Italų virtuvės pasididžiavimas – saliamis: derinkite prie rudeniškų troškinių
„Siekiame, kad mūsų pirkėjai lengvai rastų aukščiausios kokybės įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptus produktus bei ingredientus, todėl paruošėme gausų jų asortimentą.
Atvėsus orams žmonės dairosi į sotesnius produktus, suteikiančius daugiau energijos. Analizuodami duomenis matome, kad įvairūs kumpiai ir gurmaniški sūriai daugiau dėmesio sulaukia savaitgaliais ar švenčių dienomis, o dešros ir saliamis yra kone tradiciniai kasdienio stalo produktai“, – sako V. Budrienė.
Kilo Italijoje, paplito visame pasaulyje
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad žodis saliamis yra kilęs iš italų kalbos ir pirminė jo reikšmė buvo „sūdyta mėsa“. Manoma, kad saliamis gaminamas mažiausiai 2000 metų. Istoriniai šaltiniai skelbia, kad šis itališkas gardumynas mėgstamas buvo jau senovės romėnų laikais.
„Šiuo metu saliamių rūšių yra pačių įvairiausių. Netgi skirtinguose Italijos regionuose saliamio gamybos ypatumai skiriasi. Pavyzdžiui, naudojami skirtingi prieskoniai, kai kur – actas, skirtingos rūšies mėsa.
Laikui bėgant, šios rūšies dešra išplito į kitas Europos šalis. Saliamis gaminamas ir Ispanijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje. O, pavyzdžiui, mėgstama dešra dažnai naudojama ant picos – pepperoni – yra amerikietiška saliamio versija, pagardinta paprika ir kitais čili pipirais. Šioje šalyje saliamis yra taip mėgstamas, kad rugsėjo 7-ąją Amerikoje netgi minima nacionalinė saliamio diena“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Sakoma, kad saliamio dienos tikslas – paskatinti žmones paragauti kuo įvairesnių šios dešros variacijų. Pavyzdžiui, užuot ruošus tradicinę vakarienę, patiekti užkandžių lentą, kurioje vyrauja įvairiausių rūšių saliamis, ar draugus pasikviesti į teminį saliamio vakarėlį.
Nors mėgstamas ir populiarus visame pasaulyje, saliamis itin vertinamas ir gimtojoje Italijoje. Šio skanėsto garbei skirtinguose Italijos regionuose yra įkurti net keli saliamio muziejai. Vienas jų – Parmoje, kitas – Šiaurės Rytų Italijoje. Abiejuose muziejuose galima susipažinti su nepaprasta saliamio istorija, senoviniais jo gaminimo prietaisais, dešrų gaminimo technikomis.
Kaip gaminamos saliamio dešros?
Saliamio gamyba susideda iš trijų procesų. Pirmiausia žalia mėsa sumalama ir sumaišoma su kitais ingredientais, tokiais kaip baltieji pipirai, vynas, actas, žolelės, malti riebalai, česnakai ir suformuojama dešra. Toliau vyksta fermentacijos procesas. Pirmiausia dešros laikomos šiltoje, drėgnoje vietoje, vėliau perkeliamos į vėsią, drėgną patalpą. Galiausiai dešros yra džiovinamos.
Kaip teigia V. Juodkazienė, saliamį galima panaudoti ne tik picų ar sumuštinių gamyboje. O, pavyzdžiui, ruošiant tradicinius itališkus carbonara makaronus, vietoje šoninės naudojant susmulkintą saliamio dešrą.
Pakepintu saliamiu pagardinti galima ir nachos traškučius, netgi įvairiausius troškinius, salotas: pakepintą saliamį sumaišyti su avinžirniais, susmulkintomis salotomis, salierais, alyvuogėmis, pomidorais, svogūnais ir pagardinti mėgstamu padažu. Taip pat ir ruošiant pusryčių patiekalus: fritatą, tradicinį omletą, įvairiausius sumuštinius, netgi košes.
„Iki“ atstovė dalijasi ir dar keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite saliamį.
Daržovių ir lęšių sriuba su saliamiu
Jums reikės:
500 g virtos vištienos krūtinėlės
gabalėlio susmulkinto saliamio
1 ½ litro vandens
100 g raudonųjų lęšių
1 saliero stiebo
3 pomidorų
1 svogūno
2 kubelių daržovių sultinio
žiupsnelio druskos, pipirų
šlakelio alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Pomidorus, salierą ir svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūną ir pakepinkite apie 3 minutes. Tuomet sudėkite likusias smulkintas daržoves, saliamį, įberkite druskos, viską gerai išmaišykite ir pakepinkite dar 5 minutes. Šakute suplėšykite virtą vištieną ir sudėkite į puodą su daržovėmis. Viską užpilkite vandeniu, įdėkite daržovių sultinio kubelius, suberkite lęšius ir pagardinkite žiupsneliu pipirų. Viską išmaišykite ir ant nedidelės kaitros virkite apie 10 minučių. Paprasta, bet labai gardu.
Makaronai su saliamiu ir žirneliais
Jums reikės:
Mėgstamų makaronų
Gabalėlio plonai pjaustyto saliamio
2 puodelių šaldytų žaliųjų žirnelių
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Gabalėlio sviesto
Saujos susmulkinto svogūno
2 arbatinių šaukštelių malto česnako
druskos pagal skonį
½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
¾ arbatinio šaukštelio maltų kajeno pipirų
Puodelio tarkuoto parmezano sūrio
Gaminame:
Puode pasūdykite vandenį ir pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite makaronus. Prieš pat baigiant virti įmaišykite žirnelius. Per koštuvą nupilkite vandenį ir makaronus su žirneliais sudėkite atgal į puodą. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sviestą. Įmaišykite žalius svogūnus ir česnakus. Pagardinkite druska, juodaisiais ir kajeno pipirais. Galiausiai įmaišykite saliamį ir dar šiek tiek pakepkite. Gautą mišinį sudėkite į puodą su virtais makaronais ir žirneliais. Galiausiai viską pagardinkite sūriu ir dar kartą išmaišykite.
Pupelių ir saliamio troškinys
Jums reikės:
Gabalėlio susmulkinto saliamio
800 g konservuotų luptų pomidorų
200 g raudonųjų ryžių
200 g konservuotų pupelių
200 g pievagrybių
1 svogūno
1 skiltelės česnako
4 v. š. grietinės
šlakelio alyvuogių aliejaus
1 v. š. džiovintų čiobrelių
1 v. š. maltų aitriųjų paprikų
žiupsnelio druskos
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite susmulkintą svogūną bei česnaką ir saliamį. Į keptuvę suberkite pasmulkintus pievagrybius ir maišydami kepkite apie 3 minutes. Tuomet suberkite konservuotus pomidorus, pupeles, prieskonius ir ryžius. Viską išmaišykite ir kaitinkite, kol užvirs, tuomet sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie valandą. Patiekite su grietine. Skanaus!
Rašyti komentarą