12 naudingiausių daržovių, kurios turėtų būti ant mūsų stalo kasdien

Daržovėse gausu ląstelienos, todėl mitybos specialistai vienbalsiai sutinka, kad jų vertėtų valgyti dažniau. Vis dėlto, vienos daržovės yra naudingesnės už kitas, todėl pravartu žinoti, kurias jų rekomenduojama įtraukti į reguliarų mitybos racioną.

Žemiau rasite 12 naudingiausių daržovių sąrašą: galbūt tai jums padės paprasčiau apsispręsti, kokiais maisto produktais vertėtų papildyti savo kasdienį valgiaraštį.

Brokoliai

Nors brokolius mėgsta anaiptol ne visi, tačiau priežasčių, kodėl verta valgyti šias daržoves, yra tikrai nemažai. Suvalgius vos 100 g brokolių organizmas aprūpinamas parai reikalingomis vitaminų C ir K atsargomis. Maža to, brokoliuose gausu folio rūgšties, mangano ir kalio. Mitybos specialistai teigia, kad reguliariai valgant brokolius galima ženkliai sumažinti vėžio riziką.

Špinatai

Vos 30 gramų špinatų yra daugiau nei pusė rekomenduojamos vitamino A paros normos bei visa vitamino K paros norma. Taip pat šiose daržovėse gausu antioksidantų, kurie padeda apsisaugoti nuo įvairių lėtinių ligų ir vėžinių susirgimų. Tokiame kiekyje špinatų yra vos 7 kalorijos, todėl šį maisto produktą galite drąsiai valgyti ir tada, kai norite numesti svorio.

Morkos

Jei suvalgysite 100 g morkų, gausite didesnę nei rekomenduojama vitamino A dienos normą. Nors šios daržovės yra ypatingai vertinamos būtent dėl vitamino A, tačiau jose taip pat gausu ir vitamino C, K bei kalio. Morkos yra viena universaliausių daržovių, kurias galima valgyti ir šviežias, ir termiškai apdorotas: iš morkų galite ruošti salotas, troškinius, sriubas, ir kt.

Česnakas

Ši prieskoninė daržovė yra vertinama dėl sudėtyje esančio natūralaus antibiotiko alicino, kuris padeda užkirsti kelią įvairių ligų atsiradimui. Taip pat mokslininkų atlikti tyrimai įrodė, kad reguliarus česnako vartojimas padeda palaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje bei gerina širdies darbą.

Svogūnas

Svogūnas yra viena vertingiausių daržovių, kurios naudingųjų savybių sąrašas yra tikrai netrumpas. Turbūt kiekvienam mūsų yra žinoma, kad ši specifinio skonio daržovė padeda stiprinti imunitetą ir užkerta kelią įvairiems susirgimams. Svogūnai padeda efektyviau kovoti su gripu ir peršalimo ligomis bei aktyvina medžiagų apykaitą. Taip pat įrodyta, kad reguliarus svogūnų valgymas gali sumažinti prostatos, stemplės ir skrandžio vėžio riziką.

Saldžioji paprika

Nors saldžiosios paprikos gali būti įvairių spalvų, tačiau jų naudingosios savybės yra labai panašios. Šios daržovės bene labiausiai vertinamos dėl didelės vitamino C koncentracijos, tačiau svarbu paminėti ir tai, kad saldžiosiose paprikose taip pat gausu vitaminų B ir P, kalcio, natrio, kalio, geležies ir fosforo.

Burokėliai

Burokėliuose gausu jodo, magnio, kalio, kalcio, geležies ir fosforo. Jei šios daržovės valgomos reguliariai, gerinama medžiagų apykaita bei teigiamai veikiamas širdies ir kepenų darbas. 2012 metais atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad kasdien išgeriant 250 ml burokėlių sulčių reikšmingai sumažinamas kraujospūdis. Žmonės, kurių kraujospūdis yra žemas, arba kurie vartoja kraujospūdį mažinančius vaistus prieš įtraukdami burokėlius ar jų sultis į savo mitybą turėtų pasitarti su gydytoju. Taip pat šiose daržovėse esančios rūgštys yra itin naudingos diabetu sergantiems žmonėms.

Moliūgai

Moliūguose esantis beta karotinas yra stiprus antioksidantas, kuris mažina prostatos ir storosios žarnos atsiradimo riziką. Taip pat šiose daržovėse gausu vitaminų C ir E bei skaidulų, kurios gerina virškinimo procesą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Moliūgai yra rekomenduojami sergant širdies ir kraujagyslių ligomis ar mažakraujyste.

Baklažanai

Baklažanuose nedaug kalorijų, o patiekalų, kuriuos galima paruošti iš šių daržovių, yra tikrai nemažai. Baklažanuose esančios medžiagos turi teigiamą poveikį širdžiai ir  padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Maža to, reguliariai valgant baklažanus galima pagerinti medžiagų apykaitą, inkstų ir kepenų veiklą.

Lapiniai kopūstai

Lapiniai kopūstai yra nekaloringa, tačiau labai naudinga daržovė: stiklinėje pjaustytų lapinių kopūstų yra vos 7 kalorijos ir labai didelė vitaminų A, C ir K koncentracija. Šias daržoves rekomenduojama valgyti žmonėms, kenčiantiems nuo aukšto cholesterolio lygio: jei per dieną bus išgeriama 150 ml lapinių kopūstų sulčių, po 3 mėnesių „blogojo“ cholesterolio kiekis kraujyje sumažės 10 procentų.

Žalieji žirneliai

Stiklinėje žaliųjų žirnelių yra maždaug 134 kalorijos, tačiau ši daržovė leidžia greičiau pasiekti sotumo jausmą ir padeda ilgiau jį išlaikyti. Žaliuosiuose žirneliuose gausu baltymų, ląstelienos, vitaminų A, C, K bei B grupės vitaminų, todėl šias daržoves patartina valgyti vegetarams ir veganams. Taip pat žaliuosiuose žirneliuose aptinkami augalinės kilmės junginiai saponinai, kurie sustiprina antioksidantų poveikį ir užkerta kelią vėžinių ląstelių vystymuisi.

Saldžiosios bulvės

Saldžiosios bulvės, kitaip dar vadinamos batatais, yra puikus įprastų bulvių pakaitalas. Vos vienoje vidutinio dydžio saldžiojoje bulvėje yra daugiau nei rekomenduojama vitamino A paros normos, vitaminų C, B6  ir kalio. Šias daržoves rekomenduojama valgyti diabetu sergantiems žmonėms, nes batatų glikemijos indeksas yra gerokai mažesnis nei įprastų bulvių ar ryžių.

Sidebar placeholder