Rudenėjančioje Palangoje - tautinių šokių ir kostiumų margumynas

Ateinantį savaitgalį, rugsėjo 13-15 dienomis, į Palangą grįžta 8-asis tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“. Per keturis šimtus festivalio dalyvių gražiausiose kurorto atvirose erdvėse ne tik rodys savo meistriškumą, bet ir kvies visus šokti kartu.

Nors kalendoriuje jau šmėžuoja rugsėjis, tačiau orai vis dar dosnūs šilumos ir saulės. 

Palangoje turistų srautai mažėja nežymiai, o savaitgalio siūlomos pramogos ir veiklos į kurortą jų pritraukia dar daugiau. 

Tad vasarai pasibaigus Palanga kviečia iš naujo atrasti kurortą šokio ir tautinio kostiumo fone.

Anot Palangos kultūros centro direktorės Vitos Petrauskienės, festivalis „Palangos miestely“ - tarsi neoficialus aktyvaus ir triukšmingo sezono uždarymo renginys, kuris visuomet vyksta atviroje erdvėje. 

„Šitas festivalis visada vyksta lauke ir pasklinda po Palangos miestą, todėl taip simboliškai ir vadinasi - „Palangos miestely“. 

Šiemet festivalis ypatingas tuo, kad pirmą kartą jame turėsime užsienio svečių iš Estijos, Lenkijos ir iš Latvijos. 

Tai atsispindi ir šių metų festivalio šūkyje - “Šokis vienija tautas".

Festivalio išskirtinumas

Festivalis išsiskiria dalyvių gausa ir šokėjų amžiaus grupių įvairove: nuo jaunimo iki senjorų šokių kolektyvų bei tuo, kad vyksta gražiausiose Palangos vietose: Jūratės ir Kastyčio skvere, prie Palangos kurhauzo, Jono Basanavičiaus gatvės ir Birutės alėjos sankirtoje.

V. Petrauskienė teigė, kad didelį įspūdį žmonėms paliko praėjusiais metais atsiradusi nauja festivalio tradicija - atidarymo renginio organizavimas ant Palangos tilto. O jau ne pirmus metus vykstanti akcija „Visa Lietuva šoka“ padeda pasiruošti festivaliui ne tik šokėjams, bet ir lankytojams.

„Žmonės, kurie rugsėjo 13 dienos vakare ateina į šitą akciją, neturi jokio įsipareigojimo mokėti šokti. Pernykštė patirtis parodė, kad to žmonėms reikia, nes jų susirenka labai daug“, - pasakojo Palangos kultūros centro direktorė.

Šventinis Deivio koncertas

Šeštadienio vidurdienį Grafų Tiškevičių alėjoje pasveikinę Palangos kurorto įkūrėjus Feliksą ir Antaniną Sofiją Tiškevičius, šventine eisena šokėjai pakvies žiūrovus ant kurorto simbolio - Palangos tilto.

„Iškilminga ceremonija ir bendru šokiu atidarę festivalį, dalyviai išsiskirstys po įvairias Palangos vietas, kuriose šoks patys bei į šokio šurmulį įsitraukti kvies ir žiūrovus. 

Iškilminga ceremonija ir bendru šokiu atidarę festivalį, dalyviai išsiskirstys po įvairias Palangos vietas, kuriose šoks patys bei į šokio šurmulį įsitraukti kvies ir žiūrovus.

Festivalį vainikuos prie Palangos kurhauzo vyksiantis šventinis Deivio Norvilo koncertas, kuriame skambės geriausios ir populiariausios dainininko dainos. 

Deivio koncertas yra dovana festivalio šokėjams ir svečiams“, - pasakojo V. Petrauskienė.

Sekmadienio pusryčių tradicija

Viena iš festivalio iniciatorių, šokių grupės „Banguolis“ vadovė Janina Serapinienė džiaugėsi, kad jau šeštus metus sekmadienio rytą festivalio dalyviai kartu su palangiškiais ir miesto svečiais pusryčiaus ant jūros kranto prie gelbėjimo stoties.

„Mes visada kviečiame tiek šokėjus, tiek bendruomenes dalyvauti sekmadienio pusryčiuose. Dalyviai linksminasi, mankštinasi, džiaugiasi Baltijos jūra. 

Mūsų tikslas - kad pusryčiuose dalyvaujantys šokėjai ir tiesiog pro šalį einantys žmonės kartu susilietų. Žmonės į pusryčius atsineša savo pledus, gėrimų ir užkandžių. 

Pusryčiuose yra daug veiklų, pramogų ir erdvės bendravimui. 

Esant palankiam orui, kartu pusryčiauti susirenka per 200 žmonių“, - pasakojo J. Serapinienė.

Šokių grupė „Banguolis“ vadovė akcentavo, kad visas tris festivalio dienas Vytauto gatvėje tradiciškai šurmuliuos kermošius, kuriame bus galima paskanauti įvairiausių gardumynų, šiltų bei šaltų gėrimų, tikros naminės duonos, įsigyti Lietuvoje gaminamos produkcijos bei kitokių dovanų sau ir artimiesiems. 

J. Serapinienė tikino, kad festivalio metu kasmet nušvinta saulė, o apsilankiusieji visuomet atranda savo širdžiai mielas veiklas bei pramogas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder