Lietuvos nepriklausomybės istoriją į vėtrungę sutalpinti padėjęs istorikas Norbertas Černiauskas: „Turime kuo didžiuotis“

(1)

Kai suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas „Independence“ gegužę įplaukė į Klaipėdos uostą po techninės apžiūros Danijoje, visų dėmesį atkreipė naujas šio visai Lietuvai strategiškai svarbaus laivo akcentas – jo korpusą iš abiejų pusių papuošusi 31 m ilgio ir 8 m aukščio vėtrungė. 

Tai – komercinės laivo operatorės, bendrovės „KN Energies“, iniciatyva „Independence“ dešimtmečio bei laivo perėmimo Lietuvos nuosavybėn proga sukurtas simbolis, įprasminantis Lietuvos nueitą nepriklausomybės kelią.

Prie šio projekto svariai prisidėjo istorikas Norbertas Černiauskas, padėjęs išskirti vėtrungėje užkoduotus mūsų šalies laisvei svarbiausius XX a. ir XXI a. įvykius bei procesus.

Lietuvos nepriklausomybės kelio simbolis

Unikalios kuršių vėtrungių tradicijos įkvėptas laivo akcentas modernia forma simbolizuoja mūsų tautos nepriklausomybės siekį.

Vėtrungėje atsispindi Vasario 16-osios nepriklausomybės akto pasirašymas, 1944-1953 m. antisovietinė rezistencija, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio veikla, tragiški 1991 m. sausio įvykiai, šalies įstojimas į NATO ir ES 2004 m. bei, galiausiai, paties „Independence“ laivo, kaip šalies energetinės nepriklausomybės garanto, prisišvartavimas Klaipėdos uoste 2014 m.

„Kaip tauta ir visuomenė per praėjusį šimtmetį bei pirmuosius šio amžiaus dešimtmečius pasiekėme išties daug, o, visų svarbiausia – atkūrėme, išsaugojome ir įtvirtinome savo valstybingumą.

Nepriklausomybę, kuria šiandien galime džiaugtis, išsikovojome savo žmonių pastangomis, darbais, pasiryžimu ir pasiaukojimu.

Mūsų laisvė ir vieta pažangių demokratinių Vakarų valstybių draugijoje iš dangaus tikrai nenukrito ir mums į rankas įduota nebuvo.

Tai yra mūsų valios pastangų, neblėstančio noro būti atsakingiems už savo pačių likimą ir kryptingo darbo rezultatas.

To svarbu nepamiršti ir būtent apie tai unikaliu būdu kalba „Independence“ vėtrungė“, – sako N. Černiauskas.

Skatina didžiuotis šalies pasiekimais

Šiemet sukanka dešimtmetis, kai „Independence“ užtikrina Lietuvos energetinę nepriklausomybę ir padeda tai padaryti kitoms regiono šalims.

Be to, iki metų pabaigos laivas pereis Lietuvos nuosavybėn – taip bus galutinai įtvirtintas jo, kaip vieno iš mūsų šalies laisvės ramsčių, vaidmuo.

Anot N. Černiausko, ant laivo korpuso užklijuota vėtrungė simboliškai apjungia šį mūsų šalies pasiekimą su ankstesniais.

„Išties malonu prisidėti prie tokio projekto ir, mano manymu, labai taiklaus simbolio, kuris primena ir pasakoja apie mūsų šalies pasiekimus, sukūrimo.

Kartais per mažai džiaugiamės ir didžiuojamės savo sėkmės istorijomis, o vėtrungės simbolis skatina tai daryti.

Dar 2018 m. „Independence“ motyvą naudojome rengdami parodą „Nepamirštos ateitys: Lietuvos šimtmečio vizijos“, kurioje laivo-saugyklos projektą pateikėme kaip sėkmingai įgyvendintos vizijos pavyzdį.

Būtent tokios drąsios vizijos ir leido Lietuvai tapti laisva bei išsivysčiusia šalimi“, – teigia N. Černiauskas.

Aprėpia skirtingas nepriklausomybės dimensijas

Anot istoriko, iš daugybės Lietuvai reikšmingų istorinių įvykių atrenkant pačius svarbiausius, visų pirma, buvo galvojama apie pačią nepriklausomybės sąvoką ir procesus, per kuriuos ji materializavosi.

„Apie nepriklausomybę norėjome kalbėti ne kaip apie abstrakčią idėją, o kaip apie konkrečios valstybės ir joje gyvenančių žmonių pastangų bei siekių rezultatą.

Be to, buvo svarbu atspindėti įvairias istorines temas, kurios yra neatsiejamos nuo mūsų šalies nepriklausomybės kelio – tikslingą politinį veikimą, valią priešintis, atsilaikymą prieš agresiją, nuoseklų aiškios geopolitinės krypties laikymąsi ir energetinį savarankiškumą. Visos šios temos įpintos į vėtrungėje užkoduotą pasakojimą“, – sako N. Černiauskas.

6 esminiai Lietuvos nepriklausomybei momentai

Grafiniai vėtrungės elementai vaizduoja N. Černiausko išskirtus 6 Lietuvos nepriklausomybei esminius istorinius momentus.

Pasakojimo seka prasideda nuo 1918 m. Vasario 16-sosios – anot istoriko, svarbiausios datos moderniojoje mūsų šalies istorijoje.

Toliau, kaip pagrindinė nesusitaikymo su totalitarine vergove išraiška, įprasmintas 1944-1953 m. partizaninis pasipriešinimas sovietinei okupacijai.

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis įamžintas kaip svarbus visuomeninis judėjimas, kuris skatino politinį tautos mąstymą ir veikimą, atvedusį prie Kovo 11-osios Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto pasirašymo.

„Įtraukėme ir Sausio 13-ąją. Tai ne tik liūdesio diena, bet ir ypatingas istorinis momentas, kai apgynėme savo laisvę ir atsilaikėme prieš agresiją.

Šiuo požiūriu Sausio 13-oji žymi išties svarbią mūsų tautos pergalę. Įstojimas į ES ir NATO taip pat neabejotinai nusipelno vietos šioje įvykių sekoje, nes tai yra vienas didžiausių ir sėkmingiausių Lietuvos žengtų geopolitinių žingsnių visos kelių šimtų metų valstybingumo istorijos kontekste.

Galiausiai, išskyrėme prieš 10 metų įgyvendintą laivo-saugyklos „Independence“ projektą. Užtikrindamas šalies energetinę nepriklausomybę šis laivas yra ir vienas iš mūsų politinės nepriklausomybės saugiklių. Taip „Independence“ pratęsia Lietuvos nepriklausomybės kelią“, – pažymi istorikas.

Prie „Independence“ vėtrungės sukūrimo be N. Černiausko taip pat reikšmingai prisidėjo pripažintas vėtrungių meistras Vaidotas Bliūdžius ir menininkas-muralistas Artur Širin, kuriems buvo patikėta vizualinė projekto sukūrimo dalis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder