Brolio Benedikto laiškas klaipėdiečiams: atstatykime Šv. Jono bažnyčią Klaipėdoje

(6)

Pirmasis „Vilties bėgimas“ – paramos ir solidarumo onkologiniams ligoniams renginys įvyko prieš 17 metų per Sekmines. Tuomet klaipėdiečius supažindinome su „Vilties miesto“ bažnyčios projektu, dedikuotu Šv. Pranciškaus Asyžiečio ir jo brolių pranciškonų, kurie 1252 m. kuršių žemėje, prie Baltijos jūros, pradėjo statyti katedrinį miestą Mėmelę, atminimui. 

Prasidėjus reformacijai, XVI a. pranciškonų Mėmelburge nebeliko.

Vėliau 1701 m. įsikūrusios Prūsijos karalystės valdovas Fridrichas I pakvietė pranciškonus į Mėmelburgą sielovadiniam darbui tarp katalikų.

Tuo metu Napaleono kariuomenės atėjimas į Mažąją Lietuvą ir Rytų Prūsiją  nebuvo palankus ir Mėmeliui.

Kraštą siaubingai niokojo Rusijoje išsekę ir sumušti ištaškytos Napaleono I kariuomenės likučiai. Apie 1820 m. broliai pranciškonai apsigyveno Kretingos vienuolyne.

Trečią kartą Šv. Pranciškaus Asyžiečio pasekėjai (mažesnieji broliai minoritai) į Klaipėdą sugrįžo 2008 metais turėdami viltį įkurti „Vilties miesto“ dvasinį – kultūrinį – socialinį klasterį, kuriame savo veiklas vystytų Šv. Pranciškaus onkologijos centras, vienuolynas, vaikų darželis, autizmo akademija ir meno galerija.

2012 m. liepos 22 d. per Šv. Magdalenos iškilmę buvo konsekruota geradarių lėšomis pastatyta Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia.

Laisvoje Lietuvoje Klaipėdos miesto istorijos saugotojai nuo mūsų daugiau nebeslepia Antrojo pasaulinio karo žiaurumų, kuriuos vykdė mūsų miestą okupavusi sovietų armija.

Šiandien mes žinome, kaip buvo nušluotos Klaipėdos šventovės. Pavyzdžiui, Šv. Jono bažnyčia, aukščiausias Klaipėdos statinys, dvasinis miesto centras (pašventintas 1706 m. sausio 18 d.  Prūsijos karaliaus Fridricho I valdymo penktųjų metinių proga) 1945 m. buvo rusų kareivių susprogdintas. Taip buvo sudeginta bažnytiška Mėmelio–Klaipėdos siela.

Karo metais susprogdinta ir tik atvirukuose išlikusi Šv. Jono bažnyčia šiandien sprogdina mūsų protus ir širdis... Mūsų gyvenime ji vėl atgimsta.

Šių metų „Vilties bėgimas“ vyks gegužės 19 dieną, per Sekmines,  per Bažnyčios gimtadienį. Mes kviečiame šlovinimo grupes  iš Klaipėdos, Tauragės ir Šilutės giesmėmis prabilti į klaipėdiečius, susirinkusius Atgimimo aikštėje, sujungti dabartį ir praeitį, suvienyti bendrai misijai – kuo rūpestingiau atstatyti Šv. Jono bažnyčią Klaipėdoje.

Šlovinimas bus išraiškingas ir įtraukiantis, pabrėžiantis Šv. Jono bažnyčios atkūrimą ir gyvybės triumfą po sunkumų. Į šį vakarą pakviestos šlovinimo grupės dar labiau sustiprins mūsų emocinį ir dvasinį ryšį su Gyvenimo šaltiniu.

Kartu su šlovinimo grupėmis gegužės 17 d. giesmėmis norime padėkoti vieni kitiems (paraštėse paliekant savo religinį ir konfesinį įsitikinimą) už siekį atstatyti Dievo namus, atgaivinti šios vietos dvasią.

Visomis jėgomis – abiem rankomis ir širdimi – įsitverkime į šią svajonę. Mes jau suprantame, kokia didžiulė  reikšmė  bendruomenei toks darbas, sugrąžinsiantis miestui ramybę.

Šv. Jono bažnyčia Klaipėdoje buvo ne tik religinis simbolis, bet ir socialinis centras. Ji liudijo tikėjimą, ji buvo miesto širdis, kur žmonės bendravo, guodėsi ir vylėsi.

Šiandien, atgaivindami šią išskirtinę vietą per muziką ir maldingą šlovinimą, mes prisimename jos svarbą mūsų bendruomenei ir skleidžiame savo dvasinę gyvenimo energiją. Žmogui, pasiekusiam dvasinę brandą, būdinga ilgėtis tikėjimo, vilties ir meilės ritmu plakančios miesto širdies.

 

Šios miesto katedros atstatymas mums yra labai svarbus įvykis, todėl mes jam nuoširdžiai ruošiamės.

Gegužės 17 d. klaipėdiečių laukia smagus performansas.  Iš senojo turgaus pajudėjusi teatralizuota eisena temps kartoninių plytų, kurios simboliškai skirtos atstatyti  Šv. Jono bažnyčią, vežimaitį. Kartoninė plyta – Klaipėdos miesto bendruomenės vienybės, solidarumo ir paramos simbolis. Pirkdami šią plytą, mes parodome solidarumą su visais, kurie siekia atstatyti Šv. Jono bažnyčią. Tai yra klaipėdiečių bendras žingsnis  tikslo link.  Mūsų entuziazmas teįkvepia prisijungti visus miestiečius ir taip prisidėti prie Šv. Jono bažnyčios atstatymo darbų Klaipėdoje. Prisidėti bus galima gegužės 17 d. atėjus į Atgimimo aikštę. Jūsų indėlis padės tiesiog iš pelenų prikelti Šv. Jono bažnyčią ir sugrąžinti ją  į miesto centrą. Tikiu, mes vertai didžiuosimės ir džiaugsimės savo bendro darbo rezultatu, kuris ilgai tarnaus miesto bendruomenei.

 

Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis laiške Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio broliams rašo: ,,Jūsų troškimas dalyvauti Šv. Jono bažnyčios atstatymo iniciatyvoje įkvepia naujos vilties ir jėgų visiems geros valios žmonėms, laukiantiems, kad Klaipėdoje po daugelio dešimtmečių vėl stovėtų Šv. Jono bažnyčia. Aš taip pat esu tarp tokių pastiprintųjų. Esu dėkingas ir visa širdimi palaikau Jūsų brolišką ekumeninę iniciatyvą gegužės 17 d. „Vilties bėgimo“ koncerto metu rinkti aukas bažnyčios atstatymui. Taip pat Jūsų prašau ir toliau malda, žodžiu bei darbu dalyvauti Šv. Jono bažnyčios atstatyme. Atstatytoji Šv. Jono bažnyčia primins Klaipėdos miesto gyventojams ir svečiams, kad Kristus yra gyvas ir kad Jis yra tikroji šviesa, kuri apšviečia kiekvieną žmogų, ir ji atėjo į šį pasaulį. (Jn 1,9)“

 

Brolis Benediktas

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder