Garsiausia Lietuvos operos solistė Violeta Urmanavičiūtė-Urmana: apie santykį su Lietuva, laukiamiausią koncertą ir karjeros planus

Legendinė Lietuvos operos primadona Violeta Urmanavičiūtė-Urmana – ypatingas svečias gimtoje šalyje.

Daugiau kaip ketvirtį amžiaus prestižinėse pasaulio scenose žėrinti tarptautinė žvaigždė jau daug metų gyvena Vokietijoje, interviu duoda labai retai, o jos koncertai tampa ekskliuzyviais įvykiais Lietuvos aukštojo meno gyvenime.

Būtent tokia šventinė proga išvysti ilgai lauktą pasaulinio garso operos solistės GALA pasirodymą įvyks šių metų liepos 17-ktą dieną Valdovų rūmų Didžiajame kieme. Kartu su Modesto Pitrėno diriguojamu Lietuvos kameriniu orkestru (LKO), Urmana atidarys festivalį „Midsummer Vilnius’23“.

Apie koncerto Vilniuje programą, kūrybinę veiklą bei šiuolaikinės operos dinamiką – Lauros Kešytės interviu su Violeta Urmanavičiūtė-Urmana.

Kuo gyvenate šiandien? Kokia nuotaika pasitinkate vasarą?

Po įtempto darbymečio pagaliau turiu galimybę pailsėti. Apskritai vasarą labiau noriu ilsėtis nei dirbti, todėl dažnai atsisakau pasirodymų. Tai yra mano mėgstamiausias metų laikas, sutampantis su mano gimtadieniu.

Koks jūsų laisvalaikis? Mėgstate gamtą ar miesto šurmulį?

Mano interesų ratas labai platus, todėl esu dėkinga internetui, jog turiu neribotą prieigą prie mane dominančios informacijos. Daug skaitau, mėgstu klausytis laidų „Youtube“.

Poreikio šurmuliui, vakarėliams ar barams aš nejaučiu. Man patinka gamta, ypač vasarą, kai galima maudytis jūroje, būti gryname ore. Nors nesu iš tų, kurie užsiima aktyviu laisvalaikiu – man labiau patinka protinė veikla.

Koks ryšys jus sieja su Lietuva?

Nuo išvykimo iš Lietuvos 1991-iais metais tebegyvenu Miunchene. Kažkuria prasme, mano visas gyvenimas susiklostė Vokietijoje. Tačiau esu lietuvė, ir mano šaknys su Lietuva mane sieja pačiu tvirčiausiu būdu.

Deja, mano tėvelių ir sesutės jau nebėra, todėl grįžtu retai. Bet trauka yra didžiulė. Todėl pernai buvo labai skaudu, kai dėl ligos teko atšaukti koncertą Vilniuje. Labai laukiu šių metų susitikimo liepos 17-ąją.

Papasakokite, ką klausytojai išgirs jūsų GALA koncerte „Midsummer Vilnius“ festivalyje?

Programoje daugiausiai vyraus fragmentai iš operų. Beje, dainuosiu ir keletą kūrinių, kurių niekada anksčiau nesu dainavusi. Nors turiu pripažinti, jog dėl akustinių ypatybių visuomet vengdavau koncertų po atviru dangumi, tačiau tikiu, kad ši muzika Valdovų rūmų kiemo atmosferoje suskambės puikiai.  

Kuo vadovaujatės, rinkdamasi programą koncertiniams pasirodymams?

Visada vadovaujuosi savo intuicija ir pojūčiais. Renkuosi dainuoti tai, kas man pačiai patinka. Mėgstu rimtą muziką, ne „crossover“. Žinoma, įvertinu ir savo dabartines galimybes, ir koncertinę erdvę bei renginio formatą.

Ne pirmą kartą rengiate pasirodymą drauge su dirigentu Modestu Pitrėnu. Kaip apibūdintumėte jūsų partnerystę?

Jis yra labai kompetentingas muzikantas ir dirigentas, todėl su juo viskas yra paprasta. Džiaugiuosi vėl su juo koncertuodama.

Kaip matote dabartinį operos pasaulį? Kas jame jus žavi, stebina, o gal liūdina?

Operos pasaulis keičiasi kartu su visuomene. Didžiulę įtaką turi visi modernaus pasaulio išradimai – internetas, socialinė medija, mados. Jeigu reiktų palyginti, sakyčiau, jog opera keičiasi taip greitai, kaip video klipas. Joje – daug erdvės vizualiai fantazijai.

Mano manymu, geriausi operos režisieriai nepasimeta fantazijose – siūlydami įdomias idėjas, jie  sukuria gilaus turinio spektaklius. Kadangi viskas vyksta šiandien greitai, ne visada skiriama pakankamai laiko muzikiniam pasiruošimui, ne visada užtenka ir kompetencijos.

Nors yra daug puikių dainininkų, sugebančių atlikti ir sudėtingas režisūrines užduotis, ir net akrobatikas, bet yra pastebima tendencija, kad dramatinės partijos yra dainuojamos per lengvu balsu, kas neretai sutrumpina dainininko karjerą.

Įdomu išgirsti apie jūsų pastarųjų metų kūrybinę veiklą – kas jau įgyvendinta, šiuo metu brandinama? Kokie planai ateičiai?

Po trisdešimt karjeros metų esu labai patenkina, dainuodama mažiau sudėtingas, trumpesnes, bet svarbias partijas, ir dalyvaudama įdomiuose pastatymuose. Šiuo metu mano mylimiausia partija – Klitemnestros iš Richardo Strausso operos „Elektra“. Tikiuosi ją dainuoti kiek tik įmanoma dažniau! Kažkokių ypatingų užmojų ateičiai neturiu. Dainuosiu tol, kol galiu, kol kviečia įdomiems projektams.

Ko palinkėtumėte Vilniui 700-tųjų metų jubiliejaus proga?

Vilnius vis gražėja, auga jo kultūrinė svarba. Linkiu jam tolesnio žydėjimo!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder