Laukiniai česnakai - viskas apie pavasario supermaistą: jų nauda ir kontraindikacijos (receptai)

Kaip ir kodėl naudoti laukinius česnakus, jų naudingosios savybės ir kontraindikacijos, ką galima paruošti iš laukinių česnakų.

Laukiniai česnakai, meškiniai svogūnai, cenzeli, levurda, samardala: visi šie pavadinimai reiškia tą patį augalą - laukinį česnaką, kuris atėjus pavasariui pasirodo kaip pirmasis vitamininis žalumynas pavėsinguose miškuose arba prie upių ir vandens telkinių.

Laukinių česnakų galima įsigyti ne tik laukinių (jie įtraukti į Ukrainos Raudonąją knygą), bet ir kultūrinių ir net pramoninių augalų.

Laukinių česnakų legaliai galima įsigyti tik sėklų pavidalu. Tačiau galite jį auginti savo sode.

Tai padaryti gana lengva, nes augalas yra nereiklus ir įsišaknija beveik bet kokioje dirvoje, svarbiausia jį sodinti pavėsyje.

Laukinis česnakas valgomas ne tik kaip apetitą žadinanti priemonė, bet ir kaip vaistas dėl savo turtingos struktūrinės formulės.

Naudingosios laukinių česnakų savybės

Laukiniuose česnakuose gausu augalinių baltymų, naudingų aminorūgščių ir įvairių vitaminų, kurie svarbūs tiek vyrų, tiek moterų organizmui.

Laukinių česnakų turėtų vartoti žmonės, kenčiantys nuo pavasarinio vitaminų trūkumo ir prasto apetito.

100 g augalo yra apie 100 mg vitamino C. Dėl to ir fitoncidų (natūralių antibiotikų) kiekio laukinis česnakas laikomas antivirusiniu augalu numeris vienas.

Augale yra B grupės vitaminų ir provitamino A (beta karotino), kuris dar vadinamas jaunystės eliksyru.

Laukiniuose česnakuose yra daug kalcio, kalio, geležies, jodo, vario, fluoro, boro ir sieros - mineralinių druskų, kurios palaiko rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme, normalizuoja vandens ir druskų apykaitą, yra naudingos endokrininei, nervų ir virškinimo sistemoms. Augale taip pat yra daug ląstelienos.

Laukinis česnakas nuo seno vartojamas kaip liaudiška priemonė kraujui „valyti“.

Meškinis svogūnas gali išvalyti kraujagyslių sieneles, ištirpdyti cholesterolio plokšteles, taip normalizuodamas kraujospūdį ir užkirsdamas kelią insulto rizikai.

Pasak „The Guardian“, meškiniai svogūnai taip pat labai naudingi sergant širdies ligomis ir apskritai teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.

Augalo plunksnos gerina žarnyno veiklą, o lapai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

Kas neturėtų valgyti laukinių česnakų

Laukinių česnakų geriau nevalgyti nėštumo metu, žmonėms, sergantiems gastritu, epilepsija, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

Vartojant per daug, jis gali sukelti nemigą, galvos skausmus ir virškinimo sutrikimus.

Laukiniai česnakai yra tikras pavasario „supermaistas“

Sveikata besirūpinantys žmonės laukinius česnakus vadina „supermaistu“. 

Jis vartojamas gydymo tikslais, valgomas šviežias, keptas, marinuotas ir džiovintas.

Maiste laukiniai česnakai naudojami įvairiose salotose, sriubose ir daržovių patiekaluose. 

Tai puiki konservuojamoji medžiaga; džiovinta arba sumalta su druska ji barstoma ant mėsos, kad ji ilgiau išliktų šviežia.

Laukiniai česnakai kvepia kaip švelnūs česnakai, todėl puikiai tinka salotoms ir sriuboms gardinti. Kepant česnakas praranda aštrumą, tačiau jo skonis tik sustiprėja.

Neįprasti receptai su laukiniais česnakais

Greitai marinuoti laukiniai česnakai

Ingredientai: dvi ryšulėliai laukinių česnakų, 2-3 šaukštai aliejaus, sulčių, pusės citrinos, 2 šaukštai garstyčių sėklų, 1 šaukštelis medaus, druskos.

Laukinius česnakus susmulkinkite, pasūdykite ir lengvai sutrinkite. 

Sumaišykite medų, aliejų, žievelę, citrinos minkštimą, garstyčias, užpilkite laukinius česnakus ir palikite šaldytuve kelioms valandoms.

Lašiniai su laukiniais česnakais

Ingredientai: ryšulėlis laukinių česnakų, 350 g lašinių, susmulkinti, įdėti prieskonių, išmaišyti, sudėti į dėžutes ir užšaldyti.

Kiaušinienė su laukiniais česnakais ir sūriu

Ingredientai: 300 g laukinių česnakų, 15-20 g sviesto, 1 kiaušinis, kietas sūdytas sūris, druskos pagal skonį.

Surinkite šviežią laukinį česnaką, nuplaukite, sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 5 min.

Apkepkite su sviestu, užpilkite plaktu kiaušiniu ir pabaigoje pabarstykite tarkuotu sūdytu sūriu.

Laukinių česnakų ir tofu salotos

Ingredientai: ryšulėlis laukinių česnakų, 3 švieži agurkai, 200 g majonezo, 200 g tofu, pankolis.

Agurkus ir tofu supjaustykite kubeliais, žoleles susmulkinkite. 

Pagardinkite majonezu ir sumaišykite.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.