicinos praktikas ir kt. Švęsime ir Atvelykį – ridensime margučius, dažysime milžinišką Velykinį kiaušinį.

Greta Nidos uosto vyks ir svarbiausias šventės ritualas – žiobrių kepimas ant laužo – galimybė pačiam patirti senąją pamario tradiciją ir išsikepti žuvį ant ugnies. 

Dar viena renginio naujovė – pokalbių kampas „Žuvų istorijos: nuo vandens iki lėkštės“, kuriame dalyvaus žvejai, laivininkai, virtuvės meistrai iš visos Lietuvos bei vietos gastronominės kultūros puoselėtojai.

Šventės kulminacija – Žuvies filė čempionatas, kuriame meistriškumą demonstruos Nidos, Juodkrantės, Preilos žvejai ir mėgėjai, taip pat svečiai iš kitų Lietuvos miestų. 

Dalyvius vertins žinomi virtuvės meistrai – Deivydas Praspaliauskas ir Donatas Kučikas bei kulinarijos patirčių kolekcionierius Orijus Gasanovas. Jie ne tik teisėjaus, bet ir dalinsis žiniomis apie žuvies vartojimo naudą bei jos ruošimo subtilybes, apie susitikimus su žuvimis visame pasaulyje.

„Gerai pagaląsti ašmenys tiek pat svarbūs kiek ir išprususi, amatą perpratusi ranka – po vieną jie nevaikšto“, – paklaustas, kuris filė įrankis, peilis ar ranka, svarbesnis, atsakė žinomas virtuvės meistras D. Praspaliauskas. – Pats labai vertinu kiekvieną produktą, kaip jis augintas ir pristatytas man, tad lygiai taip pat čempionate bus svarbu, kaip tuo produktu rūpinasi su juo dirbantis žmogus. Žinoma, su šypsena, bet labai griežtai vertinsiu paruoštą filė ir profesionalo elgseną su žuvimi.“

Apie prieskonių pasaulį ir jų derinimą su žuvimi papasakos Valdas Šidla. Drauge ieškosime ir unikalaus Kuršių nerijos žuvies skonio. 

Šeštadienio vakarą – ypatinga proga pakilti virš kasdienybės: visi kviečiami ant atnaujinto Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ stogo, kur po atviru dangumi skambės Roko Kašėtos ir „Bemolio“ kapelos koncertas. Jei oras pasirodytų per vėsus, koncertas persikels į jaukią „Agilos“ fojė. 

Visą savaitgalį į „Žiobrines“ kvies gastronominis maršrutas „Ir pakeliausi, ir paragausi“, leidžiantis pažinti Neringą per skonio patirtis. Norintys dar daugiau sužinoti apie Kuršių neriją, galės dalyvauti ekskursijose po Preilą, Neringą ar net plaukti laivu iki Didžiosios kopos.

Sekmadienį, balandžio 27 d., šventinė nuotaika tęsis Nidos centre – čia vyks mugė, o mažuosius džiugins Atvelykio programa „Kiškio išdaigos“.

Kad šventė būtų dar prieinamesnė visiems, nuo balandžio 25 d. 12.00 val. iki balandžio 26 d. 12.00 val. įvažiavimas į Neringą lengviesiems automobiliams – nemokamas.

Renginio organizatorius – Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“. Visa renginio programa ir registracija į edukacijas bei ekskursijas – svetainėje www.kulturossala.lt

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.