Įvertinti klaipėdiečių mokinių „etnoklipsai“

Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos ir Klaipėdos Vydūno gimnazijos moksleiviai susižėrė šūsnį apdovanojimų trečiajame respublikiniame moksleivių muzikinių vaizdo klipų konkurse „EtnoKlipsai“.

„EtnoKlipsai“ - tai unikalus konkursas, skatinantis moksleivius pažinti etninę tradiciją, taip pat ją aktualizuoti, pritaikyti šiuolaikiniams poreikiams ir meniškai įprasminti. Konkurso metu moksleiviai kūrė muzikinius vaizdo klipus, kurių garso takeliuose skamba autentiška, archyvuose saugoma vokalinė ir instrumentinė muzika.

Pasak „EtnoKlipsų“ organizatorių, konkurso idėja kilo prieš trejus metus.

„Kai 2020 m. pavasarį buvo įvestas karantinas, kartu su mokiniais radome būdą išreikšti savo kūrybiškumą: filmavome “karantininius" vaizdo klipus savo mylimoms dainoms.

Taip kilo mintis prikelti liaudies dainas, gulinčias tautosakos archyvuose, ir pakviesti jaunus šiuolaikinius žmones interpretuoti šias dainas suteikiant joms vaizdus.

Tradicinės lietuvių muzikos paieškų rezultatai populiariausiuose sklaidos kanaluose yra negausūs, trūksta įvairovės ir kokybiškų vaizdo klipų. Pasidalinus autentiškais garso įrašais kartu su jų vizualizacijomis, tradicinė lietuvių muzika būtų pasiekiama Lietuvos ir užsienio šalių auditorijoms: mokytojams, mokiniams, įvairioms televizijos ar radijo laidoms", - pristato konkurso idėją organizatoriai.

Pirmus metus konkursas vyko tik Vilniuje, o vėliau tapo respublikinis. Šiais metais jame savo kūrybą pristatė moksleiviai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Kaišiadorių, Gargždų. Iš viso konkursui buvo pateiktos 24 lietuvių liaudies dainų videointerpretacijos.

Pusmetį vykusio konkurso finišas paskelbtas sausio 28 d. sostinės kino teatre „Skalvija“. Jaunieji videokūrėjai, jų pedagogai ir komisijos nariai susirinko pasigrožėti konkursui pateiktais darbais. Jaukioje apdovanojimų ceremonijoje paskelbti konkurso laureatai ir diplomantai, taip pat - publikos simpatijas pelnę dalyviai.

Klaipėdai konkurse šiemet atstovavo gausios ir itin kūrybiškos E. Balsio menų gimnazijos moksleivių, vadovaujamų mokytojos Loretos Dargužienės, ir Vydūno gimnazijos moksleivių, kuruojamų mokytojos Lilijos Bručkienės ir Ingridos Bertulienės, pajėgos.

Originalūs klaipėdiečių moksleivių darbai neliko nepastebėti.

5-8 klasių grupėje klaipėdiečiai pasidalijo visas tris laureatų vietas. Pirmąją laimėjo Elena Silkauskaitė, trečiąją - Vanesa Fic-Marozaitė, antrąją Vydūno gimnazijos komanda: Tadas Kučinskas, Morta Bačkutė, Vaiva Daujotaitė, Nerilė Serapinaitė, Bartas Miniotas, o diplomą už žaismingą muzikos ir vaizdo sinchroniškumą pelnė „balsiukas“ Matas Lileikis.

9-12 klasių grupėje Vydūno gimnazijos mokiniai Jokūbas Sarulis, Audrius Barbšys, Martynas Jackus, Herkus Girčius, Nojus Tverijonas tapo antrosios vietos laureatais, o Urtė Krutkevičiūtė, Urtė Stalaučinskytė, Elzė Jašinskytė, Rūta Razmaitė - pirmosios vietos laureatėmis.

Mokinių pasiekimais pasidžiaugusi Klaipėdos Vydūno gimnazijos mokytoja L. Bručkienė pasakojo, kad jos ugdytiniai „EtnoKlipsų“ konkurse dalyvauja antrus metus ir tobulėja. "Merginų ketvertukas, kuris šiemet laimėjo pirmąją vietą 9-12 klasių grupėje, pernai pelnė antrą vietą.

Mokytojos nuomone, vertingiausia šio konkurso dalis tiek mokiniams, tiek jų vadovams - mokymai.

„Konkursas suteikia galimybę jaunimui nemokamai dalyvauti profesionalių Lietuvos animatorių mokymuose, konsultuotis su jais. Mes, mokytojai, atsakingi už kitą mokymų dalį - dainų tekstų ir muzikos suvokimą ir interpretaciją. Šiuos mokymus konkurso dalyviams organizavome kartu su muzikos mokytoja“, - pasakojo L. Bručkienė.

Visus konkurso vaizdo klipus galima pamatyti https://etnoerdves.lt/etnoklipsai-2023/

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder