Kiek laiko galima laikyti paruoštus patiekalus: ką reikia žinoti

Daugelis žmonių stengiasi pasigaminti daugiau maisto, su atsarga. Žinoma, tai labai palengvina gyvenimą, galima gaminti vieną kartą ir visą savaitę tiesiog šildyti jau paruoštus patiekalus.

Kiek gi laiko galima laikyti paruoštus patiekalus? Čia yra keletas ypatumų, į kuriuos būtina atsižvelgti.

Kiek laiko galima laikyti

Paruoštų patiekalų tinkamumo laikas priklauso nuo įvairių veiksnių, tokių kaip:

produktų sudėtis;
gaminimo būdas;
laikymo sąlygos;
temperatūra.
Paprastai šaltus patiekalus galima laikyti šaldytuve nuo vienos iki trijų dienų, o šiltus – nuo dviejų iki keturių dienų.

Tačiau kai kurie produktai gali būti užšaldyti ir laikomi šaldiklyje ilgesnį laiką.

Laikymo taisyklės

Tam reikėtų naudoti sandariai uždaromus indus arba pakuotes, laikyti produktus optimalios temperatūros sąlygomis (šaldytuve arba šaldiklyje) ir vengti pakartotinai užšaldyti jau atšildytus produktus.

Pavyzdžiui, jei paruoštas patiekalas jau buvo pašildytas, antrą kartą jo tikrai nereikėtų dėti į šaldytuvą. Tokiu atveju jis gali prarasti savo skonį ir struktūrą, o tai turės neigiamos įtakos saugumui.

Maisto saugumas

Taip pat reikia atkreipti dėmesį į produktų būklę prieš juos vartojant. Sugedimo požymiai gali būti tokie:

spalvos pasikeitimas;
kvapo atsiradimas;
produkto tekstūros pasikeitimas;
pelėsio ar neįprastų išskyros atsiradimas.
Jei kyla abejonių, geriau atsisakyti produkto vartojimo.

Ką reikia prisiminti

Nėra prasmės ruošti maisto produktų dideliais kiekiais. Taip, tai padeda sutaupyti laiko, tačiau bet kuriuo atveju verta elgtis racionaliai. Maistas turi teikti malonumą. Ilgas laikymas neigiamai veikia skonį ir struktūrą.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder