2022 metų Kalėdų tendencijos: nostalgijos dvelksmas ir tradicinės spalvos

Šių metų kalėdiniams papuošimams daugiausia įtakos turės tradicijos ir ryšys su gamta. Daug kur matysime tipinių žiemos švenčių elementų ir spalvų: raudonos, žalios, auksinės, o kartu su jomis – ir žemiškų tonų.

Svarbiausia taisyklė puošiant namus – paprastumas: geriau mažiau negu viskas kartu ir per daug.

„IKEA apklausa Kalėdų tema atskleidė, kad dauguma Lietuvos gyventojų (41 proc.) puošdami namus save laiko minimalistais – jiems pakanka vos kelių akcentų.

Kas penktas save priskiria prie tų, kuriems svarbi nostalgija ir namus puošia tradiciškai, kaip vaikystėje. O 15 proc. teigia, kad šaltuoju laikotarpiu jiems svarbiausia, kad namuose būtų jauku“, – sako IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė.

Papuošimai iš praeities ir gamtos

Viena iš pagrindinių Kalėdinių tendencijų šiemet yra įkvėpta nostalgijos jausmo. Pasak interjero dizainerės, išvysime daug klasikinių elementų, iš praeities sugrįžusių detalių ir ornamentų bei jau ikoninėmis tapusių spalvų: žalios, raudonos, auksinės.

Vyraus ir natūralumas. „Daug įtakos šių metų kalėdiniams papuošimams turės gamta. Vyraus neutralios spalvos ir natūralios medžiagos. Tai reiškia, kad dekoracijose galima tikėtis daug baltos spalvos, žalsvų akcentų, medienos ir kitų iš gamtos pasiskolintų tonų. Jei prijaučiate šiam stiliui, įkvėpimo ieškokite apsnigtuose miškuose“, – pataria E. Nemanė.

Dar viena tendencija, kurią pastebėsime besiruošdami šventėms – vyraujantis žaismingumas ir jaukumas. Čia įkvėpimo semtis galima iš paprasto gyvenimo būdo praeityje.

„Kalėdos daugeliui asocijuojasi su namais ir tradicijomis. Senieji papročiai sugrįžta su nauja gyvybe, šiuolaikiškai ir moderniai. Šiais metais Kalėdų dekore ypač ryškiai atsispindi skandinaviškos tradicijos: matysime nykštukų ir kitų Šiaurės šalių mitologijos veikėjų“, – vardija E. Nemanė.

Papildykite turimus papuošimus naujais akcentais

IKEA interjero dizainerė pastebi, kad norint sukurti jaukias ir įspūdingas Kalėdas namuose nebūtina išleisti daug ar įsigyti visą naujų papuošimų kolekciją.

„Būkite sumanūs ir išradingi: pirmiausia pažiūrėkite, kokių kalėdinių papuošimų jau turite namuose. Kasmet juos galite papildyti vos keliais naujais akcentais. Pavyzdžiui, balta staltiesė ir paprasti balti indai, ko gero, yra kiekvienuose namuose.

Papildomai įsigiję ryškiai raudonus arba – priklausomai nuo pasirinkto stiliaus – iš natūralių medžiagų pintus stalo kilimėlius ir dar keletą derančių detalių, lengvai sukursite šventinę nuotaiką ant pietų stalo“, – sako E. Nemanė ir priduria, kad senų ir naujų elementų derinimas padeda ne tik sutaupyti, bet ir tausoti aplinką.

Be kalėdinių dekoracijų, yra ir būdų „sušildyti“ namus tamsiuoju ir šaltuoju laikotarpiu – tai papildomi šviesos šaltiniai ir namų tekstilė.

„Dažnai visą dėmesį sutelkiame į Kalėdų eglutę, tačiau verta pagalvoti ir apie kitas namų vietas: papuošti langus šviečiančiomis dekoracijomis, patiesti naują kilimą ar įsigyti pagalvėlių, kad būtų jaukiau“, – sako interjero dizainerė.

Nemaišykite per daug skirtingų stilių ir spalvų

Dažna klaida puošiant namus Kalėdų laikotarpiu – bandymas suderinti per daug skirtingų stilių ir spalvų.

„Mažiau yra daugiau – ne šiaip skambus posakis. Puošiant namus galioja auksinė taisyklė: minimalistinio stiliaus namuose ir papuošimų turėtų būti kukliau, o klasikinį interjerą galima dekoruoti gausiau.

Tačiau net ir antruoju atveju nereikia persistengti: pagrindui rinkitės vienos spalvos ir formos papuošimus, o dar porą spalvų ar formų galite pridėti kaip akcentą“, – pataria IKEA interjero dizainerė. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder