Piligrimai iš Klaipėdos nešė kryžių į Žemaičių Kalvarijos atlaidus

(1)

Penktus metus, artėjant Didiesiems atlaidams Žemaičių Kalvarijoje, istorikas, humanitarinių mokslų daktaras, Klaipėdos universiteto docentas Vacys Vaivada leidosi į piligriminę kelionę „Su Dievo Motina į Kalvariją“.

Šiais metais į piligriminį žygį su kryžiumi rankose ir malda širdyje iš Klaipėdos iki Žemaičių Kalvarijos piligrimas išėjo kartu su bendraminčiais: Vytautu, Aušra, Bernadeta.

Birželio 27-ąją piligrimų komanda išlydėta iš Klaipėdos. Žygeivius palaimino Marijos Taikos Karalienės ir Kristaus Karaliaus bažnyčių klebonai.

Alinant daugiau kaip 30 laipsnių karščiui, su trumpais sustojimais ir pokalbiais su pakeleiviais pirmąją kelionės dieną piligrimai iš uostamiesčio pro Slengius, Baukštininkus, Plikius pasiekė Jokūbavą.

Antrąją piligriminės kelionės dieną žygeiviai jau pasiekė Nasrėnus.

Trečiąją žygio dieną atokvėpiui piligrimai pasirinko vyskupo Motiejaus Valančiaus gimtąją sodybą-muziejų, užsuko į gyvosios istorijos festivalį, vykusį ant Imbarės piliakalnio ir į legendinę „Pakalnutės“ kavinę Salantuose. Šios dienos finišas buvo Platelių bažnyčioje.

Ketvirtąją dieną piligrimai skyrė žygiui iki Alsėdžių, o vakar pasiekė Panų kalną. Ant šio kalno aukojamomis šv. Mišiomis tradiciškai prasideda Didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai.

„Į klausimą, ką atrandame šiais metais, nė kiek nedvejodamas atsakiau - radom žmones. Jau vien ko vertas mažos mergaitės klausimas pamačius kryželį “Mama, kas čia?„, visų mūsų mintis sušildęs nepažįstamas vairuotojas prie “Senukų", draugiškais pypsenimais ir rankų mojavimais palydėjusių automobilių įgulos, geranoriškai per gatvę pereiti leidę vairuotojai...

Visada svetingų, mūsų piligrimystes palaikančių mielų Jadvygos ir Antano namuose priglaudė kaip savo vaikus. Pakviesti prie turtingo ir su didžiule p. Jadvygos išmone paruošto stalo, vos galėjome atgauti žadą - viskas paruošta subtiliai ir su didžiule meile. Dėkui Jums Visiems„, - dalijosi žygio įspūdžiais dr. V. Vaivada savo paskyroje “Facebooke".

Didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai vyksta liepos 1-11 d. Žemaičių Kalvarijos bazilikoje. Kiekvieną atlaidų dieną šv. Mišios aukojamos keturis kartus, po jų vyksta procesijos į Kryžiaus kelio kalnus. Taip pat kalbama šv. Rožinio malda, švč. Mergelės Marijos litanija.

Kiekvieną atlaidų dieną meldžiamasi vis kita intencija: už žmonių brolybę, maldos grupes, už policijos ir teisėsaugos darbuotojus, už jaunimą, šeimas, už karius, už dvasininkus, už medikus ir ligonius, už geradarius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder