Kūrėja ir toliau stebina savo turtingu darbų aruodu

Į Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus gretas įstojo dvi talentingos Kretingos krašto kūrėjos Aldona Valatkienė ir Laimutė Kasparavičienė. 

Joms Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkė „Marginių“ vadovė Vida Šmitienė Lietuvos tautodailininkų sąjungos nario pažymėjimus įteikė per Aldonos Valatkienės tapybos darbų parodos „Lietuvos gamtos grožis mano atmintyje ir drobėje“ atidarymą Kretingos Motiejaus Valančiaus bibliotekoje.

Sveikindama parodos autorę, Kretingos muziejaus muziejininkė ilgametė rajono tautodailininkų bendruomenės vadovė Danutė Šorienė pasidžiaugė tokiu gausiu kūrybos aruodu, kuris stebina daugelį.

„Turime sužibusią talentingą asmenybę, kuri savo gebėjimą tapyti atskleidė vos prieš dvejus metus. Nuo pat vaikystės jautusi susižavėjimą Lietuvos kraštovaizdžiu, architektūra, paminklais, besikeičiančiais metų laikais, sulaukusi 74-erių pradėjo visa tai atvaizduoti tapydama ant drobės.

Aldonos Valatkienės tapybos darbuose galime grožėtis ne tik įvairiais peizažais, bet ir Kretingos rajone esančiais architektūriniais statiniais: Kretingos lurdu, katalikų bažnyčia, Kretingos senųjų kapinių grafo Tiškevičiaus koplyčia su įspūdingais vartais, Kartenos ir Darbėnų bažnyčiomis.

Žiūrėdamas į jos tapybos darbus pasijunti lyg būtum toje vietoje – perteikti vaizdai tarsi nukelia stebėtoją į vietovę realiuoju laiku,“ – pastebėjo renginio vedėjos literatės Danutė Dunauskaitė ir Laimutė Kasparavičienė, abi dedikavusios savo kūrybos eiles, specialiai sukurtas gerai bičiulei Aldonai.

Pati darbų autorė, prisimindama savo kūrybos kelionę, sakė, kad tapyti pradėjo pajautusi širdyje nerimą, susimąsčiusi apie žmogaus būties laikinumą, gyvenimo trapumą, kuomet pasaulį pradėjo palikti jai artimi žmonės: „Didelį dėkingumą jaučiu savo artimiesiems – ypač dukroms, vyrui, kurie neabejingi mano pomėgiui tapyti ir visada galiu sulaukti nuoširdžių patarimų, pagalbos apipavidalinant paveikslus. Besimėgaudama tapymo procesu dažnai tapau iki vėlumos, kartais net laiko nuovoką prarasdama. Man kūryba – tarsi vaistai.“

 

Tapybos darbai
Kūrėjos A. Valatkienės tapybos darbai eksponuojami bibliotekos parodų erdvėse.

 

„Džiaugiuosi, kad mano žmona Aldona jaučiasi laiminga. Pastebiu, kad realizuodama save mene randa vidinę ramybę, susitelkimą“, – sakė Eugenijus Valatka. O dukros Rita Andrijauskienė ir Živilė Beniušienė jį papildė juokaudamos ir kukliai pasiguosdamos, kad mama tiek intensyviai tapo darbus parodoms, jog nespėja išpildyti jų asmeninių užsakymų.

Su šypsena veide tęsė, jog gera širdy, kad mama nutapiusi paveikslą pirmiausia įvertinti jį atsiunčia dukroms, o išklausiusi pastebėjimus, pasiūlymus, darbą vainikuoja baigiamaisiais štrichais.

„Tik 1,5 metų tapyboje, o kūrybos aruodan – jau 84-as paveikslas!“ – pasidžiaugė parodos pristatyme dalyvavusi kūrėjos dukterėčia Vaida Bačiulienė.

„Rudenį užsimezgusi meno bendrystė drobėje šiandien mane atvedė į jau 15 -tą Aldonos tapybos darbų parodą, kuri surengta autorės 75-ojo jubiliejaus proga. Grožiuosi jautriu gamtos pajautimu, paveiksluose vyraujančia spalvų gama“, – autorę sveikino dalininkė Liuda Liaudanskaitė.

„Pamėgome A. Valatkienės kūrybą, gėrimės tapybos darbais ir pasakojame apie šią talentingą Kretingos krašto kūrėją kitiems. Darbuose pastebime tiek daug kruopštumo, miela atpažinti savo krašto vaizdus, kuriais skubėjome gyvai pasigrožėti po parodos pristatymo.

Džiaugiamės užsimezgusia gražia bendryste, kuri ir šįkart sujungė mus dailės, muzikos, literatūrinio žodžio mene.

Beieškant kūrybinių darbų parodos ekspozicijoms Kretingos rajono kultūros centro Rūdaičių skyriuje atradome vis dar augantį kūryboje perlą, tad nuoširdžiai džiaugiamės A. Valatkienės sparčiai gausėjančiu kūrybiniu kraičiu ir dėkojame ne tik už dvi šios kūrėjos parodas Rūdaičiuose, bet ir už rūdaitiškių žemaitiškos muzikos grupės „Šės tas“ pakvietimą  groti šiame parodos pristatyme“, – sakė Kretingos rajono kultūros centro Rūdaičių skyriaus vedėja Elena Šimkuvienė, pasveikinti A. Valatkienės atvykusi kartu su rūdaitiškiais Virginija Grikštiene, šių eilučių autore Sigita Šimkute-Kubiliene ir Leonu Rimeika.

„Esu laiminga ir dėkinga likimui, kad mane supa tiek daug gerų žmonių – šeimos draugai Plokščiai, Virbaliai, būrys bičiulių, bendraminčių, atvykusių pabūti drauge mano kūrybos darbų pristatymo vakarą“, – kalbėjo A. Valatkienė, išskirtinių sveikinimų sulaukusi iš vienos ryškiausių naiviojo meno atstovės tapytojos mokslininkės Nijolės Dirvianskytės, atvykusios iš Vilniaus, ir poetės klaipėdietės Reginos Kanajevos, skaičiusios savo kūrybos eiles, kuriose kalbama apie kūrėjos tapybos darbus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder