1. Medus
Gamintojai prideda fruktozės sirupo, krakmolo, melasos, o kartais sukuria visiškai dirbtinį „medų“. Pagrindinė klastočių tiekėja pasaulyje yra Kinija.
Kaip patikrinti?
Tikras medus gulasi tolygiai ir lėtai laša nuo šaukšto.
Pridėkite jodo: melsvas atspalvis parodys, kad yra krakmolo.
Pirkite medų iš patikimų bitininkų ir venkite egzotiškų pavadinimų.
2. Sūris
Kietosios sūrio rūšys, pavyzdžiui, parmezanas, yra ypač dažnai klastojamas. Į juos gali būti pridėta palmių aliejaus ar net celiuliozės.
Kaip patikrinti?
Perskaitykite sudėtį: tik pienas, raugas ir fermentai.
Įlašinkite jodo: mėlyna spalva parodys krakmolą.
Uždėkite gabalėlį ant ugnies: tikras sūris kvepia pridegusiu pienu ir tolygiai tirpsta.
3. Alyvuogių aliejus
Saulėgrąžų arba kukurūzų aliejus dažnai parduodamas prisidengiant brangiu aliejumi, pridedant dažiklių ir kvapiųjų medžiagų.
Kaip patikrinti?
Įdėkite aliejų į šaldytuvą: natūralus aliejus sutirštės ir susidarys nuosėdos.
Rinkitės sviestą tamsaus stiklo induose arba skardinėse su užrašu „ extra virgin“.
4. Šokoladas
Pagrindinė šokolado vertybė yra kakavos sviestas. Tokie pakaitalai, kaip palmių aliejus, sumažina skonį ir naudą sveikatai.
Kaip patikrinti?
Geras šokoladas yra blizgus ir lūžta su prislopintu spragtelėjimu.
Gabalėlis tirpsta ant pirštų, palikdamas žymę.
5. Alkoholis
Degtinė, vynas, romas ir viskis yra lyderiai tarp padirbto alkoholio.
Kaip patikrinti?
Pirkite tik didelėse arba specializuotuose parduotuvėse.
Apžiūrėkite etiketę ir akcizinį spaudą: viskas turi būti tolygiai priklijuota ir aiškiai atspausdinta.
6. Žuvis
Raudona žuvis dažnai būna dažyta, o „rūkyta“ žuvis gali būti apdorota kancerogenu „skystaisiais dūmais“.
Kaip patikrinti?
Lašišinės žuvies mėsa turi būti pilkšvai rausva su baltomis gyslomis.
Jei žuvis nudažo aliejų, ji yra dažyta.
Tikra rūkyta žuvis kvepia švelniai, o ne aštriai.
7. Pieno produktai
Grietinė, varškė ir pienas skiedžiami augaliniais riebalais, krakmolu arba keičiami jų pagrindu pagamintais produktais.
Kaip tai patikrinti?
Grietinė ištirpsta verdančiame vandenyje be nuosėdų.
Varškė su priedais kaitinant išskiria aliejų.
Pirkite pieną iš patikimų gamintojų.
8. Kava
Tirpios kavos sudėtyje dažnai būna cikorijos, cukraus arba sojų pupelių.
Kaip patikrinti?
Išsirinkite pupelių kavą ir sumalkite ją patys.
9. Prieskoniai
Juoduosius pipirus, šafraną, cinamoną ir kitus prieskonius galima pakeisti pelenais arba krakmolu.
Kaip patikrinti?
Paimkite nemaltų prieskonių.
Tikrieji juodieji pipirai sutraiškyti trupa, o jų šerdis yra šiek tiek aliejinga.
10. Ikrai
Netikri ikrai gaminami iš želatinos ir dažiklių, o jų išvaizda beveik nesiskiria.
Kaip patikrinti?
Įmeskite šiek tiek ikriukų į verdantį vandenį: natūralūs nepraranda formos, o dirbtiniai ištirpsta.
Šaltinis: rsute
Rašyti komentarą