Neįkainojama pučiamųjų muzikos patirtis gala koncerte Palangoje

Palangoje vykstantis prestižinis varinių pučiamųjų muzikos pasaulio renginys – 45-asis Europos brasbendų čempionatas – gerokai įsibėgėjo. Jau netrukus prasidės dvi dienas truksiančios pagrindinės čempionato kovos – visi Čempionų kategorijos dalyviai penktadienį atliks tą patį privalomąjį kūrinį, o šeštadienį – pasirinktąją programą. Čempionato kulminacija – gegužės 4 d. Palangos koncertų salėje vyksiantis įspūdingas gala koncertas.

Europos brasbendų čempionatas Rytų Europoje vyksta pirmą kartą, nors Vakarų Europoje yra rengiamas jau daugiau nei 40 metų ir turi gilias tradicijas. Muzikos pasaulyje šis pučiamųjų čempionatas prilygsta „Eurovizijai“ popmuzikos pasaulyje.

Europos brasbendų čempionatą rengia Palangos miesto savivaldybė, o pagrindiniai šio renginio organizatoriai yra Europos brasbendų asociacija ir viešoji įstaiga „Palangos orkestras“.

„Užtruko apie dvidešimt metų, kad šis renginys atkeliautų į Lietuvą. Tik įvertinus miesto infrastruktūrą, pasiekiamumą bei Palangos koncertų salės akustikos parametrus, Palanga gavo teisę 2020 metais rengti čempionatą. Bet dėl pandemijos jis buvo atšauktas ir tik dabar sugrįžo. Niekas nežino, ar tokia galimybė Lietuvoje dar pasikartos“, – sakė Palangos orkestro vadovas Vygantas Rekašius.

Čempionate Palangoje tarpusavy rungiasi geriausi Europos varinių pučiamųjų orkestrai iš Norvegijos, Anglijos, Velso, Šiaurės Airijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Vokietijos, Italijos, Austrijos, Belgijos, Danijos, Olandijos, Švedijos ir Lietuvos. Dėl geriausiųjų titulo orkestrai varžosi 3 kategorijose: aukščiausioje – Čempionų (geriausi, nacionalines atrankas įveikę orkestrai), Iššūkio bei Jaunimo.

Brasbendo kultūros pažinumas ir prieinamumas

Pasak V. Rekašiaus, daugeliui žmonių Lietuvoje brasbendo kultūra yra nepažįstama, todėl pagrindinė čempionato misija – supažindinti klausytojus su ja. „Brasbendo kultūra siekia kelis šimtmečius ir yra kilusi iš Britanijos angliakasių. Brasbendo čempionate dalyvauja pučiamųjų instrumentų orkestrai, sudaryti iš 35-40 muzikantų. Jie groja tik variniais pučiamaisiais instrumentais, turinčiais labai plačią ir šiltą skambėjimo amplitudę“, - teigė V. Rekašius.

Tad Palangoje pučiamųjų muzikos mėgėjai turi puikią galimybę pasigėrėti išskirtiniais geriausių Europos pučiamųjų orkestrų pasirodymais. Čempionų kategorijoje penktadienį, gegužės 3 d., visi šios kategorijos dalyviai atliks tą patį privalomąjį kūrinį, o šeštadienį, gegužės 4 d., – savo pasirinktą programą. Komisija čempionato dalyvius vertins nematydama ir nežinodama, kuris konkurso dalyvis pasirodo.

Šeštadienį Iššūkio kategorijoje varžysis orkestrai, siekiantys patekti į Čempionų kategoriją. Tarp jų šiemet išvysime ir Lietuvai atstovaujantį orkestrą „Brass LT“.

Jaunatviškos energijos čempionatui suteiks ir gegužės 5 d. vyksiantis Europos jaunimo brasbendų konkursas, kuriame jaunimo orkestrai taip pat kaunasi dėl geriausiųjų titulo dviejose kategorijose. Čia taip pat išgirsime du Lietuvos brasbendus iš Panevėžio rajono - „Aukštyn“ bei „Sklepučini“.

Įspūdingas gala koncertas

Savaitę trunkančią pučiamųjų muzikos šventę šeštadienį, gegužės 4 d., vainikuos pusantros valandos trukmės dviejų dalių gala koncertas, kuriame publika gėrėsis pučiamųjų orkestrų iš Lietuvos prisistatymu, Europos jaunimo brasbendų, įžymių svečių iš Velso „The Cory Band“ pasirodymais bei geriausių čempionato orkestrų apdovanojimo ceremonija.

Gala koncertą atidarys lietuviškas performansas „Gintarinis vėjas“, kuriame atsispindės Lietuvos muzikos tradicijos – nuo antrą šimtmetį gyvuojančių aristokratiškų pučiamųjų muzikos koncertų Palangos parkuose iki šimtmetį mininčios Lietuvos dainų šventės.

Publiką neabejotinai užburs „The Cory Band“ pasirodymas. Tai – vienas iš sėkmingiausių šių laikų varinių pučiamųjų orkestrų bei daugybę metų pirmaujantis brasbendas pasaulyje. Nacionalinių čempionatų laimėtojais jie tapo 7 kartus, britų atvirojo čempionato – 8 kartus, Europos čempionato – 8 kartus, pasaulio muzikos čempionais – 2 kartus. „O gala koncerte dalyvaus dvylika tokio lygmens kaip „The Cory Band“ orkestrų“, – pabrėžė Palangos orkestro vadovas.

V. Rekašius yra įsitikinęs, kad laimingesni yra tie žmonės, kurie leidžia sau patirti muziką. Jis teigė nežinantis nė vieno, kuris paklausęs orkestrinės pučiamųjų muzikos, būtų ja nusivylęs.

Bilietai - prekyboje

Bilietus į čempionato renginius platina PAYSERA TICKETS, juos taip pat galima įsigyti internetu pagal nuorodą https://tickets.paysera.com/en/event/geras-ebbc-2024-palanga-european-br… arba prieš renginį EBBC klube (prie Palangos koncertų salės).

Bilietus galima įsigyti į atskirus čempionato renginius, o kombi bilietas suteikia galimybę lankytis visuose EBBC renginiuose.

Europos brasbendų čempionato Palangoje programa

Gegužės 2 d., ketvirtadienis

20–22 val. Europos kompozitorių konkursas – finalas.

Gegužės 3 d., penktadienis

15–22 val. EBBC Čempionų kategorijos konkursas – privalomasis kūrinys.

Gegužės 4 d., šeštadienis

9–11 val. EBBC Iššūkio kategorijos konkursas.

11.30–18.30 val. EBBC Čempionų kategorijos konkursas – laisvai pasirenkamas kūrinys.

20.30–22.30 val. EBBC 2024 gala koncertas.

Gegužės 5 d., sekmadienis

9 val. Europos jaunimo brasbendų konkursas:

9.00–10.30 val. AUGIMO kategorija.

11.15–15.30 val. AUKŠTOJI kategorija, baigiamasis koncertas ir apdovanojimų ceremonija.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder