Siekiama atkurti Prūsijos karališkuosius ženklus

(4)

Klaipėdos miestiečių draugija jau ne kartą kreipėsi į Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisiją dėl galimybės pažymėti arba atkurti Prūsijos karališkuosius ženklus, kurie turi reikšmę miesto istoriniam identitetui.

Klaipėdos miestiečių draugijos valdybos pirmininkas Benas Volodzka dar 2019 metais kreipėsi į komisiją, dėl galimybės įkurti vardinį Prūsijos karalienės Luizės parką prie Dangės upės Tauralaukyje. 

"Šiose prieigose stovėjo Luizės atminimui pastatytas akmeninis paminklas su bronziniu bareljefu. Taip pat svarbu nepamiršti, kad iki šiol stovi ilgametis gamtinis kultūros paveldo objektas– Luizės ąžuolas. 

<isnasa>Skatinant turizmą, istorinių vietų pažinimą ir viešųjų erdvių naudojimą visuomenės poreikiams prašome inicijuoti vardinio Luizės parko įkūrimą su lankomais objektais. 

<text>Taip pat šis parkas galėtų būti praturtintas atkurtu istoriniu Luizės atminimo paminklu prie išlikusio vardinio ąžuolo, kurio vietos parengimui reikalinga Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos parama", - rašte dėstė B. Volodzka.

Taip pat 2019 metais į komisiją buvo kreiptasi ir dėl Klaipėdos rotušės Luizės muziejinio kambario.

"Kreipimesi buvo rekomenduotos ekspozicijos apie šio pastato savininkus, Prūsijos karalių Friedrichą Vilhelmą III ir karalienę Luizę bei nuo 1846 m. čia ėmusią veikti miesto Rotušę", - tikino B. Volodzka.

Taip pat jau šiemet minimo Klaipėdos miesto 770-ųjų metų jubiliejaus proga buvo siūloma atkurti Luizės skverą vietoje Žvejo paminklo skvero, Danės atkarpai nuo Pilies iki Biržos tilto sugrąžinti Karalienės Luizės vardu pavadintą gatvę.

Tačiau komisijos nariai dėl šiuo metu esančios Danės gatvės pavadinimo keitimo į Karalienės Luizės g. buvo skeptiški, tikino, jog ir daugiau gatvių būtų galima suteikti istorinius pavadinimus.

"Dėl gatvės pavadinimo esu skeptiškas, būtų galima geriau surinkti kokį informacinį stendą, kuriame būtų informacija apie tai, kad anksčiau čia buvo Karalienės Luizės gatvė. Istorinius gatvių pavadinimus galėtume daug kur grąžinti, tad siūlau atsargiai su tuo elgtis", - tikino Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos narys Albinas Drukteinis.

Vieną iš komisijos jau atliktų darbų komisijos narys Vitalijus Juška įvardijo Jovitos Saulėnienės knygos "Karališkoji Klaipėda" išleidimą.

Taip pat komisijoje nuskambėjo mintys, jog ateityje būtų galima galvoti apie Karalienės Luizės gatvės ar skvero vardo suteikimą, tačiau tam reikalingi konkretūs pasiūlymai.

Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijoje konkrečių sprendimų dėl Prūsijos karališkųjų ženklų pažymėjimo ar atkūrimo priimta nebuvo.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder