Lietuvos dainų šventei artėjant: atlikėjai Monika Liu ir Free Finga nustebino vaikų chorą

Liekant vis mažiau laiko iki vieno didžiausių metų įvykio Lietuvoje – šimtmetį menančios Dainų šventės, chorai, ansambliai, orkestrai, šokių grupės intensyviai ruošiasi pasirodymams.

Pasinerdami į šventės laukimą ir norėdami palaikyti dalyvius, žinomi atlikėjai Monika Liu ir Free Finga apsilankė Jungtinio Lietuvos vaikų choro repeticijoje ir nustebino šimtus vaikų.

Atlikėjai neslėpė jaudulio

2024 metų vasara bus ypatinga: birželio 29 – liepos 6 dienomis vyks Lietuvos dainų šventė, mininti savo šimtmetį. Į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą įtraukta tradicija suburs tūkstančius dainininkų, muzikantų ir šokėjų iš visos šalies bei užsienio, nekantraujančių pasirodyti scenoje. Intensyviai ruošdamasis šiai ypatingai sukakčiai, Jungtinis Lietuvos vaikų choras sulaukė staigmenos – atlikėjų Monikos Liu ir Free Finga palaikymo.

Mažuosius choristus be žado palikusią staigmeną padėjo suorganizuoti ilgametis šventės mecenatas „Swedbank“ Lietuvoje ir „Mastercard“.

„Dalyvavimas Lietuvos dainų šventėje ir dainavimas chore turi didelę reikšmę vaikų kultūriniam, socialiniam ir asmeniniam ugdymui. Ši unikali patirtis ne tik suteikia prisiminimus visam gyvenimui, bet ir padeda formuoti atsakingus, kūrybingus ir bendruomeniškus piliečius.

Džiaugiamės, jog šiuo įsimintinu susitikimu galėjome pradžiuginti šimtus vaikų, toks ir yra mūsų tikslas dovanoti nepamirštamas akimirkas“, sakė „Swedbank“ Lietuvoje komunikacijos ir tvarumo tarnybos vadovas Valdas Lopeta.

Prieš pasirodydami Karalienės Mortos mokykloje susirinkusiems keliems šimtams vaikų iš Vilniaus regiono, žinomi Lietuvos atlikėjai neslėpė jaudulio ir džiaugsmo, galėdami prisidėti prie šios ypatingos šventės atmosferos kūrimo.

„Atvažiavau susipažinti su Lietuvos ateitimi. Man labai įdomu pamatyti šiuos vaikus ir su jais pabendrauti, pasidalinti“, – nustebusi dėl tokio didelio choristų skaičiaus prisipažino Monika.

Jai antrino ir vienas žymiausių Lietuvos R&B muzikos atlikėjų Tomas Narkevičius-Free Finga, sakydamas, jog vaikai viską priima atviromis širdimis: „Vaikai, kurie ruošiasi Dainų šventei ir bendrauja su muzika, yra panašūs į mus, aš daug iš jų mokausi“, – neslėpė jis.

Repeticijos metu atlikėjai netikėtai įsiliejo į minią, kartu su choru dainuodami Eglės Sirvydytės dainą „Mano namai“. Kiek vėliau vaikams padovanojo ir savo bendrą dainą „Beržas“, atsiklaupę dėkojo choristams už jų meilę muzikai bei kvietė vaišintis burbuline arbata ir spalvingomis spurgomis.

Visos šios akimirkos buvo įamžintos kameros, o smagiems prisiminimams parengtas pirmas tokio masto įspūdžių vaizdo įrašas Lietuvoje.

Prisiminė savo vaikystę

Lietuvos dainų šventė išsiskiria savo unikaliu formatu ir turiniu. Anot Jungtinio Lietuvos vaikų  choro meno vadovės Valerijos Skapienės, tai – bendrystės ir vienybės šventė, o dalyvavimas joje reiškia prisijungimą prie vienos didžiausių ir reikšmingiausių kultūrinių tradicijų.

Ši ypatinga patirtis –  pilna emocijų, džiaugsmo ir pasididžiavimo savo šalimi ir kultūra. Šventės metu tiek žiūrovai, tiek ir dalyviai patiria ypatingą emocinį ryšį.

Būtent tokį bendrystės jausmą ir smagias repeticijas prisiminė vaikystėje kelis kartus su choru „Ąžuoliukas“ šventėje dalyvavęs Free Finga. Tuo tarpu Monika prisipažino, kad tokio masto renginyje jai dalyvauti neteko, tad prieš choro repeticiją neslėpė savo emocijų: „Mes dabar pajusime tą stiprybę dainuoti kartu, panašiai kaip būna per Dainų šventę“, – džiaugėsi atlikėja.

Šiltų jausmų, nuostabos, šypsenų ir net džiaugsmo ašarų netrūko ir vaikų veiduose. Jie tiesiog negalėjo paleisti netikėtų, bet itin mylimų svečių iš glėbio. Žinomų Lietuvos atlikėjų palaikymas ir dėmesys Jungtiniam Lietuvos vaikų chorui neabejotinai sustiprino pasiryžimą dar intensyviau ruoštis ir liepos 6 d. Vilniaus Vingio parko estradoje pasirodyti kuo geriau.

„Vis primenu choristams, kad kiekviena daina yra apie meilę. Ta meilė gali būti tėvynei. Apie tai yra ir šių metų Lietuvos dainų šventės tema – „Kad giria žaliuotų“, kviečianti šiuos žodžius interpretuoti ne kaip šūkį, bet kaip visų mūsų bendrą tikslą. Esame bendruomenės dalis ir labai smagu, kad vaikai turi galimybę tai suvokti“,  – pažymi V. Skapienė.

Nors Jungtinis Lietuvos vaikų choras gyvuoja nuo 2016 m., praėjusių metų pabaigoje jis tapo atviras vaikams, neturintiems chorinio dainavimo įgūdžių, bet svajojantiems dainuoti Dainų šventės scenoje.

Norėdami, kad vieną ryškiausių prisiminimų savo gyvenime turėtų kuo daugiau vaikų, Lietuvos dainų šventės organizatoriai moksleivius iš mažesnių miestų ir miestelių pakvietė į Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir muzikos mokyklos „Ugnelė“ projektą. Jau netrukus dar viena svajonė išsipildys ir kartu su tūkstančiais choristų jie uždainuos Dainų šventės Dainų dienoje.

Įsimintinos repeticijos vaizdo klipas

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder