Tam tikrų maisto produktų vartojimas gali prisidėti prie išorinio senėjimo ir trumpesnės gyvenimo trukmės.
Gyvenimo būdas, įskaitant maistą, kurį valgome, lemia tai, kaip greitai senstame biologiniu lygmeniu, rašo "Eatthis". Atsižvelgdami į tai, ekspertai teigė, kad mityba, kurioje gausu maistinių medžiagų, yra raktas į biologinio laikrodžio sulėtinimą.
O maistas su pridėtiniu cukrumi ar perdirbtas maistas priešingai - greitina senėjimo procesą. Jie išvardijo maisto produktus, kuriuos reikia pašalinti iš savo raciono, jei norite ilgai atrodyti jauni.
Kai didžiąją dalį kalorijų gaunate iš cukraus, ypač ryte, cukraus kiekis kraujyje padidėja, o tai skatina organizmą gaminti insuliną.
"Laikui bėgant šie nuolatiniai cukraus ir insulino kiekio svyravimai gali sukelti atsparumą insulinui ir padidėjusį oksidacinį stresą, o tai prisideda prie greitesnio senėjimo", - aiškino mitybos specialistė Merlin Perez.
Didelis suvartojamo cukraus kiekis gali paveikti odą, nes cukraus perteklius reaguoja su organizmo baltymais, tokiais kaip kolagenas ir elastinas. Tai sukelia ankstyvo senėjimo požymius - raukšles ir suglebusią odą.
Karštos dešrelės ir šoninė
Jei šoninę valgote retai, pavyzdžiui, su kiaušiniais ir sūriu, arba retkarčiais iškyloje leidžiate sau suvalgyti dešrainį, nieko blogo. Tačiau reguliariai įtraukti perdirbtą mėsą į savo racioną nėra išmintingas žingsnis.
Perdirbtoje raudonoje mėsoje yra daug sočiųjų riebalų ir dažnai joje yra konservantų, pavyzdžiui, nitratų, kurie gali prisidėti prie biologinio senėjimo.
Be to, perdirbtos mėsos vartojimas siejamas su kenksmingų junginių, galinčių pažeisti DNR ir baltymus, susidarymu, o tai dar labiau pagreitina senėjimo procesą.
Alkoholis
Reta taurė vyno per vakarienę ar kokteilis per atostogas nepadarys ilgalaikės žalos, tačiau besaikis gėrimas kiekvieną savaitgalį ar alkoholio įtraukimas į savo mitybą pakenks.
Alkoholis gali pagreitinti senėjimą šiais pagrindiniais būdais. Pirma, tai dehidratacija, kuri išprovokuoja sausą ir matinę odą.
Antra, "alkoholis trikdo gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai B12 ir folio rūgštis bei antioksidantai, įsisavinimą, todėl blogėja ląstelių sveikata ir blogėja pažinimo funkcijos, didėja su amžiumi susijusių neurologinių sutrikimų, tokių kaip Alzheimerio liga ir demencija, rizika.
Rafinuoti balti miltai
Tokie maisto produktai kaip balta duona, bandelės, sūrūs pratzeliai ir makaronai gaminami iš rafinuotų grūdų, iš kurių pašalintos visos skaidulinės medžiagos ir maistingosios medžiagos. Tai reiškia, kad dėl jų gali greitai padidėti cukraus ir insulino kiekis kraujyje.
"Šis šuolis ir vėlesnis cukraus kiekio sumažėjimas gali sukelti oksidacinį stresą ir uždegimą, pagreitinti ląstelių senėjimą", - aiškino mitybos specialistė Danielle Smith.
Soda ir kiti saldūs gėrimai
Gazuoti ir saldūs gėrimai neteikia jokios maistinės naudos, o reguliarus jų vartojimas susijęs su daugybe sveikatos problemų. Taip yra daugiausia dėl to, kad visos šių gėrimų kalorijos gaunamos iš pridėtinio cukraus.
Be to, Perez teigia, kad gazuotuose gėrimuose yra fosforo rūgšties, kuri gali trukdyti kalcio įsisavinimui, todėl gali sumažėti kaulų tankis ir padidėti tokių ligų kaip osteoporozė ir su senėjimu susijusių kaulų lūžių rizika.
Keptas maistas
Vištienos grybukuose, mėsainiuose ir traškučiuose dažnai yra transriebalų.
"Šie transriebalai prisideda prie uždegimo ir oksidacinio streso organizme, t. y. procesų, kurie spartina ląstelių senėjimą ir didina su amžiumi susijusių ligų, tokių kaip širdies ligos ir diabetas, riziką", - sakė Smitas.
Restoranų maistas
Vakarieniavimas restorane nebus naudingas jūsų organizmui, ypač senstant.
"Restoranų maistas gali prisidėti prie senėjimo dėl tokių veiksnių, kaip didelis kiekis nesveikų riebalų, įskaitant sočiuosius ir transriebalus, kurie sukelia uždegimą ir didina su amžiumi susijusių ligų riziką", - aiškino Perezas, pridurdamas, kad patiekaluose gali būti daug druskos ar cukraus.
"Restoranų patiekaluose dažnai būna daug cukraus ir druskos, o tai didina medžiagų apykaitos sutrikimų, tokių kaip nutukimas ir hipertenzija, kurie susiję su greitesniu senėjimu, riziką", - pridūrė Smitas.
Mėsos skanėstai
Kumpis, saliamis ir griežinėliais supjaustyta kalakutienos krūtinėlė yra skanūs, tačiau jie neturėtų tapti kasdienės mitybos dalimi.
Pasak Smitho, delikatesai, kuriuose dažnai yra daug konservantų, pavyzdžiui, natrio ir nitratų, prisideda prie biologinio senėjimo pirmiausia skatindami oksidacinį stresą ir uždegimą organizme. Be to, delikatesinėje mėsoje yra labai daug natrio.
Traškučiai
Perezas pažymėjo, kad kepant traškučius gali susidaryti akrilamidas. Tai potencialus kancerogenas, galintis sukelti ląstelių pažeidimus ir su senėjimu susijusius procesus.
"Dėl traškučiuose esančio natrio gali kauptis vanduo, padidėti kraujospūdis, padidėti širdies ir kraujagyslių sistemos apkrovimas, o tai gali pagreitinti kraujagyslių ir organų senėjimą", - pridūrė ji.
Saldūs kepiniai
Kepiniai, pavyzdžiui, sausainiai, pyragaičiai, bandelės ir panašūs gaminiai, gaminami iš rafinuotų miltų, kuriuose yra daug pridėtinio cukraus.
Kartais juose gali būti net transriebalų. Visi šie veiksniai prisideda prie biologinio senėjimo, nes skatina uždegimą ir oksidacinį stresą.
Agavų ir kiti sirupai
Tokiuose saldikliuose kaip agavų sirupas, kukurūzų sirupas ir kai kurie klevų sirupai yra daug fruktozės - cukraus rūšies, susijusios su tokiomis sveikatos problemomis kaip atsparumas insulinui, riebalų kaupimasis kepenyse ir padidėjęs trigliceridų kiekis, o tai prisideda prie medžiagų apykaitos sutrikimų ir greitesnio senėjimo, pažymėjo Perezas.
Mokslininkai ir mitybos specialistai primygtinai rekomenduoja laikytis Viduržemio jūros regiono dietos. Būtent ji gali prailginti gyvenimą, išsaugoti jaunystę ir sveikatą. Šią dietą sudaro vaisiai ir daržovės, taip pat žuvis ir alyvuogių aliejus.
Rašyti komentarą