Daržovė, kurią gydytoja ragina valgyti kuo dažniau – saugo nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto
Tiesa, brokoliai ne tik maistingi, bet ir lengvai paruošiami.
Užtenka vos keletą minučių juos pavirti garuose – ir turėsite puikų garnyrą prie karštų patiekalų.
Išraiškingo skonio daržovė
Nors ne visi mėgsta išraiškingą brokolių skonį, anot maisto ekspertų, tai maistinga, mažai kalorijų turinti ir sveikatai palanki daržovė.
Brokolis – vienas tų produktų, kuris turėtų rasti vietą kasdienės mitybos racione. Iš tiesų visos tamsiai žalios spalvos daržovės pasižymi ypatinga nauda žmogaus organizmui.
Jos turtingos mikroelementais, pavyzdžiui, geležimi ir pačiais įvairiausiais vitaminais.
Kalbant apie brokolius, juose gausu vitaminų C, A ir K, kalio, fosforo, seleno, taip pat – skaidulų ir folatų, kurie reikalingi nėščiosioms bei maitinančioms mamoms.
Pasak žinovų, brokoliai pasižymi ir išskirtinėmis savybėmis: Jie priklauso vadinamųjų kryžmažiedžių daržovių šeimai, taigi, yra turtingi medžiagomis, prevenciškai apsaugančiomis vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto.
Dėl to šią daržovę tiesiog būtina įtraukti į kasdienės mitybos racioną.
Geriausias būdas apdoroti brokolius – garinimas
Brokolius, kaip ir daugumą daržovių, galima valgyti tiek žalius, tiek termiškai apdorotus. Visgi svarbu jų neperkepti ar nepervirti, kad išliktų kuo daugiau naudingų medžiagų.
Skanauti brokolius galima įvairiai, tačiau geriausia juos kelias minutes apvirti garuose ar kelias sekundes nuplikyti karštu vandeniu, kol jie šiek tiek suminkštės.
Kuo trumpesnis šilumos poveikis produktui, tuo labiau jame išsaugomi vandenyje tirpūs vitaminai.
Brokoliai puikiai tiks gardinant sriubas, daržovių troškinius, salotas ar valgant kaip garnyrą prie mėsos, žuvies.
Brokolius galima valgyti ir žalius – jie puikiai tinka glotnučiams ar tiesiog kaip traškus užkandis.
Šviežios daržovės visuomet palankiausios sveikatai, todėl pavasaris tinkamas metas mėgautis įvairiaspalvėmis salotomis.“
Gydytojai primena, gaminant patiekalus iš brokolių vertėtų naudoti ne tik jų žiedinę dalį, bet ir patį stiebą: Nors ši daržovės dalis yra kiek kietesnė, joje slypi dalis vertingų medžiagų.
Brokolio stiebą puikiai panaudosite verdant daržovių sultinį, ruošiant karį ar makaronus.
Brokolių laikymas namuose
Norint įsigyti geriausios kokybės brokolius, visų pirma būtina atkreipti dėmesį į jų išvaizdą.
Brokolio žiedynas turėtų būti sodrios, tamsiai žalios spalvos, lapeliai – neapvytę, o stiebas – tvirtas, bet nesumedėjęs.
Kuo atviresnis daržovės žiedynas, tuo brokolis yra senesnis ir arčiau žydėjimo. Tiesa, geltonai pražydusį brokolį vis dar galima naudoti ir juo gardinti trintas ar daržovių sriubas.
Namuose brokolius geriausia laikyti šaldytuve, šalia galinės lentynos dalies, suvyniotus į sandarią pakuotę.
Tinkamai laikomi brokoliai švieži išsilaikys apie savaitę, o jei nespėjate laiku jų sunaudoti – užšaldykite.
Nors esame įpratę prie tamsiai žalios spalvos brokolių, yra ir daugiau, egzotiškesnių išvaizda bei skoniu jiems artimų giminaičių: žiedinių kopūstų (kalafiorų) ar „Romanesco“ kopūstų, kurių laikymo ir gaminimo sąlygos vienodos, kaip ir įprastų brokolių.
Kviečiame maitintis sveikiau ir namuose pasigaminti bolivinės balandos salotas su pavasariniais brokoliais.
Bolivinių balandų salotos su pavasariniais brokoliais
Ingredientai salotoms:
150 g bolivinių balandų
100 g konservuotų avinžirnių
200 g jaunų brokolių
4 vnt. ridikėlių
0.5 vnt. avokado
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
50 g jaunų špinatų
druskos ir pipirų pagal skonį
Ingredientai žalumynų ir žirnių pesto padažui:
150 g žirnelių (šviežių arba šaldytų)
50 g kanapių sėklų
1 skiltelės česnako
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
50 g špinatų
20 g krapų (arba bazilikų, mėtų)
0,5 šaukštelio Dižono garstyčių
0,5 vnt. citrinos
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
Kaip gaminti
Išvirkite bolivines balandas pagal pakuotėje nurodytą instrukciją, perplaukite šaltu vandeniu, kad nesuliptų ir atsidėkite.
Konservuotus avinžirnius perplaukite ir nusausinkite.
Brokolius pavirkite pasūdytame vandenyje. Tuomet panardinkite į ledinį vandenį 1 min. (dėl to jie nepraras žalios spalvos), nusausinkite ir atidėkite.
Ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais, avokadą – norimo dydžio kubeliais.
Visus salotų ingredientus (pesto nemaišyti) sudėkite į gilų dubenį. Pabarstykite druska, pipirais, išmaišykite ir atidėkite.
Pagaminkite pesto.
Jei naudojate šaldytus žirnelius, atšildykite ir lengvai apvirkite.
Į virtuvinį kombainą sumeskite kanapes, pjaustytus česnakus, žirnelius, druską ir pipirus. Susmulkinkite.
Tuomet sudėkite špinatus, žalumynus, garstyčias, užpilkite išspaustų citrinos sulčių (2 Šaukštus), aliejaus.
Jei per tiršta, įpilkite daugiau alyvuogių aliejaus ir sutrinkite viską iki vientisos masės.
Paruoštas salotas sukrėskite į gražias lėkštes, uždėkite pesto ir skanaukite.
Patarimas. Vietoje kanapių sėklų galite naudoti linų sėmenis.
Patarimas. Šiuo pesto galite skaninti ir kitas salotas.
Rašyti komentarą