Gardūs šefo pasiūlymai prisiekusiems mėsos mylėtojams: lipnūs kiaulienos šonkauliai sužadins apetitą
Sultingus kiaulienos šonkaulius kai kurie renkasi valgyti tik restoranuose, o jei dar nebandėte jų pasigaminti patys, būtinai pasinaudokite Gedimino patarimais. Virtuvės šefas žada atskleisti, kaip pasigaminti be galo skanius, nuo kaulų krentančius, lipnius mėsos gabalėlius.
Tačiau tai – ne vienintelis mėsai pritaikytas receptas, kurį profesionalus virtuvės šefas siūlys šiam savaitgaliui. Dar vienas puikus patiekalas – ant grilio iškeptas ir šiuo metu itin populiarus jautienos steikas. Skamba tikrai puikiai, o pasigaminti – ypatingai greita ir paprasta. Gediminas išduos, kad svarbiausia turėti grilį ir kokybiškos antrekoto mėsos. O pikantiškumo kepsniui suteiks ypatingas pelėsinio sūrio padažas. Ir visa tai šefas rekomenduoja valgyti tik rankomis – ar gali būti didesnis malonumas lauke?
Lipnūs kiaulienos šonkauliukai
Jums reikės:
- ~1 kg mėsingų kiaulienos šonkaulių
- 2-3 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio šviežiai maltų pipirų
- 4-5 skiltelių česnako
- Gabalėlio šviežio imbiero
- 1½ šaukštelio Sičuano pipirų
- 1½ šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių
- 3-4 ankščių žvaigždinio anyžiaus
- 4 -5 šaukštų medaus
- 150 ml švelnaus sojos padažo
- 2-3 šaukštų ryžių acto (arba baltojo vyno acto)
- 150ml Chereso vyno
- 300-400 ml jautienos sultinio
Išsirinkite mėsingus kiaulienos šonkaulius, kuriuose būtų maždaug 30-35% riebalinio sluoksnio – tuomet būsite tikri, kad paruošti šonkauliai bus išties minkšti ir sultingi.
Nuimkite plėvę nuo kaulų ir šonkaulius supjaustykite gabalėliais, kad būtų po vieną kauliuką. Tuomet pabarstykite druska bei pipirais ir gerai paskrudinkite gilioje keptuvėje iš visų pusių. Idealu būtų naudoti gilią skardą, kurią galima kaitinti ir ant viryklės, ir orkaitėje.
Ant apkeptų mėsos gabalėlių pabarstykite riekelėmis pjaustytą česnaką ir imbierą, Sičuano pipirus, aitriosios paprikos dribsnius, žvaigždinį anyžių, medų ir truputį pamaišykite. Tuomet supilkite sojos padažą, actą, Chereso vyną bei sultinį, užvirinkite ir dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija ir kepkite 1 valandą (po 30 minučių šonkauliukus reikėtų apversti).
Taip paruoštus šonkauliukus skardoje vėl dėkite ant viryklės ir nugarinkite padažą iki lipnios glazūros konsistencijos. Mėsos gabalėlius išmaudykite padaže ir mėgaukitės!
Sultingas jautienos steikas su pelėsinio sūrio padažu
Jums reikės:
- Jautienos antrekoto kepsnių (~2-2,5cm storio)
- Rupios druskos
- Stambiai maltų juodųjų pipirų
- Šviežio rozmarino
- Tyro alyvuogių aliejaus
- ½ stiklinės riebios grietinėlės
- ½ stiklinės pelėsinio sūrio
- 2-3 šaukštai artišokų kremo
- Saujelės šparagų
- 1-2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelio druskos
Jautienos antrekoto kepsnius pašlakstykite alyvuogių aliejumi, negailėdami pabarstykite rupia druska, stambiai maltais juodaisiais pipirais, smulkintu šviežiu rozmarinu ir gerai įtrinkite. Taip paruoštą mėsą kepkite iki 270-280 °C įkaitintame grilyje po 2 minutes iš abiejų pusių ant tiesioginės kaitros. Jeigu mėgstate vidutiniškai iškeptą steiką, palikite mėsą dar 2-3 minutėms ant netiesioginės kaitros. Tuomet valgysite vidutiniškai iškeptą jautieną. Taip pat nepamirškite palikti mėsos „pailsėti“ apie 10 minučių, kai išimsite ją iš grilio.
Pelėsinio sūrio padažui paruošti įpilkite į karščiui atsparų indą grietinėlę, įdėkite pelėsinį sūrį bei artišokų kremą. Tuomet visa tai dėkite ant grilio ant netiesioginės kaitros. Kaitinkite maždaug 10 minučių, kol grietinėlė užkaista ir ištirpsta sūris. Tuomet padažą traukiame iš grilio ir gerai išmaišome.
Šparagams (arba smidrams) nulaužiame medingą kotelį, pašlakstome tyru alyvuogių aliejumi bei pabarstome druska. Taip paruoštus šparagus kepame apie 1-2 minutes grilyje ant tiesioginės kaitros keliskart apversdami.
Grilyje paskrudintą ir „pailsėjusį“ steiką ir lengvai apkeptus šparagus būtinai ragaukite su puikiu pelėsinio sūrio padažu!
Skanaus!
Rašyti komentarą