Simonui Dachui 420: primiršto klaipėdiečio grąžinimas Lietuviškai auditorijai

Asociacija „Klaipėdos vokiečių bendrija“ kartu su Lietuvos ir tarptautiniais partneriais tęsia projektines veiklas, skirtas garsiausio XVII a. Rytų Prūsijos poeto Simono Dacho atminimo puoselėjimui.

Šio projekto tikslas – sustiprinti Klaipėdos ir Lietuvos visuomenės žinias apie šio iškilaus poeto ir kultūros veikėjo  palikimą, įtraukiant vietos bendruomenę į renginių ciklą, skirtą pasiruošti Simono Dacho 420-ųjų gimimo metinių minėjimui 2025 metais.

Simonas Dachas – Prūsijos Orfėjas ir pirmasis poetas, rašęs apie Klaipėdą

Simonas Dachas (1605–1659) – garsiausias XVII a. Rytų Prūsijos poetas, parašęs daugiau nei 1500 eilėraščių lotynų ir vokiečių kalbomis. 

Jo kūryba, pasižyminti baroko literatūrai būdingomis manieromis, buvo skirta svarbiems to meto įvykiams, visuomenei ir reikšmingiems asmenims. 

Dachas vadinamas „Prūsijos poetiškuoju dainiumi“ ir „kronininku“, nes jo kūryba atspindi socialinę aplinką, kasdienybę bei istorinę Klaipėdos miesto tikrovę.

Dacho kūryba ir šiandien glaudžiai siejama su Klaipėdos tapatybe. Būtent šis poetas pirmasis literatūroje aprašė gimtąjį miestą, o jo sukurtos giesmės dar ir šiandien giedamos liuteronų bažnyčiose Lietuvoje. 

Didžiausiu Simono Dacho nuopelnu Didžiajai Lietuvai laikomas tuo metu jau garsaus Prūsijos poeto, Karaliaučiaus universiteto poezijos profesoriaus, parašyta dedikacija pirmajai lietuvių kalbos gramatikai „Grammatica Litvanica“, kurią 1653 m. Karaliaučiuje parengė ir išleido Danielius Kleinas.

 Užtarianti dedikacija prisidėjo prie D. Kleino sėkmės, Prūsijos valdžios palaikymo ir palankumo dėl lietuvių kalbos ir ja leidžiamų knygų.

Klaipėdoje Simonas Dachas yra pagerbtas Teatro aikštėje stovinčia  skulptūra „Taravos Anikė“ (originalios skulptūros autorius – berlynietis Alfred Künne; po karo paminklą atkūrė berlynietis skulptorius M. Haacke). 

Jo vardu pavadinta Klaipėdos miesto progimnazija, o „Simono Dacho namai“, esantys Jūros gatvėje, tapo vieta, kur vykdomi bendruomeniniai, nacionaliniai ir tarptautiniai kultūriniai projektai, skirti poeto kūrybai ir palikimui populiarinti.

Pažintis su Simonu Dachu patraukliomis formomis

Klaipėdos vokiečių bendrijos vykdomas projektas apima platų veiklų spektrą, kuris padės įvairioms auditorijoms geriau pažinti Simoną Dachą ir jo kūrybinį palikimą. 

Viena reikšmingiausių ir didžiausią pasididžiavimą keliančių projekto veiklų – tai vokiečių mokslininko prof. habil. dr. Axelio E. Walterio knygos „Prūsijos Orfėjas. Simono Dacho savivoka ir kultūrinė recepcija“ vertimas į lietuvių kalbą. 

Ši monografija yra naujausias ir svarbiausias tyrimas apie Simoną Dachą, o klaipėdiečiai turės išskirtinę galimybę pirmieji su juo susipažinti. 

Be to, pats mokslininkas apsilankys Klaipėdoje ir skaitys viešą paskaitą miesto bendruomenei. Knygos pristatymo renginyje taip pat dalyvaus vertimo iniciatoriai bei mokslinį redagavimą atlikę Klaipėdos universiteto BRIAI mokslininkai.

Projekto metu klaipėdiečiai bus kviečiami į lietuvių mokslininkų skaitomas viešas paskaitas apie Simoną Dachą, XVII a. Prūsijos ir Lietuvos kontekstą bei kultūros paveldo atmintį Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje. 

Taip pat bus organizuojamos ekskursijos po Klaipėdą, kurių metu bus ieškoma Simono Dacho palikimo ženklų mieste. 

Moksleiviai turės galimybę dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, kuriose bandys interpretuoti poeto socialinį ir psichologinį portretą, bei galės išbandyti sukurtą edukacinę programą, leidžiančią ne tik geriau suprasti poeto kūrybą, bet ir aktualizuoti ją šiuolaikiniame kontekste.

Simono Dacho giesmių vakaras

Rugsėjo 14 d. vyksiantis pirmasis renginys – Simono Dacho giesmių koncertas – kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius prisiminti ir pajusti šio poeto kūrybą per sakralinę muziką. 

Giesmes, parašytas pagal Dacho eiles, atliks Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios ansamblis „Adoremus“, vadovaujamas Renatos Kreimerės. 

Ansamblis, jau du dešimtmečius atliekantis sakralinę muziką, per savo veiklos metus suformavo savitą stilių, jungiantį protestantiškuosius choralus ir liaudies giesmes.

Koncerto programa bus atliekama lietuvių ir vokiečių kalbomis, atspindinti tiek Dacho, tiek Klaipėdos miesto kultūrinį daugiakalbiškumą. 

Tai puiki galimybė artimiau susipažinti su baroko muzika bei Dacho kūryba artimiau.

Renginys vyks Simono Dacho namuose (Jūros g. 7, Klaipėda) rugsėjo 14 d. 17 valandą. Koncertas truks vieną valandą, po jo svečiai bus kviečiami pabendrauti bei pasivaišinti kava ir arbata.

Projektą „Simonui Dachui 420: primiršto klaipėdiečio grąžinimas lietuviškajai auditorijai“ įgyvendina Asociacija „Klaipėdos vokiečių bendrija“. 

Pagrindinis projekto partneris Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas. 

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė. Simono Dacho giesmių koncertas finansuojamas Vokietijos ambasados Vilniuje.

Daugiau informacijos apie projektą ir renginių ciklą rasite Klaipėdos vokiečių bendrijos interneto svetainėje ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder