Tremties ir rezistencijos ekspoziciją vėl bus galima pamatyti jau šiais metais

Birželio 14 d. Lietuvoje minima Gedulo ir vilties diena, skirta atminti sovietų valdžios 1941-1953 metais ištremtus mūsų šalies piliečius.

Klaipėdoje šią dieną vyks įvairūs renginiai, tačiau muziejinė erdvė, kurioje veikė Tremties ir rezistencijos ekspozicija, kol kas uždaryta dėl pastato rekonstrukcijos.

Išskirtinio grožio raudonų plytų namai (S. Nėries g. 2 ir 4) XX a. pradžioje buvo pastatyti kaip prieglaudos seniems amatininkams, moterims bei mergaitėms.

Po II pasaulinio karo prieglaudų vietoje įsikūrė sovietinės represinės struktūros (NKVD, MGB, KGB). Jų rūsiuose veikė vidaus kalėjimai, gyvavę iki 5-ojo dešimtmečio vidurio, o patalpas KGB naudojo iki pat 1980-ųjų vidurio, o vėliau apleido.

Yra žinoma, jog šio pastato kamerose nuo 1945 iki 1954 metų kalėjo 8 268 žmonės. Skausmingą pastato praeitį primena atminimo lenta, skirta tardytiems, kalintiems bei kankintiems Lietuvos piliečiams pagerbti.

Prasidėjus Atgimimui ir Lietuvai atgavus Nepriklausomybę pastatas perduotas Klaipėdos teritorinei muitinei. Pastatai sutvarkyti, trijose rūsio patalpose 2014 metais buvo įrengta Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Tremties ir rezistencijos ekspozicija.

Praėjusių metų vasarą šis pastatas pradėtas rekonstruoti.

Pasak objektą valdančio Turto banko Komunikacijos skyriaus vadovo Karolio Vaitkevičiaus, per metus namas buvo apšiltintas, atlikti apdailos darbai, įrengtos šildymo, vėdinimo ir vandentiekio sistemos, pastatas pritaikytas žmonėms, turintiems negalią. Turto bankas į objekto rekonstrukciją investavo 2,3 mln. Eur.

Numatyta, kad jau šios vasaros pabaigoje visi rekonstrukcijos darbai bus baigti ir į atnaujintas patalpas galės sugrįžti muitinės pareigūnai ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Tremties ir rezistencijos ekspozicija.

Pasak Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus Jono Genio, ekspozicija į atnaujintas patalpas grįš nepasikeitusi.

Ji supažindina su partizaniniu judėjimu Vakarų Lietuvoje 1945-1954 m., represinėmis struktūromis, kovojusiomis su ginkluota lietuvių rezistencija, taip pat pristatoma politinių kalinių tema bei Klaipėdos krašto gyventojų tremties istorija.

Dalis ekspozicijos vėl bus įkurdinta autentiškose kamerose, kuriose buvo laikomi kaliniai. Bus atkurtas ir atraktyvus tardytojo kabinetas.

Tremties ir rezistencijos ekspozicijoje bus pristatomos fotografijos, dokumentai, laiškai, žmonių asmeniniai daiktai, pokalbių su dar gyvais šių įvykių liudininkais vaizdo įrašai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder