Ką pasigaminti iš veganų dievinamo tofu: nuo havajietiško dubenėlio iki suši sumuštinukų

Augalinė mityba vis labiau populiarėja, o su ja ir įvairiausi augaliniu pagrindu pagaminti produktai. Vienas jų – veganų itin mėgstamas tofu. Nors tofu dažniausiai sutinkamas Azijoje, galima sakyti, kad šis produktas pastaruoju metu išgyvena tikrą aukso amžių ir yra naudojamas pačiose įvairiausiose virtuvėse.

Be to, į savo racioną vis dažniau jį įtraukia ne tik veganai ar vegetarai, bet ir tie, kurie stengiasi valgyti daugiau augalinio maisto.  Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausi augalinės kilmės pakaitalai, o tarp jų ir tofu – pirkėjų mėgstami ir vertinami.

„Nagrinėdami pardavimų duomenis pastebime, kad pirkėjai į savo racioną stengiasi įtraukti ne tik daugiau vaisių ir daržovių, bet ir domisi sveikesnėmis kasdien naudojamų produktų alternatyvomis. Vietoje pieno perka augalinius gėrimus, mėsą keičia įvairiausiomis augalinės kilmės alternatyvomis, pavyzdžiui, tofu sūriu, kuris sparčiai populiarėja ne tik tarp mėsos nevalgančių, bet ir tų, kurie į savo mitybą stengiasi įtraukti augalinės kilmės produktų“, – teigia V. Budrienė.  

 V. Juodkazienė dalijasi net 4 patiekalų receptais, kuriuose išradingai panaudosite tofu sūrį:

Havajietiškas dubenėlis su tofu

Jums reikės:

• 100 g rūkyto tofu

• 2 v. š. sojų padažo

• 1 v. š. sezamų aliejaus

• 100 g avokadų

• 1 a. š. citrinų sulčių

• 50 g raudonųjų gūžinių kopūstų

• 100 g stiklinių makaronų

• 1 a. š. juodųjų sezamų sėklų

• ¼ a. š. šviežiai maltų džiovintų aitriųjų paprikų

Padažui:

• 1 a. š. terijakio

• 1 a. š. sezamų aliejaus

• 1 a. š. alyvuogių aliejaus

• 2 v. š. ryžių acto

• 1 a. š. medaus

Gaminame:

Dubenyje sumaišykite sojų padažą ir sezamų aliejų, suberkite tofu gabalėlius ir marinuokite mažiausiai valandą. Tuomet sūrį apkepkite keptuvėje, kol gabalėliai lengvai paruduos. Avokadus nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis. Atskirame dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus, o stiklinius makaronus dar kitame inde užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite apie 3–5 minutes, jei ant pakuotės nenurodyta kitaip. Makaronus nukoškite, padalinkite į dvi lygias dalis ir sudėkite į du atskirus dubenėlius.  Į dubenėlius su makaronais sudėkite tofu, avokadus ir juostelėmis supjaustytus kopūstus. Ingredientų nemaišykite, dėliokite juos vieną šalia kito, tuomet užpilkite paruoštu padažu, apibarstykite juodųjų sezamų sėklomis, pagardinkite aitriosiomis paprikomis ir patiekite.

Tofu su daržovėmis

Jums reikės:

• 300 g tofu

• 2 v. š. sojų padažo

• 1 svogūno

• 200 g cukinijos

• 300 g brokolių

• 200 g žaliųjų žirnelių

• 100 ml vandens

• 2 a. š. tarkuoto imbiero

• 1 skiltelės česnako

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Tofu supjaustykite kubeliais, užpilkite sojų padažu ir palikite pasimarinuoti apie 20 minučių. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kelias minutes pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną. Į keptuvę suberkite supjaustyto brokolio ir cukinijos gabalėlius bei žaliuosius žirnelius. Viską kepkite, kol daržovės šiek tiek suminkštės, ir sudėkite į dubenį. Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek alyvuogių aliejaus ir kepkite marinuotą tofu. Po 10 minučių į keptuvę išspauskite česnaką, suberkite tarkuotą imbierą, vėl sudėkite daržoves, viską užpilkite vandeniu ir patroškinkite kelias minutes.

Tofu su sezamais

Jums reikės:

• 200 g tofu

• 1 v. š. sezamo sėklų

• 2 v. š. sojų padažo

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

• 2 skiltelių česnako

• 1 a. š. tarkuoto imbiero

• 300 g svogūnų laiškų arba porų

• žiupsnelio druskos

Gaminame:

Tofu supjaustykite kubeliais, apliekite sojų padažu ir marinuokite apie 30 minučių. Labai trumpai keptuvėje paskrudinkite sezamo sėklas. Apkepusias sėklas suberkite į atskirą dubenėlį, o į keptuvę įpilkite dar porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Kepkite marinuotą tofu, kol gabalėliai įgaus auksinę spalvą. Tuomet į keptuvę suberkite imbierą bei išspaustą česnaką ir trumpai pakepinkite, kol atsiskleis česnako aromatas. Galiausiai suberkite smulkintus svogūnų laiškus arba porus bei skrudintas sezamo sėklas, viską gerai išmaišykite ir patiekite.

Onigirazu suši sumuštinukai

Jums reikės:

• 6 jūros dumblių lapelių

• 800 g apskritųjų ryžių

• 200 g šviežių špinatų

• 200 g saldžiųjų bulvių

• 1½ a. š. druskos

• 4 a. š. sezamo sėklų

• 200 g tofu

Gaminame:

Pasūdykite ryžius ir išvirkite juos pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Sūdytame vandenyje išvirkite bulves su lupenomis, leiskite joms atvėsti ir tik tuomet nulupkite. Nuplaukite ir nusausinkite špinatus. Ant dumblių lapelio dėkite 2 šaukštus ryžių, ant jų uždėkite šiek tiek daržovių bei gabalėlį tofu, apibarstykite sezamu ir užklokite dar 2 šaukštais ryžių. Suvyniokite dumblį ir perpjaukite suktinuką pusiau. Puseles išdėliokite taip, kad perpjauta dalis būtų viršuje. Viską kartokite, kol sunaudosite visus ingredientus. Skanaus!

Sidebar placeholder