Kaip ir įprastoje kavoje, kavoje be kofeino gausu antioksidantų, galinčių palaikyti žarnyno sveikatą.
Vis dėlto kava be kofeino gali būti puikus pasirinkimas dėl daugelio privalumų.
Eating well išsiaiškino, kuo skiriasi kava be kofeino nuo kavos su kofeinu ir ar ji jums sveika, ar ne.
Kaip gaminama kava be kofeino
Skirtingai nei įprasta kava, kava be kofeino papildomai apdorojama, kad būtų pašalintas kofeinas.
Šis procesas paprastai atliekamas vienu iš trijų būdų - visi jie apima kavos pupelių mirkymą vandenyje prieš jas skrudinant.
Pirmuoju būdu cheminiai tirpikliai naudojami tiesiogiai ant kavos pupelių arba vandenyje, kuriame jos buvo mirkytos.
Tirpikliai pašalina kofeiną, o didžioji dalis cheminių medžiagų pasišalina pupeles nuplovus ir paskrudinus.
Antrasis kavos be kofeino apdorojimo būdas - šveicariškas vandens procesas - nenaudoja cheminių medžiagų.
Taikant šį metodą neskrudintos kavos pupelės mirkomos karštame vandenyje, todėl iš jų pašalinamas kofeinas.
Trečiasis metodas vadinamas superkritiniu anglies dioksido metodu. Pupelės mirkomos vandenyje ir veikiamos anglies dioksidu, įkaitintu iki kritinio taško, t. y. jis gali veikti kaip skystis arba dujos.
Anglies dioksidas prasiskverbia į kavos pupeles, sulaiko kofeiną ir išgaruoja kaip skystis.
Kavos be kofeino nauda sveikatai
Sveikas žarnyno mikrobiomas
Kaip ir įprastoje kavoje, kavoje be kofeino gausu antioksidantų, galinčių palaikyti žarnyno sveikatą.
Lauren Manaker, dietologė iš Čarlstono, Pietų Karolinos, sako:
"Žarnyno sveikatai kava be kofeino gali būti naudinga, nes dėl didelio kiekio fenolinių junginių skatina naudingųjų žarnyno bakterijų augimą, tačiau nesukelia virškinimo trakto sutrikimų, kuriuos kartais sukelia kofeinas."
Nors abi kavos rūšys skatina skrandžio motoriką, kai kurie tyrimai parodė, kad kava be kofeino ne taip stipriai skatina rūgšties išsiskyrimą, o tai gali būti naudingiau rūgšties refliuksu sergantiems žmonėms.
Be to, fenoliniai junginiai pasižymi antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu gaubtinei žarnai ir gali palaikyti tinkamą naudingųjų bakterijų kiekį.
Geresnė kepenų funkcija
Didesnis įprastos kavos vartojimas yra susijęs su sveikesniu kepenų fermentų lygiu. Anksčiau mokslininkai tai siejo su kofeino kiekiu, tačiau kai kurie tyrimai šią mintį paneigė.
Vieno tyrimo metu nustatyta, kad tiek įprastos, tiek bekofeininės kavos vartojimas buvo susijęs su didesniu kepenų fermentų kiekiu, o tai paneigia mintį, kad taip yra dėl kofeino. Tyrėjų nuomone, tai gali būti susiję su antioksidantais, pavyzdžiui, fenoliniais junginiais.
Cukraus kiekio kraujyje kontrolė
Cukraus kiekis kraujyje nevalgius dažnai naudojamas diabetui diagnozuoti. Dėl tam tikros rūšies antioksidantų, vadinamų chlorogeninėmis rūgštimis, geriant kavą be kofeino cukraus kiekis kraujyje nevalgius gali sumažėti 4-5 %.
Atskiri tyrimai parodė, kad šios rūšies antioksidantų yra nesumaišytoje skrudintoje ir maltoje kavoje.
Širdies ir kraujagyslių ligų rizikos mažinimas
Kai kurie tyrimai rodo, kad kava be kofeino siejama su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad kava be kofeino, taip pat malta ir tirpi kava gali būti susijusi su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Įdomu tai, kad dalyviai, kurie per dieną išgerdavo 1-3 puodelius kavos be kofeino, turėjo mažiausią riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
Priešlaikinės mirties rizikos mažinimas
Dar vienas kavos be kofeino privalumas yra tas, kad ji mažina ankstyvos mirties riziką.
Vieno tyrimo, kuris truko apie 12 metų, metu mirė mažiau dalyvių, kurie per dieną išgerdavo 2-3 puodelius kavos be kofeino, nei tų, kurie gėrė daugiau ar mažiau kavos be kofeino, tačiau šio tyrimo duomenys neparodė tiesioginio ryšio tarp mirtingumo rodiklių ir kavos be kofeino vartojimo.
Maistinė vertė
Bekofeininė kava savo maistine sudėtimi panaši į įprastą kavą, išskyrus didžiąją dalį kofeino.
Priešingai populiariam įsitikinimui, kavoje be kofeino yra šiek tiek kofeino - 8-10 miligramų kofeino viename puodelyje, tačiau kai kuriose rūšyse jo yra vos 2 mg viename puodelyje - viskas priklauso nuo kiekio ir prekės ženklo.
Kavoje be kofeino nėra kalorijų, tačiau joje, kaip ir įprastoje kavoje, yra tam tikrų mikroelementų. Viename puodelyje yra 128 mg kalio ir beveik 12 mg magnio - apie 3 % paros normos. Be to, kavoje be kofeino gausu antioksidantų, pavyzdžiui, fenolinių junginių.
Galimas pavojus
Viena iš pagrindinių kavos be kofeino rizikų yra ta, kad ji gali nudažyti dantis gelsva spalva. Šią riziką galima šiek tiek sumažinti į kavą įpylus pieno.
Rašyti komentarą