Stintų šventė Palangoje svečius pasitinka rekordais: neatbaido ir kainos

(1)

Palangos centre aidi muzika, Vytauto gatvėje šurmuliuoja mugė, J.Basanavičiaus gatvėje nosį kurtena gardūs kepamų stintų, čirškinamos mėsos ir troškinamų raugintų kopūstų kvapai. O pagrindinėje šventės alėjoje tokia jūra žmonių, kad sunku ir prasilenkti.



 

Tokiu jau įprastu vaizdu kurorte prasidėjo dvidešimtoji Stintų šventė.

Ją aplankiusiems kurorto svečiams tenka pasigalinėti ir su žiemos metu dažnu pajūrio oru: stiproku vėju ir dulksna.

Tačiau įvairių orų regėjusiai Stintų šventei tai jokia kliūtis.

Per savo gyvavimą nuo miesto renginio ji jau senokai yra išaugusi iki visos Lietuvos šventės, į kurią, nepabūgę ilgo kelio, specialiai atvažiuojama iš Aukštaitijos, Dzūkijos.

Žinia apie Palangos stintų šventę pasklido ir už Lietuvos ribų.

Jau daugelį metų čia galima išgirsti kalbant latviškai, angliškai, lenkiškai, vokiškai, ukrainietiškai, kartveliškai.

Ir šiemet be užsienio turistų, šventę aplankė Palangos miestų partnerių delegacijos iš Lenkijos ir Ukrainos delegacijos, kurios su Palangos meru Šarūnu Vaitkumi vidurdienį paskelbė šventės atidarymą.

Palangos šeimininkus ir svečius scenoje netrukus pakeitė muzikantai ir dainorėliai, o žmonės leidosi į kulinarinius atradimus.

Tik pajūrio kurorte galima ragauti taip įvairiai paruoštą stintą.

Šios delikatesu virtusios žuvelės čia siūlomos ne tik keptos, bet ir marinuotos, rūkytos, vytintos stintos.

O gal kas neragavo apkeptų stintų ikrų?

Milžiniškame 500 litrų talpos katile bus verdama žuvienė, kuri šventės svečiams bus dalinama nemokamai, kviečiant paaukoti Rusijos kariuomenės žvėriškumus patyrusios Palangos miesto partnerio Bučos gyventojams Ukrainoje.

Kas jau bus atsiragavęs stintų, galės sočiai užkirsti mėsos patiekalų.

Jūratės ir Kąstyčio skvere jau prasidėjo pasiruošimas barbekių kepimo čempionatas, kuriame dalyvauja per 10 komandų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Lenkijos, Estijos, Latvijos.

Netrukus prasidės didžiausios Lietuvoje paelijos gaminimas su žuvimi ir jūrų gėrybėmis. Šio rekordo sieks žinomas šefas Mindaugas Galvelis, kuriam priklauso didžiausios kiaušinienės ir didžiausio žemaičių blyno rekordai.

Didžiulėje keptuvėje didžiausios paelijos rekordo sieksiantis Mindaugas žada panaudoti apie 25 kilogramus ryžių, 12 kilogramų žuvies file, 10 kilogramų jūros gėrybių, 5 kilogramus midijų, apie 20 kilogramų įvairių daržovių, 5 kilogramus vaisių, įvairių prieskonių.

Neliks nuskriausti ir norintys iš Stintų šventės parsivežti lauktuvių.

Vytauto gatvėje nuo bažnyčios iki „Kerpės“ viešbučio savo produkciją siūlo per 400 tautodailininkų ir kulinarinio paveldo meistrų. Dalyvių skaičiumi tai didžiausias kada nors Palangoje vykęs kermošius.

Prisišveitę stintų, krepšius prisipildę dovanomis žmonės gali sudalyvauti tradicinėse žvejiškose rungtyse, pasmalsauti Amatų, Žemaitiško kastinio ir kuršiškos stintienės, Silkės ir humoro kiemuose.

Kainos nebaido

Paskelbus šventės pradžią Palangoje pamažu ėmė taisytis ir oras. Kiek aprimo vėjas, nustojo purkšti lietus ir dangus net pradėjo giedrytis.

Vos tik pasitaisius orui į J.Basanavičiaus gatvę plūstelėjo žmonės.

Pirkėjais prisipildė ir iki tol apytuštis buvęs kermošius. Prie lauko kavinių buvusius tuščius stalus netruko apsėsti valgytojai, kurių nebaidė ir stintų kainos.

Nelygu stintos dydis už kiekvieną keptą žuvelę buvo prašoma nuo 70 centų iki euro. Porcija iš 6 – 8 keptų stintų kainavo iki 7 eurų, o už 8 keptas stintas su bulvėmis jau teko mokėti 10 eurų.

iki šventės vasario pradžioje už 6 – 7 eurus žvejų pardavinėta šviežia stinta šventėje kainavo jau 10 – 12 eurų. Buvo pasakojama, kad pirmieji šventės svečiai, kai dar dulksnojo lietus ir J.Basanavičiaus gatvė buvo bauginančiai tuštoka, šviežių stintų kilogramą buvo galima surasti ir už 8 eurus.

Bet dauguma prekybininkų prie savo siūlomos šviežios stintos ar jų patiekalų net nebuvo užrašę kainos. Kad galėtų ją keisti pagal žmonių srautus.

Nemažai atvykusiųjų į Palangą vis paburbėdavo, kad šventėje siūlomi patiekalai labai brangūs. Tačiau kiek pavaikštinėję ir praalkę, nešini nusipirktomis porcijomis, jie sėsdavo prie stalų numoję ranka į kainas.

Priekyje ėjęs būrelis taupių moterų, vis žvalgydavosi, ar kas nesiūlo ko nors paragauti. Taip perėjus per visą J.Basanavičiaus gatvę ir išragavus visus siūlomus valgius buvo galima ir pakankamai pasisotinti nemokamai.

Iš pradžių orų išgasdinti verslininkai baiminosi, kad po šventės skaičiuos nuostolius. Tačiau plūstelėjus minioms žmonių visi aprimo.

Geros prekybos kavinės tikisi ir sekmadienį.

Sekmadienį žadamas puikus oras, kurorto viešbučiai – sausakimši, išmiegoję žmonės išeis į miestą ir Stintų šventė tęsis toliau.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder