Tyrimas: kurie maisto produktai per metus labiausiai brango, o kurie – atpigo

Per metus Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse daugelio būtiniausių maisto  produktų kainos pakilo, tačiau ne visų. Yra pirkėjų pamėgtų produktų, kurių kaina per pastaruosius metus sumažėjo.

Pagrindinių žemės ūkio ir maisto produktų vidutinių mažmeninių kainų tyrimus parduotuvėse nuolat atlieka Žemės ūkio ministerijai pavaldus Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras. Jis stebi daugiau kaip 100-o maisto produktų vidutines savaitines kainas.

Per metus (2020 m. 28 savaitė - 2021m. 28 savaitė) pabrango 61 stebimas maisto produktas, atpigo - 37, o dar 7 produktų kainos išliko stabilios.

Išskyrus prekes, kurių staigaus kainų pokyčio priežastis yra sezoniškumas, labiausiai pabrango švieži karpiai (21 proc.). žuvų konservai aliejuje (12 proc.), perlinės kruopos (11 proc.). Atpigo kiaulienos kumpis be kaulo (13 proc.), vištienos krūtinėlė (10 proc.), fermentinis sūris (9 proc.).

Pasak Žemės ūkio ministerijos Programinio, projektinio valdymo ir analizės skyriaus vedėjo Evaldo Pranckevičiaus, kiauliena parduotuvėse galėjo atpigti dėl koronaviruso sumažėjus pirkėjų srautams arba pasikeitus jų elgsenai – pradėjus rinktis kitas mėsos rūšis, pavyzdžiui, paukštieną.

„Manome, kad tam įtakos turėjo ir kiti pasauliniai įvykiai. Dėl kiaulių maro Vokietijoje sumažėjo kiaulienos eksportas į trečiąsias šalis, ypač Kiniją, dėl to Europos Sąjungos šalyse padidėjo kiaulienos pasiūla ir atitinkamai tai padarė įtaką kainoms“, – sako jis.

Centras taip pat tyrė ir ekonominės klasės 20-ties būtiniausių maisto produktų kainas. Vidutinė kaina apskaičiuota imant 3 mažiausias kiekvieno produkto kainas prekybos tinklų „Lidl Lietuva“, „Norfos mažmena“, „Palink“ ir „Rimi Lietuva“ parduotuvėse Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Marijampolėje. Apskaičiuojant vidutines mažiausias kainas akcinės kainos nebuvo įtrauktos.

Per metus šių prekių krepšelyje 8 produktai pabrango, 9 – atpigo, o dar 3 kainos nepakito. Labiausiai atpigo fermentiniai sūriai, virtos dešrelės, ryžių ir manų kruopos, o pabrango saulėgrąžų ir rapsų aliejus, narvuose laikomų vištų kiaušiniai, kvietiniai miltai, šviesi ir tamsi duona.

„Žaliavų brangimas pasaulinėse rinkose padidino duonos gaminių kainas ir mūsų šalyje. Tačiau mažmeninėje prekyboje jie neturėtų daug pabrangti“, – prognozuoja E. Pranckevičius.

Lietuvoje, kaip ir daugelyje pasaulio šalių, grūdų supirkimo kainos 2021 m. I ketvirčio antroje pusėje buvo pasiekusios aukštumas, o  po to stabilizavosi. Žaliavos sudaro tik dalį galutinės maisto produktų kainos – didesnės įtakos jai gali turėti atlyginimai ar kitos su gamyba bei pardavimu susijusios išlaidos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder