Folija gelbsti, kai norisi kepamą mėsą ar žuvį išlaikyti sultingą, padeda išgelbėti kepinį nuo apdegimo, išlaikyti patiekalą šiltą iki valgymo, tarnauja kaip indelio dangtis, nerandant tikrojo, ir t. t. Egzistuoja ir kūrybingų, liaudyje žinomų jos panaudojimo būdų – vieni ją naudoja žirklėms aštrinti, kiti prisiekinėja, kad folija apvynioti bananai lėčiau noksta.
Folijos privalumas tas, kad ji gali atlaikyti iki 600 °C temperatūrą, todėl galite naudoti įvairiems patiekalams – net ir kuriuos kepti reikia itin aukštoje temperatūroje, grilyje. Kruopščiai ja uždengta mėsa, žuvis, vištiena ne tik išlaiko vienodą temperatūrą, bet ir savo sultis, tad patiekalai būna sultingi ir aromatingi.
Renkantis foliją, derėtų įvertinti ne tik jos kainą, plotį, ilgį, bet ir jos tankumą. Sustiprinta bus tvirtesnė, patvaresnė, ne taip lengvai įplyš ir geriau tiks tokiems darbams, kaip kepimui ant grotelių ir didelių kepsnių įvyniojimui. Plonesnė folija tinka paprastesnėms užduotims, pvz., uždengti indus kepant.
Nors folija tinka net ir aukštai temperatūrai, geriau vengti su ja naudoti rūgštis – pvz., koncentruotas citrinos sultis, marinatus su actu ar vynu. Taip pat nedenkite tešlos, kurios sudėtyje yra kepimo miltelių. Griežta taisyklė – folijos niekada nenaudokite maistui gaminti mikrobangų krosnelėje, mat tai gali sukelti kibirkščių. Galiausiai, ją naudojant mėsos, vištienos ar žuvies kepimui, nepamirškite jos patepti aliejumi – priešingu atveju ji prilips.
Kepimo, sviestinis, pergamentinis – šis popierius turi kelis vardus, reiškiančius tą patį. Jį galima naudoti ir žuviai, mėsai gaminti, visgi populiariausias jo panaudojimo būdas yra apsaugoti kepinius nuo prilipimo prie skardos.
Regis, kepimo popieriumi kiekvienas mokame naudotis, tačiau neretai pamirštama, kad jis netinka ypač aukštai temperatūrai. Maksimali temperatūra nurodoma ant gamintojo pakuotės, paprastai ji būna 200–220, kai kada – iki 250 °C. Patikrinkite pakuotę, jeigu, pavyzdžiui, kepate duoną, kuriai reikia didesnės temperatūros.
Patogu tai, kad, naudojant kepimo popierių, priešingai nei foliją, jo nebūtina patepti riebalais. Taip pat galima naudoti ne vieną kartą – pavyzdžiui, kepant sausainius. Išmesti jį galite tik jeigu susitepa arba stipriau paruduoja, tampa trapus.
Ar rudas, ar baltas – kepimo popieriaus kokybė nuo spalvos nesiskiria. Renkantis jį, verčiau pagalvoti, kam dažniausiai jį naudosite. Galima rinktis tiek atskirus lakštus, tiek ritinį, iš kurio pats atsiplėšite norimo dydžio gabalą. Lakštai patogu, jeigu kepimo popieriaus nenaudojate vyniojimui, juo tiesiog išklojate savo kepimo skardą. Visgi tokiu atveju patikrinkite, kad lakštų išmatavimai daugmaž sutaptų su jūsų skardos – taip išvengsite popieriaus švaistymo.
Imantis didesnio patiekalo gamybos orkaitėje, patogu naudoti kepimo rankovę. Joje galite kepti bet kokį maistą: mėsą, paukštieną, žuvį, daržoves ar pan. Dažniausiai būtent paukštieną raginama kepti joje – mėsa iškepa tolygiai, būna sultinga ir minkšta viduje, o odelė – apskrudusi.
Net ir pirmą kartą naudoti ją labai paprasta. Kepimo rankovė yra ilgas iš karščiui atsparios plonytės plėvelės pagamintas „vamzdis“. Tereikia atsikirpti norimą jo dydį, į vidų įdėti maistą, šiek tiek skysčio ir iš abiejų pusių plėvelę surišti pridėtomis juostelėmis arba specialiais spaustukais. Prieš atsikerpant įvertinkite, kad gabalas dėl to turi būti truputį didesnis nei vidun dedamo maisto porcija. Orientacijai – reikia maždaug 20–25 cm ilgesnės rankovės nei patiekalas.
Rankovė atlaiko temperatūrą iki 200–220 °C, tikslią ją pamatysite ant gamintojo pakuotės. Jos privalumas – patiekalai paruošiami greičiau, išlieka labai sultingi.
Tiesa, nereikia pamiršti, kad rankovė negali liestis su orkaitės sienelėmis, nes tuomet ji praplyš. Dedant į orkaitę, turėkite omenyje, kad ji gerokai išsipūs. Taip pat jos negalima dėti tiesiai ant grotelių – rankovė naudojama tik kepimo skardoje. Savaime suprantama, ji netinka grilyje, tačiau yra saugi naudoti mikrobangų krosnelėje.
Rašyti komentarą