Atsibodus pusryčių košei išbandykite avižinių dribsnių ir bananų apkepą: šeimai kainuos vos keturis € (receptas)

Jei įprasta košė rytais jau pabodo, o šaldytuve prisikaupė prinokusių, ruduoti pradėjusių bananų, vos per kelias minutes pasigaminkite avižinių dribsnių ir bananų apkepą, kurio užteks visai šeimai. Prekybos

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad tokį sotų ir drėgną apkepą galima skanauti tiek šiltą, tiek šaltą, tad jei patiekalo liks kitai dienai, su kava suvalgysite jo gabalėlį kaip pyragą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad bananai yra puikus, daug energijos teikiantis užkandis, kuriuo mėgautis geriau tuomet, kai laukia fizinė ar protinė veikla, tad patiekalai su populiariaisiais vaisiais tiks pusryčiams. 

Teikia energijos ir pasotina

Bananų rastume beveik kiekvienuose namuose – saldžius ir minkštus juos mėgsta tiek patys mažiausieji, tiek tėvai. Tai puikus ir nebrangus užkandis praalkus, kai iki pietų dar lieka kelios valandos. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bananai tikrai turėtų atrasti vietą kiekvieno žmogaus mityboje: „Juose gausu vitaminų C ir B6, vandenyje tirpių skaidulų ir mineralų: magnio, mangano bei kalio, kuris svarbus širdies ir kraujagyslių veiklai bei kraujotakai palaikyti. Kiekvienas sportuojantis, daug dirbantis ar tiesiog aktyvus žmogus žino, kad jeigu nespėjo pavalgyti, tai prieš treniruotę ar kitą daug energijos reikalaujančią veiklą suvalgęs bananą išties pajaus didesnį jėgų antplūdį.

Tiesa, bananų maistinė vertė priklauso ir nuo jų prinokimo laipsnio – žalesniuose bananuose yra daugiau skaidulų, o ruduoti pradėjusiuose – daugiau cukraus. Kalbant iš gydytojo dietologo pozicijos, sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant savo žievės dar neturintys rudų dėmelių. Tokie bananai yra turtingi gerosiomis skaidulomis, o jų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra medžiagos surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui. Tuo tarpu pernokusius bananus, dėl didesnio glikeminio indekso, atsargiau turėtų vartoti žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje arba sergantys lėtinėmis inkstų ligomis, be to, juose naudingų medžiagų randama mažiau“, – primena gydytoja dietologė.

Sunokę – kepiniams, žalsvi – užkandžiams

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, bananų spalva dažniausiai nusako ir skirtingą jų panaudojimą: „Žalsvi ar lengvai gelsvi bananai tiks užkandžiavimui, o štai geltoni su taškeliais labiausiai pravers gaminant įvairius kepinius bei desertus. Tad kuo daugiau žalios spalvos, tuo ilgiau bananai išsilaikys nepernokę.

Renkantis bananus parduotuvėje svarbu atkreipti dėmesį, kad jų žievelė nebūtų įtrūkusi. Jei norite juos dar panokinti namuose, atkreipkite dėmesį į bananų spalvą: svarbu, kad jų žievė nebūtų papilkėjusi, nes tokie greičiausiai jau labiau nebesunoks. „Be to, bananų geriau nelaikyti šaldytuve – labiausiai jiems tiktų kambario temperatūra. O norėdami juos kuo ilgiau išlaikyti neparudavusius, bananų galus apvyniokite maistine plėvele – taip pristabdysite jų nokimą. Taip pat nepatariama jų laikyti šalia obuolių ir pomidorų, kurie skleidžia etileno dujas, tad bananai noksta greičiau“, – atkreipia dėmesį specialistė.

Nesuvalgytus, bet jau parudavusius bananus galima ir užšaldyti. „Gabalėliais supjaustytus ir užšaldytus bananus vėliau galėsite panaudoti įvairiems vaisių kokteiliams ar desertams gaminti. Žinoma, geriausia apsipirkimus planuoti taip, kad daug vaisių bei kitų maisto likučių namuose neliktų, taip sutaupysite ir mažinsite maisto švaistymą. Išleisti mažiau apsiperkant padės ir oranžiniais lipdukais pažymėtų vaisių pirkimas. Taip žymimi tie vaisiai, kurie prarado savo prekinę išvaizda, tačiau jų skonis bei kokybė vis dar tinkami vartojimui.  Kokybiškų produktų už prieinamą kainą leis įsigyti ir „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas bei kaupimą nuo išleistos sumos,“ –  primena komercijos operacijų vadovė.

Jei norisi saldesnio apkepo, kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria užsivarvinti ant jo klevų sirupo.

Bananų ir avižinių dribsnių apkepas

RECEPTAS

Patiekalui* reikės:

3-4 didelių prinokusių bananų – bananai 1.79 eur/1kg;

2 ½ puodelio stambių avižinių dribsnių – pilno grūdo avižiniai dribsniai „Rimi Basic“ 0,44 eur/400g;

100 g smulkintų graikinių riešutų – sveriami graikiniai riešutai be kevalų „Rimi“ 1,09 eur /100g (10,99 eur/1kg );

2 puodelių pieno – pienas „Rimi Basic“ 2,5 %r rieb. 0,77 eur/0.9 l;

1/3 puodelio rudojo arba turimo cukraus;

2 didelių kiaušinių;

½ šaukštelio druskos;

½ šaukštelio vanilės ekstrakto;

1 šaukštelio kepimo miltelių;

½ šaukštelio cinamono;

¼ šaukštelio malto muskato riešuto.

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
  2. Gerai sutrinkite bananus šakute.
  3. Sudėkite sutrintus bananus į didelį dubenį kartu su cukrumi, kiaušiniais, druska, vanile, kepimo milteliais, cinamonu ir muskato riešutu. Gerai išplakite.
  4. Supilkite pieną ir vėl plakite, kol visi komponentai susijungs.
  5. Galiausiai įmaišykite avižinius dribsnius ir smulkintus graikinius riešutus.
  6. Avižų mišinį supilkite į 24x24 cm dydžio kepimo indą ir įkaitintoje orkaitėje kepkite 45 minutes arba kol viršus ir kraštai taps auksinės spalvos.

Patiekite šiltą arba laikykite šaldytuve ir mėgaukitės šaltu. Skanaus!

* Šios produktų kainos užfiksuotos vasario 2 d. e.parduotuvėje „Rimi.lt“.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder