Šiuolaikinė Nidos opera keliasi į teatrą

Lietuvos kultūros sostinės metais Neringoje sukurta šiuolaikinė opera-garsinis pasivaikščiojimas „Nidos mokykos kronika“ keliasi į teatrą. Spalio 20 d. Klaipėdos dramos teatre įvyks šios operos kolektyvinė perklausa, kurioje visi norintys turės galimybę išgirsti naujausią kompozitoriaus Jono Jurkūno ir dramaturgės Kristinos Savickienės kūrinį.

„Nidos mokyklos kronika“– tai šiuolaikinė opera apie Nidos istoriją, kurios scena tampa visas Nidos miestas – nuo Parnidžio kopos iki marių. Visą vasarą Neringos svečiai buvo kviečiami patirti operą per ausines, keliaujant pėsčiomis vaizdingu Nidos maršrutu, įsiklausant į autentiškas miesto istorijas, atspindinčias Nidos mokyklos mokytojų gyvenimą 1923–1944 m. 2016 m. jos buvo publikuotos LR Prezidento Gitano Nausėdos ir Vilijos Gerulaitienės knygoje „Nidos mokyklos kronika“, tapusioje šios operos autorių, kompozitoriaus Jono Jurkūno ir dramaturgės Kristinos Savickienės, įkvėpimu.

„Metraštį „Nidos mokyklos kronika“ pastebėjau Neringos Viktoro Miliūno bibliotekoje, o kai perskaičiau – nekilo abejonių, kad tai yra išskirtinė ir labai įdomi medžiaga. Supratau, kad noriu ir galiu apie ją kalbėti muzikiniais garsais pasitelkdamas gamtą kaip neišsemiamą šaltinį.

Neringa yra labai gražus ir subtilus kraštas. Smėlio, miško ir dviejų vandenų apsuptyje tarsi atsiriboji nuo didmiestyje supančio kasdienybės triukšmo. Kuriant muziką tai yra labai svarbi aplinkybė,“ – apie kūrybos procesą kalbėjo kompozitorius J.Jurkūnas.

Spalio 20 d. Klaipėdos dramos teatre įvyks „Nidos mokyklos kronikos“ įrašo kolektyvinė perklausa. Operoje smėlio, vandens, vėjo ir elektrostatiniai garsovaizdžiai persipins su Neringos gyventojų istorijas įgarsinusių aktorių Vytauto Anužio, Karolinos Kontenytės ir Jono Baranausko balsais, Čiurlionio kvarteto ir choro „Melos“ atliekama muzika, o ypatingą realumo jausmą sukurs binauraliniai garso įrašai ir kinematografinio pobūdžio muzikinės kompozicijos.

„Nidos mokyklos kronika“ patraukli savo betarpiškais liudijimais praėjusių istorinių įvykių, besiformuojančių regimų ir neregimų sienų. Neringa yra ne tik sausuma, skirianti druskingą vandenį nuo gėlo. Šiame siaurame žemės ruože, kuriame vyrauja smėlis ir vėjas, tarp dviejų vandenų per kasdienybę atsispindi globalaus laiko slinktys.

Prieš akis atsiskleidžia savita kronikos transformacija – iš sausų istorinių chronologinių faktų iki giliai asmeninių ir subjektyvių išgyvenimų. Ši sodri dokumentinė medžiaga pati kuria formą, intrigą ir kulminaciją, užduoda klausimus, o atsakymų paieškas palieka mums“, – sako kompozitorius J. Jurkūnas.

Dalyvavimas perklausoje nemokamas. Būtina išankstinė registracija (www.kulturossala.lt arba www.kldt.lt). Projekto organizatorius – Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Neringos savivaldybė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder