Asta STAŠAITYTĖ, TV laidų ir renginių vedėja
Labai mėgstu stintas. Kai prieš keliolika dienų važiavau į pajūrį, pirmiausia sustojau pavalgyti stintų, nes žinojau, kur jų būna. Dar užsisvajojau, kad galėčiau nusipirkti vežtis namo, pasimarinuočiau kaip reikia - su actuku, svogūniuku - ir tada šaltas valgyčiau. Bet pasijuokiau iš savęs, kad aš jau visai... ir pasitenkinau tuo, kad pasidėjau pliusą - šiemet stintų valgiau.
Grybų aš nevalgau, kad ir kokio gerumo sezonas būtų, bet stintos... Prieš man išvažiuojant į pajūrį buvo susirinkusi vilniečių kompanija, kurioje atsirado pora merginų, kurios buvo nevalgiusios stintų. Tai visi kiti kaip šoko: „Tu ką, nežinai, kas yra stinta, agurku kvepia...“, - visi taip stebėjosi. Užtat man atsirado azartas būtinai pavalgyti stintų.
Valgau jų kartą per metus ar dvejus. Nėra taip, kad ištisai perku stintas. Vilniuje net nežinočiau, kur jų gauti. Pati jų neruošiu ir nekepu. Žinau, kur jas skaniai daro pajūryje. Žinoma, kai gyvenau su tėvais arba kai atvažiuodavau per sezoną į Klaipėdą, tai tėvelis iškepdavo. Jis - jūreivis, buvo atsakingas ir už kalmarus, ir už stintas, ir už jūrų gėrybes, kurias reikia mokėti paruošti. Dabar jau pensijoje. Jeigu jam pasakyčiau, kad seniai man ruošė stintas, lieptų pažiūrėti į kalendorių, kada paskutinį kartą buvau atvažiavusi.
Edmundas KVEDERIS, politikas, ekonomikos mokytojas
Mėgstu stintas: ir kepu, ir valgau, man labai skanu. Bet pats nežvejoju, tai daro brolis. Ypatingai jų neruošiu. Man specialistai yra sakę, kad stintų negalima gadinti prieskoniais. Jos turi būti natūralaus skonio, apkeptos, ir tiek. Recepto neturiu.
Šiemet jau valgiau stintų, bet pernykščių. Brolis žvejys buvo užšaldęs ir davė man jų. Šiemet Klaipėdoje labai ilgai nebuvo stintų, tad valgiau užšaldytų pernykščių. Esu iš tų žmonių, kurie per sezoną būtinai turi pavalgyti stintų. To man reikia.
Dėl stintų kainos pasakysiu kaip ekonomistas: nėra nei didelių, nei per mažų kainų, yra tik žmogaus pasirinkimas, ir tiek. Pavyzdžiui, vienas žmogus perka labai brangius šuniuko aksesuarus, kas kitam atrodo neįtikėtina ir kvaila. Kai mane vaišina brolis, vaišinuosi su malonumu, bet kai to nebūna ar kai reikia daugiau stintų atvažiavusiems svečiams pavaišinti, perku rinkos kaina ir dėl to nesuku galvos. Kai žmonės svečiuojasi per sezoną, kartais paprašo stintų.
Laura ŪSELYTĖ, dviejų vaikų mama
Nesu didelė stintų mėgėja: yra gerai, nėra - nieko tokio. Vaikai jas mėgsta. Valgėm pernai, o šiais metais dar neragavome. Kepu paprastai: išsivalau, pavolioju į miltus ir - į keptuvę.
Vyro draugas dažnai stintų parsiveždavo iš Šilutės, kur jų gaudavo už neblogą kainą. Pastaruoju metu retai su juo susitinkame, tai nežinau, ar jis parsiveža, ar ne. Kai susitiksime, gal paklausime, ar neturi stintų. Bet nežinau, ar dėl jų mes važiuotumėm specialiai į Šilutę ar eitume į turgų.
Deivydas ZVONKUS, kompozitorius
Šiemet dar nevalgiau stintų, bet jas labai labai mėgstu, ir tiesiog paprasčiausiai iškeptas. Tikiu, kad dar bus progų jų paskanauti šiemet. Dabar retokai apsilankau pajūryje, o negyvenant pajūryje pavasarį gauti stintų galimybių būna mažiau. Kada paskutinį kartą valgiau stintų, neprisimenu.
Stintos - sezoninės žuvys, jų resursai gana riboti, perki, jeigu kaina įmanoma. Šiais laikais negali nežiūrėti kainos, nes kai kuriais atvejais gali ir šimtą kartų permokėti. Kainos, žinoma, yra aukštos, bet kol galima įpirkti bent vieną žuvį, manau, jų skanausime. Bet stintų įtraukimas į racioną mano nerimo lygio niekaip neveikia.
Reda RIMŠAITĖ-KOVALENKO, Klaipėda Link bendraautorė
Šiemet stintų nevalgėme, nors visa šeima esame dideli mėgėjai. Mes jas paprastai kepame keptuvėje. Manau, kad ir šiemet jų ragausime, bet kažkaip dar neteko. Nežinau kodėl, gal po akimis nepasitaikė, o į turgų nenuvažiavome. Mes iš tų žmonių, kurie per sezoną būtinai jų turi pavalgyti. Jaučiu, nėra buvę tokio sezono, kad būtumėme nevalgę šviežių stintų. Tik kažkaip šiemet dar nespėjome, tikriausiai yra prekyboje šviežių. Bet tradicijos būtinai jų ieškoti prieš Kalėdas neturime.
Negalėčiau pasakyti, kad stintos yra mėgstamiausios iš visų žuvų, jos yra tokios sezoninės, bet tikrai vienos mėgstamiausių. Tačiau nuolatos vartoti renkuosi kitas žuvis. Kaina nebūna labai svarbi, nes jų nevalgome dideliais kiekiais. Tiesa, kartais būna kosmiškai užkelta, tada vyras sako, kad turime palaukti, kol bus pigiau, arba kad nuvažiuosime pas žvejus. Nors vienam kartui kaina labai didelės įtakos neturi.
Dainius KEPENIS, Seimo narys
Gyvenant Palangoje sunku išsisukti nuo stintų. Eini per miestelį, jau, žiūrėk, agurkais ir kvepia. Tai viens du, ir kepam.
Šiemet stintų jau valgiau. Man žmona iškepė labai skaniai. Ji Palangoje vaikštinėja po turgelius, suranda jų ir jau ne kartą man buvo iškepusi. Viską mėgstu, kas natūralu ir sveika. Mano maistas įvairus, jį papildo ir stintos. Ko gero, jeigu žmona neiškeptų, pats jų neieškočiau. Bet ji labai puikiai rūpinasi mano mityba, tad visuomet pasirūpina, kad būtų ir stintų. Gaunu jų, nes gyvenu Palangoje ir turiu gerą žmoną. Viskas gerai šioje srityje.
Rašyti komentarą