raudonas vynas

Dabar mokslininkai žino, kodėl kai kuriems skauda galvą išgėrus raudonojo vyno

(2)

Kai kuriems žmonėms galvą skauda per 30 minučių ar tris valandas po to, kai išgėrė vieną ar dvi taures raudonojo vyno.

Mokslininkai gali paaiškinti, kodėl kai kuriems žmonėms išgėrus taurę raudonojo vyno skauda galvą.

Naujame tyrime Kalifornijos universiteto (JAV) mokslininkai nustatė, kad raudonajame vyne esantis flavanolis gali sutrikdyti alkoholio metabolizmą ir sukelti galvos skausmą.

Raudonajame vyne esantis flavanolis vadinamas „kvercetinu“ ir laikomas sveiku antioksidantu, kurį galima įsigyti net kaip priedą.

„Kai jis patenka į jūsų kraują, jūsų kūnas paverčia jį kita forma, vadinama kvercetino gliukuronidu“, - sakė vienas iš tyrimo autorių Andrew Waterhouse'as, Kalifornijos universiteto Deiviso vynuogininkystės ir vynininkystės skyriaus profesorius emeritas.

"Tokia forma jis blokuoja alkoholio metabolizmą", - pridūrė jis.

Mokslininkai ištyrė tam tikrų flavanolių poveikį konkrečiam fermentui (žinomam kaip ALDH2) ir šią savaitę paskelbė savo išvadas žurnale Scientific Reports.

Jie nustatė, kad kvercetinas labiausiai slopina šį fermentą ir gali sukelti toksino, vadinamo acetaldehidu, kaupimąsi.

"Acetaldehidas yra gerai žinomas toksinas, dirginanti ir uždegimą sukelianti medžiaga", - sakė Kalifornijos universiteto Daviso doktorantė Apramita Devi.

„Mokslininkai žino, kad didelis acetaldehido kiekis gali sukelti veido paraudimą, galvos skausmą ir pykinimą“, – sakė ji.

Alkoholis dažnai susijęs su galvos skausmais

Pagal 2022 m. tyrimą, galvos skausmai yra labai dažni ir kasdien gali paveikti beveik 16 procentų pasaulio gyventojų.

Alkoholiniai gėrimai yra dažniausiai su jais susijusios medžiagos, taip pat žinoma, kad jie sukelia galvos skausmą, kai vartojami dideliais kiekiais.

Flavanolių, tokių kaip kvercetinas, yra vyne, tačiau du tyrimai parodė, kad flavonolio kiekis baltuosiuose vynuose buvo dešimt kartų mažesnis nei raudonuosiuose vynuose, teigia Kalifornijos universiteto mokslininkai.

Tačiau raudonojo vyno lygis taip pat kinta dėl saulės spindulių poveikio, vynuogių odos kontakto fermentacijos metu ir senėjimo metu.

„Mes manome, kad, kai jautrūs žmonės vartoja vyną su net nedideliu kvercetino kiekiu, jiems pradeda skaudėti galvą, ypač jei jiems jau yra migrena ar kita pirminė galvos skausmo būklė“, – sakė bendraautorius Morrisas Levinas, neurologijos profesorius ir galvos skausmo direktorius. Kalifornijos universiteto San Fransiske centro pranešime.

Jie planuoja nedidelį klinikinį žmonių tyrimą, kuriam vadovauja Kalifornijos universitetas San Franciske.

Prengta pagal: www.euronews.com

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder