Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorija švenčia šimtmetį

(1)

Rugsėjo 30-ąją šiandieniniai Stasio Šimkaus pasekėjai itin brangina, laiko ją mokyklos gimtadieniu ir kasmet pažymi. Pats kompozitorius kadaise sakė: „Štai kokius vaikus užauginau! Dabar aš ramus, Lietuva muzikais bus aprūpinta.“

1923 m. Klaipėdos kraštą prijungus prie Lietuvos ir Vyriausybei ėmus rūpintis jo reikalais, susiklostė palankios aplinkybės senai S. Šimkaus svajonei įgyvendinti - įkurti aukštąją muzikos mokymo įstaigą - konservatoriją.

Pajūrin kompozitorių viliojo ir gilios šio regiono kultūrinės tradicijos, muzikinių organizacijų gausa. Tais pačiais metais jo iniciatyva įvykusiame miesto visuomenės narių susirinkime buvo nutarta įsteigti konservatoriją, kuri šiemet švenčia savo 100 metų sukaktį.

Mokytis į Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatoriją kasmet atvyksta jaunimas iš įvairiausių Vakarų Lietuvos miestelių. Vykdydama kompozitoriaus perduotą misiją, mokykla į savo bendruomenę priima gabiausius jaunuosius muzikantus.

„Stasys Šimkus ieškojo mokinių pats važinėdamas po regioną. Niekas nepasikeitė, mes darome lygiai tą patį, - pasakoja direktorė Renata Krikščiūnaitė-Barcevičienė. - Kadangi dabar esame gimnazija, turime atitikti tiek valstybės, tiek muzikinius standartus, kad galėtume vadintis konservatorija.“

Praeitį su dabartimi konservatorijoje jungia nenutrūkstanti muzika, kuri pagal įkūrėjo sumanymą čia skamba visada. Tęsdami S. Šimkaus pradėtą tradiciją mokiniai dalyvauja daugybėje konkursų bei koncertų, kurių metu išbando sceną.

„Daug dėmesio skiriame meistriškumo pamokoms, nurodančioms linkmę, kaip tampama profesionalu. Jeigu jūs rastumėte bet kokį buvusį “šimkiuką„, tai dažniausiai išgirstumėte, kiek daug ši mokykla suteikė. Net jei absolventai ir nepasirenka muzikanto kelio, jie vis vien išeina į pasaulį išsilavinę“, - neabejoja pokalbininkė.

Dauguma dabartinių konservatorijos mokytojų yra buvę jos mokiniai. Pabaigę aukštuosius mokslus jie sugrįžo į gimtąjį kraštą. R. Krikščiūnaitė-Barcevičienė pažymi: „Tai rodo bendruomenės stiprumą ir jėgą, dėl kurių, ko gero, mūsų mokykla ir švenčia 100 metų.“

ISTORIJA. Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos bendruomenė 1926 m.

Intensyviai besiruošianti konservatorijos bendruomenė neslepia jaudulio dėl artėjančios sukakties minėjimo. Ir vis dėlto pirmiausia ši šventė „šimkiukams“ - proga džiaugtis ir dalintis pasakojimais iš mokyklos gyvenimo.

Muzikos teorijos mokytoja bei 31-os laidos absolventė Laima Sugintienė savo mokymosi laikus prisimena kaip labai ryškius. Pašnekovė pasakoja: „Gūdžiais sovietmečio laikais čia jautėme kitoniškumą. Čia viskas buvo laisviau, nebuvo formalumo. Jautėmės brandesni, vyresni, nes mus čia mokė ne mokytojai, o dėstytojai.“

Baigusi tuometę aukštesniąją muzikos mokyklą, L. Sugintienė konservatorijoje dirba jau per 40 metų. Anot jos, dabartinė gimnazijos tvarka ne visada teigiamai atsiliepia muzikinei pakraipai - didelis krūvis tenka bendrojo ugdymo dalykams.

„Man, kaip senosios “šimkinės„ atstovei, muzika visada buvo prioritetas, galbūt dėl to jaučiu nostalgiją buvusiai tvarkai. Bet laikai keičiasi ir laikmetis diktuoja savo dalykus, tokia yra natūrali tėkmė“, - priduria pokalbininkė.

Mokytojos iniciatyva prie „Arkos“ paminklo vieningai Lietuvai rengiama paroda, skirta Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos šimtmečiui. „Konservatorija. Šimtmečio arka“ sujungs per 100 metų susikaupusią istorinę medžiagą. Klaipėdiečiai galės išvysti ne tik gausybę nuotraukų, bet ir perskaityti iš archyvų prikeltus tekstus.

O buvęs „šimkiukas“ Egidijus Miknius, konservatorijoje mokantis trombono, mokyklos laikus prisimena linksmus. „Visokių patirčių buvo. Kitaip, negu įprastoje mokykloje“, - pasakoja pašnekovas.

Būdamas Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų orkestro vadovas, E. Miknius su vado leidimu dalyvaus šventėje, gros S. Šimkaus kūrinius. Orkestras su dainomis žygiuos Herkaus Manto gatve iki „Arkos“ paminko, kur skambant Mažosios Lietuvos himnui „Lietuviais esame mes gimę“ vyks minėtos parodos atidarymas.

„Negaliu patikėti, kad atsidūriau būtent šiame laikmetyje, kai turiu galimybę dalyvauti Stasio Šimkaus konservatorijos šimtajame gimtadienyje, - atvirauja mokytojas. - Nors laukia daug darbo, nuolat galvoju apie šį gražų sutapimą.“

Laikydamasi tradicijų, konservatorijos bendruomenė iškilmes pradės nuo mišių Kristaus Karaliaus bažnyčioje, kur giedos mokyklos mišrus choras, gros mokytojai. Po didelės ir triukšmingos eisenos bei parodos atidarymo renginį vainikuos simbolinis šimtmečio medžio sodinimas.

Praėjus 100 metų pasikeitė tiek patalpos, tiek žmonės, tačiau S. Šimkaus dvasia vis dar gyvuoja mokinių širdyse. Abiturientai Paulius ir Mintara dalijasi: „Kai mūsų mokytojai, kurie patys yra buvę “šimkiukai„, pasakoja bendrakursių istorijas, supranti, kad eini tuo pačiu keliu.“

Šiuo metu Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje mokosi 141 jaunasis muzikantas, 27 daugiau negu įkūrimo metu.

„Mes siekiame, kad Lietuvai būtų reikalingos tokios mokyklos. Kad kalba eitų ne tik apie tai, kokie mes brangūs, bet ir kad liktumėme reikalingi. Kaitų bus visokiausių, tačiau visų regionų žmonėms turi būti prieinama galimybė muziką pažinti profesionaliau, kaip tai buvo prieš 100 metų“, - teigia direktorė R. Krikščiūnaitė-Barcevičienė.

PRAEITIS. Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorija 1924 m.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder