Vilhelmo teatrų festivalis gaivins lietuvininkų šviesotamsas

Rugpjūčio 3 dieną savo gyvavimą liudys Priekulės meno ir kultūros centro organizuojamas trečiasis tarptautinio festivalio statusą įgaunantis Vilhelmo teatrų festivalis.

Pagrindinė šio festivalio idėja - sudominti žiūrovą pažinti Mažosios Lietuvos etnografinį regioną, jo istoriją, stiprinti vietos kultūrinį identitetą, aktualizuoti bei kūrybinėms iniciatyvoms pritaikyti esantį kultūros paveldą, ieškant naujų raiškos ir pažinimo formų.

Festivalio epicentras - Kairių poligone

Vilhelmo festivalio išskirtinumas - vieta, kuri, pasitelkus gamtą, istorijos meną, sujungia nuostabų Mažosios Lietuvos paveikslą - Vilhelmo kanalą, vertingus ir svarbius girių laukymėse įkurtus išnykusius kaimus, kurie intriguos labai svarbios Mažosios Lietuvos paveldo dalies, jau išnykusių vietovių, kurių fragmentai gyvi tik nuotraukose, atgaivinimu.

Tai bus jaudinantis ir provokuojantis žygis istoriniais išnykusių vietovių pėdsakais. Ši vietovė dar niekada nebuvo pritaikyta meniniams ieškojimams, o tuo labiau - teatro festivaliui.

Festivalio epicentru taps Brigados generolo Povilo Plechavičiaus poligonas Kairiuose, įkurtas 1949 m. netoli Kairių kaimo, Klaipėdos rajone. 1995 m. birželio 17 d. jis buvo priskirtas Lietuvos kariuomenės reikmėms.

Šiuo metu priklauso Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigadai „Žemaitija“. Šioje vietoje pašalinis vyksmas griežtai ribojamas dėl nuolat vykstančių pratybų ir tik rugpjūčio 2-3 dienomis jų ritmas iki minimumo sumažinamas dėl Vilhelmo teatrų festivalio, taip įprasminant glaudų ryšį tarp kariuomenės ir bendruomenės.

Skambės specialiai šiam festivaliui sukurta kompozitoriaus Kristijono Lučinsko muzika, dramaturgės Virginijos Rimkaitės tekstai, žurnalistės Agnės Bukartaitės istorinių vietų įžvalgos.

Žiūrovai keliaus dviračiais

Istoriją gaivins profesionalios ir mėgėjų teatro trupės, kurias žiūrovai sutiks keliaudami dviračiais išnykusių vietovių pėdsakais (dviračiais pasirūpins organizatoriai).

Visi teatro trupių pasirodymai kurs vieną bendrą spektaklį „Šviesotamsos“.

Trupė ENT iš Švedijos per muzikos ir šokio vyksmą pagerbs vieną didžiausių gamtos stebuklų - medžius.

Teatrines praktikas su šiuolaikiniu cirku jungianti trupė „Teatronas“ iš Vilniaus kurs erdvinę judesio poeziją.

Pasirodymą papildys mimo Alekso Mažono vadovaujamas pantomimos teatras „A“ iš Klaipėdos, neformalus teatras „Menas“ iš Panevėžio, eksperimentais netradicinėse erdvėse žavintis Ernsto Vicherto teatras ir Vilhelmo briedžių trupė iš Priekulės.

Briedis, kaip Mažosios Lietuvos simbolis, jau tapo šio festivalio vizitine kortele.

Dvejus metus Ernsto Vicherto teatro aktoriai įsikūnijo ir atliepė ne tik teatrinį veiksmą, bet ir supažindino žiūrovą su vietos simboliais.

Šiais metais briedžiai kardinaliai keičia savo įvaizdį, atliepdami išnykusių kaimų, tiltų spalvinę gamą. Į briedžių trupę kviečiami jungtis bendruomenės atstovai, kuriems norisi save išbandyti aktoriaus vaidmenyje.

Pažins išnykusius kaimus

Festivalio vyksmas bus išdėstytas maždaug 10-ies kilometrų spinduliu. Vilhelmo kanalas irgi atliks svarbų vaidmenį, per jį festivalio dalyviai turės persikelti pontonu.

Festivalio žiūrovai aplankys vietas, kuriose buvo išnykę Stariškės (vok. Starrischken), Šėparijos-Lūžijos kaimai, apžiūrės dar išlikusius ir sužinos, kur buvo jau išnykę Vilhelmo kanalo tiltai, Kairių bažnyčia.

Festivalio žiūrovai tradiciškai bus sutikti Priekulėje ir specialiai užsakytais autobusais nuvežti į festivalio pradžios vietą nuostabiam žygiui, kad pajaustų istorijos, gamtos ir aplinkos sinergiją.

Keliaudami jie matys menines stoteles, kurias kurs pakviestos teatro trupės.

Veiksmo vietos buvo įkurdintos išnykusių kaimų, sodybų, tiltų ir kanalo prieigose.

Bus organizuojami 3 festivalio seansai: 12-15 val.; 15-18 val.; 18-21 val.

Registracija į festivalį pradedama nuo liepos 8 dienos.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder