In Memoriam Stasiui ir Birutei Povilaičiams. Daina „Tu man atleisk“ atgimsta naujam gyvenimui

Jei žūsta gulbė, – žūsta, krinta žemėn gulbinas, sparnus suglaudęs, krinta žemėn neplasnodamas...“ Daina „Tu man atleisk“, kartais vadinama analogų neturinti S. Povilaičio atliekama daina. Šiandien ši daina skiriama atminti nuostabiai Stasio ir Birutės Povilaičių porai. Porai, kuri iki pat pabaigos buvo atsidavus vienas kitam ir neišskiriama kaip gulbės, kurios partnerį sau pasirenka visam gyvenimui. 

„Dar niekada neteko pristatinėti naujų darbų tokiomis aplinkybėmis. Praėjusį penktadienį sužinojus jog mus paliko Birutė Povilaitienė studijoje stojo tyla ir liūdesys. 

Šios dainos premjerą visos grupės vardu nuoširdžiai skiriame Stasiui ir Birutei Povilaičiams atminti.“ – taip savo pranešimą pradeda būgnininkas Kęstutis Jurkšaitis - Kesha (ex-Rebelheart).

„Po 30 metų bendro darbo, išsiskyrus mano ir grupės RebelHeart keliams, šiandien noriu kukliai pristatyti naują grupę ir dainą. 

Visada žinojau, kokia griežta buvo Stasio Povilaičio pozicija, kuomet jo neatsiklausę kiti atlikėjai perdainuodavo jo atliekamas dainas. 

Todėl subūręs grupę, pradėjus repetuoti, šių metų pavasarį susisiekiau su Birute Povilaitiene ir paprašiau jos leidimo ir palaiminimo grupės muzikinei veiklai. 

Ji išklausinėjo manęs apie viską: grupės narius, viziją, atlikimo stilių. Jai patiko grupės koncepcija ir idėja apjungti į vieną grupę skirtingų amžiaus ir muzikos kartų muzikantus. 

Grupėje yra penki nariai, atėję iš skirtingų kolektyvų, turintys skirtingas istorijas. Tarp kai kurių narių amžiaus skirtumas net 50 metų. 

Tačiau būtent skirtingos mūsų patirtys ir formuoja muzikinį šios grupės skambesį - Lietuvos estradinės muzikos klasika su subtiliu roko prieskoniu.

Labiausiai įdomu Birutei buvo, žinoma, koks vokalistas perdainuos Stasio dainas. Surasti vokalistą man buvo sudėtingiausia užduotis. Ieškojau žmogaus ne tik su vokaliniais duomenimis, bet ir vidine kultūra. 

Siekiau, kad vokalistas atitiktų S. Povilaičio scenos eleganciją. Ieškojau ne pakaitalo, o kažko dvasiškai artimo Stasio legendai. Po ilgo pokalbio su Birute – šiai grupei buvo suteiktas pavadinimas „Vėl Švieski“.

„Su šviesios atminties Lietuvos estrados atlikėju, maestro Stasiu Povilaičiu į sceną pirmą kartą užlipome dar 1995m. VDU koncertų salėje

Tą vakarą, koncerto metu buvo įrašinėjamas grupės RebelHeart albumas „Gyvai“

Vienintelė lietuviškai skambėjusi daina buvo – legendinė „Vėl švieski“. – prisiminimais apie visų mylimą maestro dalinosi K.Jurkšaitis. 

Muzikantų pažintis ir bendradarbiavimas aktyviai tesėsi toliau ir 2002m. dienos šviesą išvydo bendras RebelHeart ir Stasio Povilaičio albumas –  „Prie mažo namelio“. 

Pasirodžius albumui, be S.Povilaičio ir RebelHeart pasirodymo nepraėjo nei vienas didelis renginys Lietuvoje, o kasetė ir kompaktinė plokštelė nepaliaujamai sukdavosi daugelio melomanų namuose ir šventėse. 

Tais pačiais metais, Lietuvos radijo ir televizijos 45-mečio proga, S.Povilaičiui ir RebelHeart buvo suteiktas „Kiečiausio šlagerių dueto“ titulas ir įteiktas apdovanojimas už populiaraus XX amžiaus šlagerio „Pavasaris gimtinėje (Kvepia pušynai)“ prikėlimą naujam gyvenimui. 

2004m. buvo išleistas antrasis bendras atlikėjų albumas „Dar po vieną“. 

Įkvėptas beveik 17 metų trukusio muzikinio bendradarbiavimo ir gražios draugystės su maestro Stasiu Povilaičiu, Kęstutis Jurkšaitis įkūrė jo atminimo gyvos muzikos grupę, atliekančią išskirtinai tik Stasio Povilaičio repertuaro dainas. 

Šiandien grupė „Vėl Švieski“ pristato pirmąjį savo įrašą, dainą „Tu man atleisk“. Muzikos autorius Algimantas Raudonikis, teksto autorius – Vytautas Bložė.

„Ironiška, jog dainos premjera buvo suplanuota būtent šiandien. Tačiau dabar ji įgavo dar gilesnę prasmę, nei kada nors anksčiau. 

Labai gaila, kad šios atgimusios dainos Birutė nebeišgirs... Dar kartą noriu išreikšti nuoširdžią užuojautą vienintelei Povilaičių dukrai Agnei.„ – savo pranešimą baigė grupės meno vadovas K.Jurkšaitis.

Vėl Švieski - Tu man atleisk
Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder