VAIDMUO. Donatas Želvys „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą gavo už pagrindinį vaidmenį filme „Poetas“. Filmo kūrėjų nuotr.

Geriausiu kino aktoriumi tapo klaipėdietis

Sekmadienį vykusiuose nacionaliniuose kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ metų geriausio aktoriaus vaidmens kategorijoje nugalėjo Klaipėdos jaunimo teatro aktorius Donatas Želvys už vaidmenį filme „Poetas“.

„Šitą gervę skiriu mamai ir tėčiui, kurių jau nebėra“, - atsiimdamas gervę susijaudinęs kalbėjo D. Želvys.

Giedriaus Tamoševičiaus ir Vytauto V. Landsbergio filmas „Poetas“ sulaukė didelio žiūrovų palaikymo ir kino kritikų dėmesio.

Filmo režisieriai pasakojo, kad pagrindinį poeto vaidmenį atlikęs D. Želvys į šį savo pirmąjį darbą kine pažiūrėjo labai atsakingai. Ruošdamasis perskaitė daugybę knygų. O filmavimo metu beveik nieko nevalgė, tik gėrė kavą ir rūkė, stipriai sulyso. Karštą vasarą nuolat slėpėsi nuo saulės, kad neįdegtų, nes išblyškęs kūnas buvo skiriamasis slėptuvėse lindėjusių partizanų bruožas.

„Man tai buvo pirmasis pilno metro filmas. Žinoma, sau aš visada kritikos turėsiu, bet filmą žiūriu kaip visumą, kurią sukūrė ir kiti aktoriai, režisieriai, dailininkai, videooperatoriai“, - „Vakarų ekspresui“ po šio filmo premjeros pasakojo D. Želvys.

1992-aisiais Klaipėdoje gimęs ir augęs aktorius baigė Klaipėdos universitetą, kurso vadovas - Valentinas Masalskis.

Nacionaliniuose kino apdovanojimuose „Sidabrinė gervė“ metų geriausia aktore pripažinta Rasa Samuolytė („Paradas“), metų režisiere tapo Austėja Urbaitė, o jos kurtas filmas „Per arti“ išrinktas metų geriausiu ilgametražiu vaidybiniu filmu. Antraplanio aktoriaus kategorijoje nugalėjo Nelė Savičenko („Ilgo metro filmas apie gyvenimą“) ir Dainius Gavenonis („Poetas“).

„Auksinė gervė“ už viso gyvenimo nuopelnus buvo įteikta Lietuvos kino, televizijos ir teatro aktoriui Juozui Budraičiui.

Metų geriausio scenarijaus autoriumi tapo Titas Laucius („Paradas“). Metų geriausias trumpametražis filmas - „Čia buvo Vilnius“ (rež. Eitvydas Doškus), metų geriausias ilgametražis dokumentinis filmas - @Mariupolis 2@ (rež. Mantas Kvedaravičius, korežisierė Hanna Bilobrova).

Metų geriausiu animaciniu filmu tapo „Purga“ (rež. Gintarė Valevičiūtė-Brazauskienė, Antanas Skučas), geriausiu operatoriumi - Vytautas Plukas („Poetas“), geriausiu kompozitoriaus darbu pripažinta grupė „Šiaurės kryptis“ („Dainos lapei“).

Iš viso apdovanojimuose varžėsi 30 filmų, juos komisija atrinko iš 64 pateiktų pretendentų.

Į daugiausiai apdovanojimų pretendavo režisierių Giedriaus Tamoševičiaus ir Vytauto V. Landsbergio filmas „Poetas“, Tito Lauciaus filmas „Paradas“ ir Austėjos Urbaitės filmas „Per arti“.

Be 19 tradicinių kategorijų, ceremonijos metu apdovanotas ir žiūroviškiausias filmas, sulaukęs daugiausiai žiūrovų kino teatruose bei daugiausiai mokamų peržiūrų užsakomųjų vaizdo paslaugų platformose - Emilio Vėlyvio „Piktųjų karta“.

Nacionalinius kino apdovanojimus „Sidabrinė gervė“ rengia Lietuvos kino centras ir Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija AVAKA.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder