„Nešiokit tą vardą dar ilgus, ilgus metus“

2022 m. sausio 23 d. sukako 125 metai, kai gimė rašytoja, autobiografinių apysakų ir romanų kūrėja Ieva Simonaitytė. Tai paskutinė Mažosios Lietuvos metraštininkė, unikali, talentinga rašytoja, savo kūriniuose vaizdavusi išskirtinius lietuvninkų likimus, garsinusi Klaipėdos krašto etnografinį savitumą. Naujienų portalas VE.lt siekia įvairiapusiai įprasminti socialines, kultūros naujoves pralenkusios garsios asmenybės idėjas ir pažymėti rašytojos darbų svarbą bei reikšmę.

2013 metais  Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešajai bibliotekai Vytautas Kaltenis padovanojo savo archyvą, kuriame didžioji dalis dokumentų – Ievos Simonaitytės rankraščiai.  Deja, jau per vėlu sužinoti, kaip ir kada į V. Kaltenio asmeninį archyvą pateko šie rašytojos rankraščiai.

Archyve saugomi 34 laiškai, 5 telegramos, 4 atvirlaiškiai, 2 kvietimai, adresuoti V. Kalteniui ir 13 I. Simonaitytės laiškų bei atvirlaiškių, rašytų kitiems asmenims. Kita korespondencijos dalis, tai pavieniai laiškai, adresuoti I. Simonaitytei iš įvairių organizacijų, institucijų bei asmenų. Dalį šių dokumentų viešiname.

Antano Sniečkaus sveikinimas I. Simonaitytei suteikus Liaudies rašytojos vardą. Vilnius, 1967 01 22. Originalas, mašinraštis, su A. Sniečkaus parašu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder