Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (718)

„Vakarų ekspresas“ tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Šiandien toliau „braidysime“ po S. Daukanto 9-ojo namo „erdves“.

Užsuksime ir į pastatą kieme. Jame darbavosi ir šviesaus atminimo skulptorius Regimantas Midvikis. Šiandien toliau dairysimės po jo dirbtuvę ir kūrybą.

Liuteroniškasis Mažvydas

Žmonės planuoja, o Dievas juokiasi. Dėl R. Midvikio kurto paminklo Mažvydui dievai turbūt net kvatojosi. Ir tarybiniais metais egzistavo konkursai, - kitais pavidalais, bet egzistavo.

Miesto vadovo Alfonso Žalio pritarimu buvo pasirinktas R. Midvikio skulptūros projekto variantas. Buvo numatyta ir erdvė skulptūrai įkurdinti - priešais Klaipėdos teatrą. Jame Mažvydas jau buvo įprasmintas režisieriaus Povilo Gaidžio statytoje Justino Marcinkevičiaus dramoje „Mažvydas“. Klaipėdoje turbūt buvo nedaug žmonių, kurie per tą spektaklį kartu su aktoriais neskandavo skiemenuodami: „Lie - tu - va“.

Skulptūrai numatytoji vieta buvo ten, kur dabar stovi atkurtoji „Anikė“ - paminklas Klaipėdoje gimusiam poetui Simonui Dachui (1605-1659) priminti ir atminti. Jau buvo kilusios Atgimimo bangos, kai ši idėja atkurti paminklą, sunaikintą dar prieškariu, po Klaipėdos krašto aneksijos, atbangavo. Ir sukilo labai didelės Klaipėdos visuomenės aistros, - kuris paminklas Teatro aikštėje turėtų įsikurti. Manau, teisėtai, istoriškai teisėtai, buvo „Anikės“ viršus.

Lietuvininkų aikštėje stovi Regimanto Midvikio kurtas paminklas Martynui Mažvydui. Redakcijos archyvo nuotr.

Lietuvininkų aikštėje stovi Regimanto Midvikio kurtas paminklas Martynui Mažvydui. Redakcijos archyvo nuotr.

Žymiai vėliau, vėlgi Alfonso Žalio pastangomis sutelkusio klaipėdiečius aukoti, pirmosios lietuviškos knygos autoriaus M. Mažvydo paminklas visu didingumu stojo Lietuvininkų aikštėje. Ką tuomet jautė jos autorius, irgi jau nebepaklausi...

O iškentėta jį kuriant buvo daug. Kaip J. Miltinio paminklo kūrimo atveju teirautis apie charakterį juk nebuvo ko, netgi „abrozdėlių“ autentiškų nebuvo. Pirmosios knygos autoriaus niekas juk nepaišė...

Tik skulptoriaus nuojautos, apibendrintos akmenyje. Martyno Mažvydo tema ilgam buvo užkariavusi skulptoriaus širdį ir protą. Tai liudija mažesnių gabaritų sukurtos skulptūros.

Tik 1997 m. Lietuvininkų aikštėje, Klaipėdoje, minint 450-ąjį pirmosios lietuviškos knygos gimtadienį, buvo atidengtas R. Midvikio sukurtas paminklas.

Jis iškilo po emociškai paties sunkiausio darbo - Rainių memorialo (Telšių r., 1991), už kurį R. Midvikiui kartu su kitais dailininkais ir architektais 1994 m. buvo paskirta Nacionalinė kultūros ir meno premija.

Rainių kančios koplyčiai jis sukūrė keturias skulptūras bokšte, altorinę skulptūrą bei trijų kryžių kompoziciją žudynių vietoje.

Lietuvininkų aikštėje stovi Regimanto Midvikio kurtas paminklas Martynui Mažvydui. Redakcijos archyvo nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder