Gimę someljė: mokslininkai nustatė, kad žiurkės geba atskirti vynus
Mokslininkai naujo tyrimo metu išsiaiškino, ką sugeba žiurkių receptoriai. Tam jie atliko eksperimentą, kuris davė netikėtą rezultatą.
Tyrėjų grupė norėjo patikrinti, ar žiurkės pirmiausia gali pažinti dvi skirtingų rūšių baltojo vyno - rieslingo ir sauvignon blanc - kategorijas. Tada graužikai turėjo suskirstyti naujus vynus į šias dvi grupes.
Leidinyje rašoma, kad atliekant mokymosi eksperimento dalį kiekviena žiurkė buvo patalpinta į dėžę su skylutę nosiai ir dviem svirtimis. Prie nosies angos buvo karuselė su aštuoniais popieriniais puodeliais, kuriuose buvo abiejų rūšių vynas - keturi su sauvignon blanc ir keturi su rieslingu.
Buvo pateikti vynai ir žiurkės buvo mokomos laukti gėrimų, kol taurėje buvo vienos rūšies vynas. Tuomet jos galėjo pradėti tirti kiekvienos vyno rūšies kvapo skirtumus.
Bandomajame eksperimente viskas vyko lygiai taip pat, tačiau po 5 sekundžių, jei žiurkės paspausdavo teisingą svirtį, jos būdavo apdovanojamos cukraus gabalėliu. Reaguodamos į vyną, jos paspausdavo teisingą svirtį, už ką gaudavo atlygį mokomojoje eksperimento dalyje. Jei jos paspausdavo neteisingą svirtį, svirtis atsitraukdavo, virš svirties užsidegdavo lemputė ir atlygis nebuvo skiriamas.
Eksperimento metu mokslininkai padėjo žiurkėms išmokti atskirti dvi vyno rūšis. Po to mokslininkai ėmėsi dar daugiau veiksmų, norėdami išsiaiškinti, ar graužikai gali suskirstyti naujus vynus į ką tik išmoktas kategorijas.
Pasak mokslininkų, bandomojoje eksperimento dalyje žiurkės vynus atpažino 94 proc. tikslumu. Kai graužikams buvo duota naujų vynų, jie juos surūšiavo 65 proc. tikslumu.

Rašyti komentarą