Kuo avokadas naudingas? Yra 7 dalykai, apie kuriuos žino ne visi

(2)

Avokadas - pastaraisiais metais madingas supermaistas, kurį galima pamatyti ne tik suši ar dubenėliuose.

Kai kurie žmonės jo minkštimą netgi naudoja tepti ant duonos arba plaka blenderiu blynams ir pan. Tačiau ar toks šio augalo populiarumas pagrįstas?

Yra 7 niuansai, susiję su avokadų poveikiu mūsų sveikatai, teigia portalas Slurrp, kuris specializuojasi receptų ir sveikos mitybos srityje.

Tačiau pirmiausia verta atidžiau pažvelgti, kas yra avokadai. Mokslininkai šį augalą priskiria vaisiams, nes avokado viduje yra sėkla.

Be to, jis įvardijamas kaip puikus riebalų ir vitaminų šaltinis (avokade yra daugiau kaip 20 naudingų aminorūgščių, įskaitant vitaminus C, E, K, B grupės vitaminus, taip pat kalį, magnį, geležį, cinką ir varį), teigiama Mayo klinikos apžvalgoje.

7 privalumai, kuriuos slepia avokadai

Avokadų riebalai naudingi jūsų širdžiai. Nacionalinio širdies, plaučių ir kraujo instituto atlikto tyrimo duomenimis, avokaduose yra daug mononesočiųjų oleino rūgščių.

Šios rūšies riebalai siejami su MTL (blogojo) cholesterolio mažinimu, tuo pačiu išlaikant aukštą DTL (gerojo) cholesterolio kiekį kraujyje.

Be to, avokadų riebalai padeda organizmui įsisavinti vitaminus E ir K bei kalį, kurių gauname iš kitų maisto produktų. Be to, pats avokadas taip pat yra gana turtingas kalio. Mokslininkų teigimu, jo valgymas gali padėti sureguliuoti kraujospūdį, o tai apskritai sumažina širdies apkrovą.

Avokadas teigiamai veikia cukraus kiekį kraujyje. Jis turi mažą glikemijos indeksą. Tai reiškia, kad šis vaisius nesukelia cukraus kiekio kraujyje šuolių.

Tuo pat metu didelis skaidulų kiekis, kurį gauname iš avokadų, lėtina angliavandenių skaidymą ir įsisavinimą iš virškinamojo trakto, todėl padeda reguliuoti jo lygį.

Mokslininkai mano, kad avokadų valgymas gali gerokai sumažinti antsvorio turinčių ir nutukusių žmonių atsparumą insulinui.

Jis pagerina kitų sveikų maisto produktų vartojimo poveikį. Avokaduose yra specialių riebalų, kurie padeda organizmui efektyviau įsisavinti kitus antioksidantus. Pavyzdžiui, karotinoidus iš daržovių ir likopeną iš pomidorų.

Nacionalinės medicinos bibliotekos duomenimis, į salotas pridėjus avokadų arba avokadų aliejaus antioksidantų įsisavinimas padidėja nuo 2,6 iki 15 kartų.

Avokadai turi įtakos akių sveikatai. Šiame augale gausu karotenoidų, tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas. Šie junginiai ypač svarbūs mūsų akių sveikatai ir padeda kovoti su su amžiumi susijusia geltonosios dėmės degeneracija.

Paprastai jų daugiausia yra akies tinklainėje. Jų poveikį galima palyginti su apsauginiu kremu nuo saulės, saugančiu odą nuo kenksmingos šviesos.

Turi priešuždegiminį poveikį. Avokaduose yra keletas junginių, pasižyminčių priešuždegiminėmis savybėmis. Šiame kontekste mokslininkai taip pat mini liuteiną ir zeaksantiną.

"Šie antioksidantai padeda mažinti uždegimą tiek juos vartojant, tiek naudojant lokaliai ant odos.

Avokadai taip pat yra geras vitamino E - esminės maistinės medžiagos, pasižyminčios priešuždegiminiu poveikiu, - šaltinis. Vienas tyrimas parodė, kad vitamino E vartojimas sumažino nutukusių tyrimo dalyvių uždegimo žymenis", - rašoma portale.

Avokadai yra maistinė vėžio prevencijos priemonė. Mokslininkai teigia, kad šis vaisius atlieka teigiamą vaidmenį vėžio prevencijoje.

Karotinoidai, tokie kaip beta karotinas, liuteinas, zeaksantinas ir kriptoksantinas, taip pat vitaminai C ir E, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus.

Pastarieji yra tos pačios nestabilios molekulės, kurios gali pažeisti mūsų organizmo ląsteles ir sukelti vėžį.

Nacionalinės medicinos bibliotekos atliktų tyrimų duomenimis, avokaduose taip pat yra daug fitocheminių medžiagų, pasižyminčių priešuždegiminiu, antivirusiniu ir priešvėžiniu poveikiu.

Mokslininkai savo išvadose ypatingą dėmesį skyrė medžiagai, vadinamai avokatinu B, ir jos gebėjimui kovoti su ūmios mieloidinės leukemijos ląstelėmis, nepažeidžiant sveikų ląstelių.

Prinokęs avokadas - suteiks sveikatos odai ir plaukams. Ne veltui šis produktas dažnai matomas kosmetikos reklamose. Riebalai iš avokadų suteikia mums ypatingą naudą išsaugant grožį. Jie gali sumažinti uždegimą, kurį žmogus gali gauti dėl UV spindulių poveikio.

"Kadangi uždegimas ilgainiui gali sukelti odos pažeidimus, antioksidacinės avokadų savybės padeda kovoti su odos senėjimu ir raukšlėmis", - teigė mokslininkai. Vitaminas E taip pat laikomas viena iš odos ir plaukų apsaugos priemonių, o avokaduose jo gausu.

Šis vitaminas ne tik drėkina odą ir padeda stiprinti plaukų folikulus. Jei turite pleiskanų arba skundžiatės lūžinėjančiais plaukais, pabandykite paįvairinti savo mitybą avokadais.

Kaip įtraukti avokadą į savo mitybą, kad ji nebūtų nuobodi    

Į salotas įdėkite avokado griežinėlių arba kubelių. Kreminė tekstūra puikiai dera su lapiniais žalumynais ir daržovėmis;

pasigaminkite avokadų skrebučių. Avokadą tereikia sutrinti ant pilno grūdo ar sėklų duonos, kad užkandis būtų maistingas ir sotus.

Pagardinkite prieskoniais, pavyzdžiui, jūros druska ir raudonaisiais pipirais; pasigaminkite avokadų kokteilį. Galite įmaišyti mėgstamų vaisių, kad gautumėte skanią mišrainę.

Tai puikūs pusryčiai arba užkandis po treniruotės; pabandykite avokadą naudoti vietoj majonezo ant sumuštinių arba, pavyzdžiui, gamindami suktinukus iš keptų baklažanų ar cukinijų; avokadą galite sumaišyti su grietine - tai puikus padažas prie bulvių ar kitų patiekalų.

Avokadų skanu dėti į sriubas. Pavyzdžiui, pomidorų arba vištienos makaronų sriubos. Jis suteiks patiekalui gražią žalią spalvą ir aksominę tekstūrą.

Avokadų vartojimas - tai paprastas būdas padidinti sveikųjų riebalų kiekį, o patiekalus padaryti maistingesnius ir skanesnius.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder