10 patarimų, padėsiančių neišmesti nesuvalgyto maisto kiekvieną savaitę

Nenuoseklus valgymas dažnai kainuoja jums daugiau pinigų, o prisipirkę maisto produktų daugiau nei reikia, dažnai tenka dalį jų išmesti.

1. Rinkitės ištvermingus vaisius ir daržoves



Paslaptis, kaip ilgiau išlaikyti šviežius produktus, prasideda nuo tinkamos produkcijos pasirinkimo. Kai kurie vaisiai ir daržovės yra kietesni nei kiti, todėl turėkite tai omenyje planuodami savo bakalėjos prekių sąrašą.

Pavyzdžiui, gležnos uogos, tokios kaip avietės, gali išsilaikyti tik kelias dienas, kol taps minkštos ir supelijusios, tačiau vaisiai, tokie kaip obuoliai ir apelsinai, šaldytuve gali išsilaikyti kelias savaites ir vis tiek bus puikaus skonio. Mėlynės, kantalupa, greipfrutai, kriaušės, kopūstai, morkos ir moliūgai yra kitos ilgalaikės opcijos, kurias verta kaupti.



2. Prieš pirkdami apžiūrėkite savo produkciją



Ar yra kas nors blogiau, nei grįžti namo iš bakalėjos ir išsipakuoti krepšius, kad pamatytum, jog paimta braškių dėžutė jau supelijusi? Kad į namus parsineštumėte tik pačius šviežiausius vaisius ir daržoves, nebijokite gerai apžiūrėti savo produkcijos.

Viskas, kur yra dėmių, su raukšlėta oda, susmulkintais stiebais, pelėsiu ar supuvusiomis vietomis, negali atsidurti jūsų krepšelyje.



3. Neskubėkite plauti savo produktų, kol būsite pasiruošę juos valgyti



Žinau, kad matėte tuos vaizdo įrašus, kuriuose žmonės išpakuoja savo bakalėjos prekes, nuplauna visus produktus ir kruopščiai išdėlioja juos į estetišką šaldytuvą.

Tačiau išduosiu jums mažą paslaptį- visa, kas greičiau nuplauta, taip pat greitai sugenda. Taip yra todėl, kad iš anksto nuplaunant vaisiu ir daržovės atsiranda drėgmės perteklius, todėl jie gali greičiau sugesti. 



4. Tinkamai laikykite savo produkciją



Jei grįžę namo iš bakalėjos parduotuvės iš karto viską sumetate į šaldytuvą, galite tai padaryti neteisingai. Kai kurie vaisiai ir daržovės turi būti atšaldyti, o kitus geriausia laikyti kambario temperatūroje, todėl svarbu žinoti skirtumą. Pavyzdžiui, pomidorai greitai suges, jei laikysite juos šaldytuve.

Apskritai laikui bėgant sunokstantys vaisiai (pvz., bananai, melionai, avokadai ir persikai) turėtų būti kambario temperatūroje, kol prinoksta – tada jie turėtų būti laikomi šaldytuve.



5. Teisingai naudokite šaldytuvo stalčius



Daugumoje šaldytuvų yra vadinamieji traškesni stalčiai – dažniausiai vienas vaisiams, kitas daržovėms. Jie yra atskiri, nes daržovės mėgsta didelę drėgmę, o dauguma vaisių geriausiai jaučiasi esant žemai drėgmei. Šie stalčiai paprastai yra atitinkamai pažymėti, bet jei ne, įsitikinkite, kad stalčius, kuriame laikote savo daržoves, yra sandariai uždarytas. Vaisių stalčių galite laikyti šiek tiek pravertą, kad sumažintumėte drėgmę viduje.



6. Įdėkite popierinį rankšluostį kartu su žalumynais



Jei pavargote mesti špinatus iš šaldytuvo į šiukšliadėžę, šis patarimas skirtas jums. Kitą kartą pirkdami plastikinį žalumynų indą atidarykite dangtelį ir ant viršaus uždėkite kelis popierinius rankšluosčius. (Jei perkate supakuotus žalumynus, išpilkite juos į atskirą indą, tada sudėkite popierinius rankšluosčius.)

Vėl uždėkite dangtį, apverskite indą aukštyn kojomis ir laikykite šaldytuve. Popieriniai rankšluosčiai sugers drėgmę ir padės išlaikyti žalumynus šviežius. Papildomas patarimas: taip pat galite naudoti popierinius rankšluosčius, kad jūsų šviežios uogos per anksti netaptų purios!



7. Šviežias žoleles užšaldykite aliejuje



Žolelės yra puikus būdas suteikti patiekalams skonio ir šviežumo, tačiau visada atrodo, kad neįmanoma jų visų sunaudoti ir jos greitai sugenda. Užuot laukę, kol tas papildomas bazilikas neišvengiamai suges jūsų šaldytuve, užšaldykite jį aliejuje, kad galėtumėte panaudoti vėliau.

Viskas, ką jums reikia padaryti, tai susmulkinti žoleles, supilti jas į ledo kubelių padėklą, apipilti alyvuogių aliejumi ir įdėti į šaldiklį. Vėliau šaldytus žolelių kubelius galėsite naudoti padažams, sriuboms, makaronų patiekalams ir kt.



8. Suvytusius produktus atgaivinkite šaltu vandeniu



Turite produktų, kurie buvo suglebę ir suvytę? Jūs dar neturite jų išmesti. Kadangi dauguma daržovių ir žalumynų yra poringos, galite jas atgaivinti pamirkę vandenyje. Suvytusius produktus panardinkite į indą, pripildytą ledinio vandens, ir padėkite į šaldytuvą.

Maždaug po 30 minučių jis vėl turėtų būti žvalus! Produktus su stiebais (pvz., brokolius, šparagus, salierus ir žoleles) laikykite kaip gėlių puokštę. Nupjaukite galus ir pastatykite juos į indą su šaltu vandeniu, kad jie galėtų sugerti drėgmę iš apačios į viršų.



9. Bananų stiebus uždenkite folija



Per kelias dienas bananai iš žalios spalvos gali tapti rudi ir minkšti. Jei nenorite plakti bananų duonos, galite išlaikyti bananus šviežesnius, uždengę kotelį nedideliu aliuminio folijos gabalėliu. Šis triukas veikia dėl mažo dalyko, vadinamo etilenu – AKA dujų, kurias vaisiai išskiria bręsdami.

Laikydami jį savo viduje, galite sulėtinti nokimo procesą. Jei jūsų bananai vis tiek paruduoja greičiau nei norėjote, nulupkite, supjaustykite ir užšaldykite – galite juos naudoti kokteiliams!

10. Grybus laikykite popieriniuose maišeliuose



Grybai labai greitai tampa gleivingi ir nekelia apetito, o kaltas dažnai būna plastiku apvyniotas indas, į kurį jie supakuoti. Laikykite grybus popieriniame maišelyje. Popierinis maišelis sugers drėgmę, palaikydamas jūsų grybus reikiamame drėgmės lygyje.

Parengta pagal: www.theeverygirl.com

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder