Klaipėdos brass kvintetas mini 35–uosius veiklos metus

Pučiamųjų muzikos programa Klaipėdos brass istorija“ kviečia šios muzikos gerbėjus paminėti Klaipėdos brass kvinteto kūrybinės veiklos 35-metį. Jubiliejinis koncertas vyks spalio 28 dieną, ketvirtadienį, 18.30 valandą Klaipėdos koncertų salėje. Istoriniai faktai jame sklandžiai susipins su muzikiniais momentais, liudijančiais aktyvią šiandienos uostamiesčio pūtikų ansamblio koncertinę veiklą.

Klaipėdos brass kvinteto istorija  prasidėjo 1986 metų pavasarį, kai trimitininkas Vilmantas Bružas subūrė penkis variniais pučiamaisiais instrumentais grojančius atlikėjus į ansamblį. Balandžio 26 dieną dabartinės Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto koncertų salėje įvyko pirmasis naujojo kolektyvo koncertas. Pasak V. Bružo, „Lietuvoje jau buvo koncertavęs Canadian Brass kvintetas, todėl kilo didelis noras kažką panašaus daryti. Beje, penketą metų iki klaipėdiečių ansamblio susikūrimo savo koncertinę veiklą jau buvo pradėjęs Lietuvos nacionalinės filharmonijos brass kvintetas.

Netrukus 1988 metais Saratove (Rusija) vykusiame sąjunginiame pučiamųjų kvintetų konkurse Klaipėdos brass kvintetas laimėjo III vietą, o 1989 m. Barčo mieste (Vengrija) vykusiame tarptautiniame Philips Jons kamerinės pučiamųjų muzikos festivalyje–konkurse buvo apdovanotas diplomu.

V. Bružo vadovavimo kvintetui laikotarpiu kolektyvas surengė pasirodymus ne tik Lietuvos, bet ir Vokietijos, Danijos, Olandijos, Prancūzijos, Lenkijos scenose. 30 metų buvo didelis malonumas groti ir propaguoti šitą muziką, šiandien prisimena kvinteto įkūrėjas.

2016 metų rudenį Klaipėdos brass kvinteto meno vadovo vairą į savo rankas perėmė trimitininkas Sigitas Petrulis, pats anksčiau beveik dešimtmetį grojęs Lietuvos nacionalinės filharmonijos brass kvintete. Per jo vadovavimo penkmetį palaipsniui pasikeitė visa kolektyvo sudėtis: šiuo metu,  meno vadovo, jame groja Jonas Katauskas (trimitas), Mindaugas Paškauskas (valtorna), Arvydas Stakvilevičius (trombonas) ir Vidmantas Liasis (tūba). Beje, visi kvinteto atlikėjai yra Klaipėdos pučiamųjų instrumentų kalvės   Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijos ugdytiniai.

Šviežia energija pasipildžiusio Klaipėdos brass kvinteto veikla ypač suintensyvėjo pastaruoju metu: prasiplėtė kolektyvo repertuaras, parengtos įdomios koncertinės programos su Lietuvos ir užsienio solistais, išaugo edukacinių ir visai šeimai skirtų programų įvairovė ir populiarumas.

S. Petrulio nuomone, „pučiamųjų atliekama kamerinė muzika mūsuose yra dar gana neįprastas reiškinys. Mes norime tokią muziką atlikti ir propaguoti, nes matome, kad klausytojams tai patinka. Pakili, šventiška spindinčių varinių dūdų muzika siunčia žinią apie šventę, džiaugsmą, didingumą. Tai skambesys, užburiantis savo muzikiniais garsais ir melodijų vingrybėmis“.

Dalis pastaraisiais metais su Klaipėdos brass kvintetu koncertavusių solistų pasirodys ir 35-mečio jubiliejui skirtame koncerte. Beata Ignatavičiūtė (sopranas), Aušra Smičiūtė (vokalas), Adrijus Alminas (trombonas), Mindaugas Putna (klavišiniai), Edmundas Federavičius (perkusija). Į kvinteto scenos partnerių ratą pirmąkart bus įtrauktas Laimonas Urbikas (saksofonas). Koncertą ves aktorius Vaidotas Martinaitis, pats kadaise studijavęs trimitą toje pačioje konservatorijoje, kaip ir kiti kvinteto nariai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder