Gian Luca apsilankė lietuvių pamiltoje stintų šventėje: kaip Palanga vasarį tapo traukos centru?

Lietuvių pamilta Palanga daugybę žmonių jau daugelį metų pritraukia ne tik vasarą, bet ir žiemą, o ypač – vasario mėnesį, kai čia minima legenda tapusi, gardžioji stintų šventė. Daugybė pramogų, įvairiai ruošta žuvis ir šventės karalienės stintos nepalieka abejingų jau 20 metų.

O kaip ir kodėl šventė tapo tokia populiari, Gian Luca Demarco atskleis jau šį sekmadienį, TV3 laidoje „La maistas“.

Kaip pasakos vienas iš šventės organizatorių, ši žiemos šventė per daugelį metų tapo skaniausia ne tik Lietuvoje, bet ir visame Baltijos regione.

Tačiau nors nauji receptai šventei ruošiami kasmet, kai kas per 20 metų nepasikeitė.

„Populiariausias patiekalas šioje šventėje yra šviežios stintos, pavoliotos miltuose ir kepamos keptuvėje. Antras – marinuotos stintos, trečias – rūkytos arba vytintos stintos, o ketvirtas – stintienė“, – pasakojo vienas iš šventės organizatorių, Nerijus Stasiulis.

Į šią Palangos šventę susirenka ne tik stintų norintys paragauti smalsuoliai, bet ir visi žvejai bei rūkyklos. Visi jie rungtyniauja, kas pasirodys geriau, ir sulauks daugiau klientų.

O šiemet šventė turėjo ir dar vieną tikslą – nelikti abejingiems karui Ukrainoje bei prisidėti aukojant.

Šventės populiarumu suabejoti neįmanoma – vienas jos dalyvis pasakojo, kad kartą šio renginio metu yra iškepęs net virš 100 kilogramo stintų! „Italai turi sardines, o mes turime stintas.

Kiekvienai šaliai – sava žuvis“, – šypsosis jis pasakodamas apie renginį Gian Lucai.

Stintų šventėje gausu pramogų – nuo įvairiai ruošiamų stintų iki didžiausios paeljos Lietuvoje! „Jos dydis – net 120 kilogramų. Tai – 25 kilogramai ryžių, daržovės, midijos, jūros gėrybės bei aibė prieskonių“, – pasakojo laidoje įspūdingo dydžio paelją ruošiantis Mindaugas.

Įkvėptas šventės, savąjį patiekalą su žuvimi nuspręs paruošti ir Gian Luca. Tai – neatsivalgoma ir sušildanti, tačiau paprastai paruošiama žuvienė, kurios receptą išvys ir žiūrovai.

Gian Luca šią sriubą siūlys pradėti ruošti nuo daržovių. Pirmiausiai supjaustykite jaunas bulvytes ir ant alyvuogių aliejaus apkepkite jas įkaitintame kazane.

Vėliau čia pridėkite ir smulkintas morkas. O supylę daržovių troškinį, leiskite visiems ingredientams pasitroškinti. Tiesa, Gian Luca sultinį siūlys dar pagardinti ir pomidorų pasta.

Vėliau į kazaną pridėkite smulkintą menkę, o įpylus dar sultinio, į kazaną suberkite ir lašišą. Pavirus sultinį dar 5 minutes, pridėkite kepti ir starkį.

Nepagailėkite druskos ir pipirų!

Tuomet beliks sriubą pagardinti šviežiu mairūnu ir smulkintomis petražolėmis, o vėliau ją papuošti šviežia krapų šakele. Skanaus!

Laida „La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder