Burokėliai tinka ne tik šaltibarščiams: gaiviai vakarienei burokėlių ir kriaušių karpačas nekainuos nė 5 eurų

Dažniausiai burokėlius prisimename, kai žiemą užsinorime garuojančių barščių, o vasarą – gaivinančių šaltibarščių. Tačiau jie tinka ne tik sriuboms, bet ir lengvoms salotoms, kurias įvertins tiek šeima, tiek netikėtai užsukę svečiai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tikras vitaminų ir mikroelementų šaltinis, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip juos ilgiau išlaikyti šviežius.

Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, burokėliai tinka tiek sriubai, tiek garnyrui ar salotoms, tad jų visada verta turėti šaldytuve.

Burokėliai praturtina mūsų mitybos racioną 

Ši daržovė yra tikra chameleonė: paslėpta pyraguose suteikia jiems šokolado skonio, pamarinuota idealiai tinka garnyrams, sultims suteikia spalvos ir šiek tiek saldumo, o sriubose atsiskleidžia visu ryškumu.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad burokėliuose gausu sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų kaip kalis ar magnis, randama šiek tiek geležies.

„Juose taip pat daug vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti. Be to, ši daržovė yra puikus folio rūgšties šaltinis.

Burokėliai iš tiesų praturtina mūsų racioną,todėl jie įvairiais pavidalais turėtų atsidurti kiekvieno mityboje“, – įsitikinusi sveikatai palankios mitybos specialistė dr. E. Gavelienė.

Tiesa, kai tik atsiranda šviežių burokėlių, į mitybos racioną rekomenduojama įtraukti ne tik burokėlių šakniagumbį, bet ir jų lapus.

„Iš šviežių burokėlių lapų galima pasigaminti maistingas salotas. Visos tamsiai žalios spalvos daržovės, tame tarpe ir burokėlių lapai, turi žmogaus organizmui būtinų fitochemikalų (dar vadinamų fitonutrientais), kurie ne tik nudažo daržoves vienokia ar kitokia spalva, bet ir veikia mūsų organizmą kaip antioksidantai: skatina imuninės sistemos veiklą, kovoja su bakterijomis ir virusais, slopina uždegimus“, – vardija gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad dar vienas būdas į mitybos racioną įtraukti burokėlius – retkarčiais pasimėgauti jų sultimis.

Burokėlių karpačas su kriaušėmis

Patiekalui* reikės:

500 g virtų burokėlių – 0,59 €/1 kg;

1/2 vnt. saldžios kriaušės – fasuotos kriaušės „Conference Rimi“ 1,69 €/1 kg;

100 g feta tipo sūrio – sūris salotoms „Rimi“ 1,59€/ 200g;

50 g kepintų lukštentų saulėgrąžų.

Padažui reikės: 

60 g balzamiko acto kremo;

60 g alyvuogių aliejaus;

druskos, pipirų, žolelių.

Kaip gaminti:

Virtus burokėlius supjaustykite riekelėmis. Iš padažui skirtų komponentų sumaišykite padažą. Užpilkite jo ant pjaustytų burokėlių ir atsargiai išmaišykite.

Leiskite apie 20-30 minučių burokėliams pasimarinuoti. Dėkite į indą pusę burokėlių, ant jų – riekelėmis pjaustyta kriaušę, likusius burokėlius ir vėl sluoksnį pjaustytos kriaušės.

Užberkite saulėgrąžas ir sūrio kubelius. 

Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder